to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:56 | 16.11.2021

Κοινωνία

Μετωπική στον ΗΣΑΠ - Ένας νεκρός και δύο τραυματίες

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός εργατικού δυστυχήματος που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στις γραμμές του Ηλεκτρικού, στο ύψος του Αγίου Νικολάου, έπειτα από βλάβη που σημειώθηκε σε μηχάνημα που χρησιμοποιούσε αυστριακό συνεργείο για εξειδικευμένες εργασίες λείανσης των γραμμών.


Το δυστύχημα συνέβη στις 4:40 τα ξημερώματα της Τρίτης όταν βαγόνι - μηχάνημα συντήρησης των γραμμών (με το κίτρινο χρώμα) κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη λείανση της Γραμμής 1 του μετρό, παρουσίασε πρόβλημα, μάλλον στα φρένα του, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι τεχνικοί να χάσουν τον έλεγχο του.

Πέντε εργαζόμενοι - δύο Έλληνες κι τρεις Αυστριακοί μέλη του συνεργείου - επέβαιναν στο μηχάνημα. Τρεις τραυματίστηκαν (δύο Έλληνες κι ένας Αυστριακός) και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», όπου τελικά ο ένας από τους Έλληνες, ο 41χρονος εργοδηγός, υπέκυψε.

H ανακοίνωση της είδησης από το Open Tv

Το αρχικό ρεπορτάζ από το Open Tv

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαιρέτα διευθύνοντα σύμβουλο της ΣΤΑΣΥ, που μίλησε στην ΕΡΤ, το δυστύχημα συνέβη στη γραμμή 1, όταν ειδική μηχανή λείανσης που είχε ξεκινήσει από την Κηφισιά, παρουσίασε βλάβη στα φρένα με αποτέλεσμα να αρχίσει να κινείται ανεξέλεγκτα προτού τελικά συγκρουστεί με άλλο τρένο, στο ύψος του σταθμού του Αγίου Νικολάου, το οποίο είχε τοποθετήσει εκεί η αρμόδια υπηρεσία της ΣΤΑΣΥ, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την πορεία της.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαιρέτας, σήμερα η κυκλοφορία των συρμών θα γίνεται τοπικά μεταξύ Ομόνοιας και Πειραιά και στα δύο ρεύματα μέχρι να απελευθερωθούν οι γραμμές από τις μηχανές, διαδικασία που όπως είπε δεν είναι εύκολο να πει κανείς πόσο θα διαρκέσει. «Αυτό θα το εκτιμήσει η ομάδα εκτροχιασμού που θα φροντίσει για τη μετακίνηση της μηχανής που είναι στις γραμμές», είπε και ανέφερε πως γίνεται συνεννόηση με τον ΟΑΣΑ για την ενίσχυση των συγκοινωνιών με λεωφορεία στο τμήμα που δεν θα κυκλοφορούν συρμοί.

Λεπτομέρειες για τις συνθήκες του εργατικού δυστυχήματος θα δοθούν, όπως ανέφερε ο ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, μόλις η Πυροσβεστική ολοκληρώσει το πόρισμά της. 

Νεκρός είναι ένας 41χρονος εργοδηγός του ΗΣΑΠ.

Οι πέντε εργαζόμενοι που επέβαιναν στο μηχάνημα συντήρησης άρχισαν τότε να πηδούν και ενώ το βαγόνι ήταν εν κινήσει καθώς το μηχάνημα συντήρησης ήταν σε τροχιά σύγκρουσης με διερχόμενο συρμό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ σημείωσε ότι το μηχάνημα άνηκε σε αυστριακό συνεργείο συντήρησης. Ανέφερε επίσης ότι όταν οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να πηδήξουν από το μηχάνημα, αφού δεν είχε φρένα, είχε αναπτύξει ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ προκειμένου να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη πορεία του μηχανήματος συντήρησης, τοποθέτησαν στην πορεία του συρμό με αποτέλεσμα να γίνει μετωπική σύγκρουση και έτσι να ανακοπεί η ταχύτητα που είχε αναπτύξει το εκτός ελέγχου μηχάνημα συντήρησης.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Να αυστηροποιηθούν τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους, ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΣΤΑ.ΣΥ. εκφράζουν την οδύνη τους για το χαμό εν ώρα καθήκοντος ενός συναδέλφου τους επί
σειρά ετών και μέλους της οικογένειας των σταθερών συγκοινωνιών.

Ο θανάσιμος τραυματισμός του εργοδηγού, υπαλλήλου επιδομής των Σταθερών Συγκοινωνιών, επήλθε το πρωί της Τρίτης
16/11/2021, σε δυστύχημα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών λείανσης της Γραμμής 1 του Μετρό.

Αποτέλεσμα του δυστυχήματος, ήταν ο ελαφρύς τραυματισμός δύο ακόμη εργαζομένων, ενός υπαλλήλου της ΣΤΑ.ΣΥ. και ενός υπαλλήλου της αυστριακής εταιρείας που εκτελούσε το έργο.

Η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της προς την οικογένεια του εκλιπόντος. Έρευνα για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί η ΣΤΑ.ΣΥ. σε συνεργασία με τις Αρχές.

ΓΣΕΕ: Πολλά αναπάντητα ερωτήματα - Να αποδοθούν ευθύνες από τις αρχές

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΣΕΕ | Γ.Σ.Ε.Ε.

«Πολλά και αναπάντητα είναι τα ερωτήματα για το τραγικό δυστύχημα στον ΗΣΑΠ, που κόστισε τη ζωή ενός εργαζομένου 41 ετών, ενώ δύο ακόμη εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι οι υπεύθυνοι της ΣΤΑΣΥ μίλησαν για πρόβλημα στα φρένα του ειδικού οχήματος λείανσης, στο οποίο επέβαιναν οι τρεις εργαζόμενοι, «αλλά κανείς δεν έχει απαντήσει, μέχρι αυτήν την ώρα, γιατί παρουσιάστηκε το πρόβλημα, εάν και πότε είχε συντηρηθεί το όχημα, αν η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο τηρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας».

«Περιμένουμε από τις αρμόδιες αρχές τη διερεύνηση του δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών, όπου υπάρχουν. Έχουμε θρηνήσει αρκετούς εργαζόμενους και έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Είναι αδιανόητο να χάνονται ανθρώπινες ζωές εν ώρα εργασίας. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών να εντατικοποιήσουν και να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους, ώστε η λίστα με τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας επιτέλους να κλείσει», σημειώνει η ΓΣΕΕ.

Νίκος Παππάς: Οδύνη για τον άδικο θάνατο του εργαζόμενου της ΣΤΑ.ΣΥ. Ερωτήματα για τις συνθήκες του δυστυχήματος

 Όταν έλεγα το «μαγαζάκι» εννοούσα του Μιωνή - Δεν ήξερε ο  Τσίπρας για τη συνάντηση | in.gr

Σε δήλωση του για τον θανάσιμο τραυματισμό του εργαζόμενου της ΣΤΑ.ΣΥ. ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζει:

Είμαστε συγκλονισμένοι από τον άδικο θάνατο του εργαζόμενου της ΣΤΑ.ΣΥ. κατά την ώρα του καθήκοντος.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.

Δεν είναι η ώρα για την απόδοση ευθυνών.

Τα ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε ο έλεγχος της μηχανής λείανσης πρέπει να απαντηθούν.

Όπως και αυτά για τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Εκφράζουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση στους δύο ακόμα τραυματίες εργαζόμενους.

Με πληροφορίες από: Εφημερίδα των Συντακτών, Αυγή, Open TV

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)