to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:59 | 05.04.2023

Κοινωνία

Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών: Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει

«Για αυτό κκ. Πλεύρη και Γκάγκα θα φροντίσουν (και) οι γιατροί των νησιών να ξεκουραστείτε την επόμενη τετραετία, όπως θα φροντίσει ο λαός για τη ξεκούραση του κυρίου Μητσοτάκη. Αρκετά (δεν) κάνατε για το ΕΣΥ!» τονίζει το Μέτωπο σε ανακοίνωση του για τη στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας απέναντι στους γιατρούς που υπηρετούν στις νησιωτικές και άγονες περιοχές


Αναλυτικά η ανακοίνωση

Χθες στη Λέρο, έγκυος κινδύνεψε από έλλειψη αναισθησιολόγου. «Μας είπαν ψέματα», είπε ο δήμαρχος για τους υπουργούς Υγείας.

Προχθές στη Σύρο, η διοίκηση έδωσε στους ορθοπεδικούς εντολή να παρανομήσουν, διαπράττοντας αντιποίηση ειδικότητας νοσηλεύοντας χειρουργικά περιστατικά.

Τις προάλλες στη Λήμνο, ο αναισθησιολόγος ήταν ρόλος. Έγινε ολόκληρη άσκηση σεισμού-πυρκαγιάς με το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ, αλλά τον αναισθησιολόγο τον υποδύθηκε άλλος γιατρός, γιατί αναισθησιολόγος δεν υπήρχε.

Κως, Ικαρία, Ρόδος, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Νάξος, παντού τα ίδια. Ελλείψεις γιατρών, υπερεφημέρευση, δυσλειτουργία των νοσοκομείων.

Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει, έγραψε το 1936 ο Γ. Σεφέρης.

Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το πρόγραμμα της βάλθηκε να το κάνει πράξη το 2023 (και) στην Υγεία.

Και αντί για όλα αυτά να εκδηλώσουν στοιχειώδη ντροπή, οι κκ Πλεύρης – Γκάγκα συνεχίζουν τα ψεύδη, τις μισές αλήθειες και τη σπέκουλα εις βάρος των γιατρών. Βέβαια την μπαγκέτα την κρατά ο επίδοξος Μωυσής, που κατέληξε αποσυνάγωγος, αλλά και τα μαθητούδια του δεν πάνε πίσω.

«Δεν πάνε οι γιατροί στα νησιά. Δίνουμε 1800 ευρώ στο μισθό για να πάνε γιατροί στα νησιά. Πάλι όμως δεν είναι ελκυστικό», ισχυρίζονται.

Φτάνει πια με το 1800άρι. Πόσο σανό θα ταΐσουν γιατρούς και νησιώτες;

Το συγκεκριμένο «κίνητρο» συνιστά απόπειρα εξαπάτησης. Αφορά την ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση (οδοιπορικά) για όποιον γιατρό μετακινείται για λίγες ημέρες σε νησί, αφήνοντας το σπίτι του και την οικογένεια του. Από 40 ευρώ την ημέρα αυξήθηκε σε 60 ευρώ για τους καλοκαιρινούς μήνες (δηλαδή από 1200 σε 1800  ευρώ, αν κάποιος γιατρός μετακινηθεί για ολόκληρο μήνα, και προβλέπεται στα 40 ευρώ ημερησίως για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που μετακινούνται εκτός έδρας). Αφορά τη διατροφή και τα προσωπικά του έξοδα κατά τη μετακίνησή του.

Οι υπουργοί δεν λένε όμως αυτό. Αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Μεγάλος Πατερούλης έδωσε κίνητρο  1800 ευρώ στους γιατρούς των νησιών και αυτοί το περιφρονούν, γιατί δεν το έχουν ανάγκη, μιας και βγάζουν περισσότερα.

ΨΕΜΑ. ΨΕΜΑ. ΨΕΜΑ. Η αλήθεια είναι ότι οι γιατροί δεν πάνε στα νησιά και θέλουν να φύγουν από εκεί, γιατί σε ότι φορά το οικονομικό σκέλος (γιατί είναι και άλλοι παράγοντες), το κόστος ζωής είναι αυξημένο από 30% και πάνω σε σχέση με την ξηρά.

Για την μόνη υποχρέωση που είχαν οι λαλίστατοι κκ. Πλεύρης-Γκάγκα, δηλαδή την έκδοση ΚΥΑ για την χορήγηση του επιδόματος άγονου που είναι εξευτελιστικό και δίνεται  ίδιο όπως το μακρινό 1983 (με μετατροπή δραχμών σε ευρώ, δηλαδή από 10 ως 100 ευρώ μικτά το μήνα), δε λένε τίποτα.

Κι όμως, ο νόμος 4999/2022 που οι ίδιοι ψήφισαν, προβλέπει στο άρθρο 54Ε την υποχρέωση για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Τίποτα όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Μόνο σανός και επικοινωνιακές ατάκες σε πετσωμένες συνεντεύξεις. Τόσο νομοταγείς! Τόσο νομομαθείς! Το αφήνουν κι αυτό προίκα στην επόμενη κυβέρνηση.

Κύριοι Υπουργοί, εκδώστε αύριο την ΚΥΑ για την χορήγηση επιδόματος άγονου με βάση τους σημερινούς βασικούς μισθούς των γιατρών ΕΣΥ και όχι με βάση τους μισθούς του 1983, εκτός κι αν πιστεύετε ότι κυβερνά ακόμη ο Ανδρέας  Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής.

Όσο για το υπόλοιπο πακέτο κινήτρων για τα νησιά, δεν προκάνατε τέσσερα χρόνια. Τώρα θα το λύσετε; Ήσασταν πολύ απασχολημένοι και κουρασμένοι με τις ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ.

Για αυτό κκ. Πλεύρη και Γκάγκα θα φροντίσουν (και) οι γιατροί των νησιών να ξεκουραστείτε την επόμενη τετραετία, όπως θα φροντίσει ο λαός για τη ξεκούραση του κυρίου Μητσοτάκη. Αρκετά (δεν) κάνατε για το  ΕΣΥ!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)