to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:01 | 02.02.2023

Οικονομία

Μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω οικονομικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, λόγω χρήσης τερματικών μηχανημάτων POS

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ φέρνουν στην Βουλή την ανάγκη λήψης μέτρων για τον έλεγχο των χρεώσεων της χρήσης τερματικών POS


Ερώτηση κατέθεσαν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Τρικάλων Α. Παπαδόπουλου, με την οποία ζητούν από τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών να προχωρήσουν άμεσα στην λήψη μέτρων για τον έλεγχο των χρεώσεων της χρήσης τερματικών POS.

Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο (Ν.4446/2016), οι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να  τοποθετήσουν τερματικά  POS, ώστε οι πληρωμές των πολιτών να γίνονται και με τραπεζικές κάρτες. Με κοινή Υπουργική Απόφαση προσδιορίζονται επ΄ακριβώς οι κωδικοί δραστηριότητας των επαγγελματιών που υποχρεούνται να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα κατά την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής που πραγματοποιούν οι καταναλωτές.

Οι επαγγελματίες που επιβάλλεται πλέον να διαθέτουν τερματικό POS με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, επιβαρύνονται με διάφορα έξοδα, όπως της αγοράς ή της μίσθωσης - ενοικίασης του τερματικού POS, της συνδρομής και επιπλέον της προμήθειας ανά συναλλαγή. Οι χρεώσεις διαφέρουν ανά πάροχο και τράπεζα.

Οι τράπεζες μονομερώς μεταβάλλουν τους όρους της σύμβασης τοποθέτησης των τερματικών POS, με συνεχή αύξηση των χρεώσεων στα ανωτέρω έξοδα, όπως αυτό παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, για ένα μέτρο το οποίο είναι για τους επαγγελματίες εξαναγκαστικό και υποχρεωτικό.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν αν προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να σταματήσουν οι συνεχείς και μονομερείς αποφάσεις των τραπεζών, στην μεταβολή των όρων των συμβάσεων, που έχουν συνάψει με τους διάφορους επαγγελματίες, αυξάνοντας συνεχώς τις χρεώσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)