to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:46 | 09.02.2022

Πολιτική

Μέτρα ατομικής προστασίας και προληπτικής ιατρικής για τους υπαλλήλους ΟΤΑ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Νότιου Τομέα Αθηνών Γιάννη Μπαλάφα και του Τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο, Κώστα Ζαχαριάδη, με την οποία ζητούν την εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και τα Μέτρα Προληπτικής Ιατρικής των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ Βαθμού, σε περιπτώσεις διαπίστωσης παραβάσεων.


Σύμφωνα με καταγγελίες της Π.Ο.Ε Ο.Τ.Α στην 3η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας στις 7/6/2021, ο εκπρόσωπος του Σ.Ε.Π.Ε. ενημέρωσε ότι οι εισηγήσεις του Σ.Ε.Π.Ε από τους ελέγχους, που έχει κάνει σε διάφορους Ο.Τ.Α. για παράβαση των όρων Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων, έχουν παραπεμφθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό αν το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί σε κάποια ενέργεια για την επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με όσα  προβλέπει η ισχύουσα Νομοθεσία.

Στις 7/6/2019 για την προάσπιση της Υγείας και της Ασφάλειας της Εργασίας εκδόθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίστηκαν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και τα Μέτρα Προληπτικής Ιατρικής των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ Βαθμού, η οποία ωστόσο, χωρίς αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου και επιβολής προστίμων για πολλούς Ο.Τ.Α. παραμένει ευχολόγιο και κενό γράμμα, καθώς ενώ η αρμόδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έχει προβεί σε ελέγχους αλλά και την εισήγηση για επιβολή των σχετικών προστίμων για την παραβίαση της ισχύουσας Νομοθεσίας, το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών σε καμία ενέργεια δεν έχει προβεί.

Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι στη Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος από τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα, που πολλά είναι και θανατηφόρα, και επιπρόσθετα έχουν σηκώσει το βαρύ φορτίο της πανδημίας και των καιρικών φαινομένων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον Υπουργό:

-Πόσες καταγγελίες έχουν έρθει από την Επιθεώρηση εργασίας από το 2019 μέχρι σήμερα;

-Πόσα και ποια πρόστιμα έχει επιβάλει το Υπουργείο μέσω παρακράτησης των ΚΑΠ και σε ποιους Δήμους και ΝΠΔΔ αυτών ;

-Πόσες από τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στο Υπουργείο έχει στείλει στην δικαιοσύνη;

-Πόσοι Δήμαρχοι έχουν καταδικαστεί για παραβάσεις της Εργατικής νομοθεσίας;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)