to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μέτρα για την ακρίβεια: “Η κοινωνία σε απόγνωση και… ο αγώνας δρόμου για την επιβίωση”

Μέσα σε μια καθημερινότητα που από τις αρχές του μήνα έως σήμερα μας προκαλεί θλίψη αλλά και άγχος για το τι μέλλει γενέσθαι με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουμε την αβεβαιότητα και στην πατρίδα μας.


Μια  αβεβαιότητα που πηγάζει από ακρίβεια η οποία έρχεται σε μια περίοδο που όλοι μας προσπαθούμε να πατήσουμε στα πόδια μας μετά από δυο χρόνια πανδημίας με κλειστές επιχειρήσεις και κατεβασμένα ρολά! Με πολίτες που προσπαθούν να ξεχρεώσουν τις επιστρεπτέες προκαταβολές που το ίδιο το κράτος πρότεινε για να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια κατάσταση που ήρθε ξαφνικά και έφερε τα πάνω κάτω.

Ανοίγοντας μια εφημερίδα στα πρωτοσέλιδα φιγουράρουν οι αυξήσεις στην βενζίνη, στο ρεύμα ακόμα και στα καθημερινά μας αγαθά!

Και μέσα σε όλο αυτό ήρθε η ανακοίνωση της κυβέρνησης με μέτρα «ψίχουλα» σύμφωνα με την άποψη μου! Γιατί μιλάμε για το Α και το Ω της επιβεβαίωσης μας την Ενέργεια και την καθημερινότητα.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν μπορούν να βοηθήσουν τους πιο αδύναμους και τα περισσότερα νοικοκυριά. Συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι τα λιγότερα. Και κακά τα ψέματα άργησαν να ανακοινωθούν και δεν φτάνει αυτό έρχονται και για το μήνα Απρίλιο όπως πχ το επίδομα ρεύματος όταν όλοι μας χαλάσαμε ρεύμα λόγω κακοκαιρίας και ψύχους τον Μάρτιο (!).

Τελικά, αποδεικνύεται ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια υπήρχαν και υπάρχουν.

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω την υπεραπόδοση από τον ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία αφού όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας μας δημιουργεί χώρο για ενίσχυση των αδύναμων συμπολιτών μας.

Επίσης μην ξεχνάμε ότι με βάση τα προηγούμενα δυο χρόνια πλέον όταν μιλάμε «για κατηγορίες συμπολιτών», θα πρέπει να τους βάζουμε σχεδόν όλους! Ανέργους, εργαζόμενους, καταστηματάρχες, μικροεπαγγελματίες ανύπαντρους και παντρεμένους με παιδιά και χωρίς!

Άρα θα περίμενα μέτρα τα οποία θα ήταν προσαρμοσμένα για όλους!

Άκουσα τον Πρωθυπουργό να αποδίδει το πρόβλημα της εκρηκτικής ακρίβειας αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες και στον πόλεμο στην Ουκρανία!

Εγώ πάντως θεωρώ ότι η ακρίβεια δεν ξεκίνησε πριν τρεις εβδομάδες αλλά τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2021.

Εγώ θυμάμαι ρεπορτάζ για απλήρωτους λογαριασμούς, για παγωμένα διαμερίσματα, για μείωση των αγορών σε καθημερινά ήδη να έρχονται από το χειμώνα και όχι πριν ένα μήνα με τον πόλεμο.

Απόρησα με την ομιλία καθώς για μία ακόμη φορά, κάλυψε απόλυτα τα καρτέλ και τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγών ενέργειας, δεν είπε κουβέντα για επιβολή πλαφόν ούτε στα κέρδη τους, ούτε στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου που πληρώνουν οι πολίτες.

Εμένα πάντως αυτά τα μέτρα μου θύμισαν μια επανάληψη της επιδότησης της αισχροκέρδειας για τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, μια ανεπαρκής επιδότηση για κάλυψη μικρού μέρους των αυξήσεων στη βενζίνη για ένα τρίμηνο και ένα επίδομα που δεν μπορεί να καλύψει ούτε στο ελάχιστο την απώλεια αγοραστικής δύναμης των πολιτών, ειδικότερα όταν ο βασικός μισθός είναι κάτω των 600ευρω. Και όλα αυτά, την ώρα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους, περιέκοψε  τη μόνιμη επιπλέον σύνταξη που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με συνολικό κονδύλι 900 εκατ.

Δεν άκουσα λέξη για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν όπως:

– Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

– Πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

– Χτύπημα της αισχροκέρδειας.

– Μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

– Αύξηση του κατώτατου Μισθού στα 800 ευρώ.

Βασικά στοιχεία του φιλελευθερισμού είναι η ευημερία ενός συνόλου που βασίζεται σε συνθήκες τακτικής κοινωνίας. Όταν όμως τα δεδομένα αυτά αλλάζουν και η βιωσιμότητα επιχειρήσεων η ο βιοπορισμός του καθενός μας γίνονται αναγκαία στοιχεία για την επιστροφή στην κανονικότητα τότε το μοντέλο ενίσχυσης των « αρεστών»  είναι μία σκέτη αποτυχία…

Νικόλαος Κορακιανίτης, Πολιτικός Μηχανικός

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)