to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:09 | 25.05.2019

Αυτοδιοίκηση

#ΜεΤονΝάσο και την «Ανοιχτή Πόλη» για μια Αθήνα από την αρχή

«Εμείς που μεγαλώσαμε, ζούμε και θα ζήσουμε σε αυτές τις γειτονιές, είμαστε κομμάτι τους, τις ονειρευόμαστε αλλιώς: φωτεινές, καθαρές, με πολιτιστικά κέντρα και δράσεις, με σχολεία, με ασφαλή πεζοδρόμια και δρόμους, με ανοιχτούς δημόσιους χώρους για αναψυχή και ψυχαγωγία, με εμπορικούς δρόμους και επιχειρήσεις» τόνισε ο ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου


Η Ανοιχτή Πόλη είναι η παλαιότερη δημοτική κίνηση που κατεβαίνει στις φετινές δημοτικές εκλογές, καθώς συστάθηκε στις αρχές του 2006 με επικεφαλής, τότε, τον Αλέξη Τσίπρα.

«Την προηγούμενη φορά η Ανοιχτή Πόλη μπήκε στο δεύτερο γύρο και για λίγο δεν κατάφερε να κάνει την μεγάλη ανατροπή. Αυτή τη φορά όχι μόνο θα είμαστε στο δεύτερο γύρο αλλά θα κάνουμε και τη μεγάλη ανατροπή και αυτό το δείχνει και το κεντρικό πολιτικό κλίμα» δηλώνει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αυτοδιοίκηση σημαίνει ρίζες με έναν τόπο»

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τόνισε ότι αυτοδιοίκηση σημαίνει ρίζες με έναν τόπο. «Προέρχομαι από μία γειτονιά της Αθήνας από αυτές που αποκαλούμε "πίσω αυλή"», ανέφερε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη και τόνισε ότι υπάρχουν ολόκληρες γειτονιές ξεχασμένες από το Δήμο και «δημοτικές αρχές που ήταν πιο κοντά στην πλατεία Συντάγματος. Αυτό θέλουμε να αλλάξει».

Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση του προγράμματος και των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών:

5 αφετηρίες για μια Αθήνα από την αρχή - 22 προγραμματικοί άξονες για να ζωντανέψουμε τις γειτονιές - 21 έργα προτεραιότητας για τις 7 Δημοτικές Κοινότητες

Μια πόλη που προσφέρει περισσότερα στους ανθρώπους της.

Δικαίωμα στην κατοικία. Βάζουμε κανόνες στην βραχυχρόνια μίσθωση. Αξιοποιούμε τα εγκαταλειμμένα κτίρια: διαμερίσματα σε νέους Αθηναίους και νέες Αθηναίες. Αντιμετωπίζουμε την ενεργειακή φτώχεια με τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας για την εγκατάσταση φωτοβολταικών σε δημοτικά κτίρια

Καταλαβαίνω τις ανάγκες των παιδιών. Ασφαλείς, πιστοποιημένες παιδικές χαρές, κατάλληλες για παιδιά με αναπηρία. Επεκτείνουμε το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» και «Ανοιχτά σχολεία». Δίνουμε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων των σχολείων. Εξασφαλίζουμε απαλλαγή από τα τροφεία για όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου.

Φροντίζω αυτούς που μας φρόντισαν! Ενισχύουμε το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι, ιδρύουμε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Λέσχες φιλίας.

Λιγότεροι φτωχοί σε ένα πλούσιο Δήμο. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δωρεάν δημοτικές υπηρεσίες και ειδικές διευκολύνσεις στους δικαιούχους του ΚΕΑ. Ενισχύουμε τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας, το Κοινωνικό Φαρμακείο και Παντοπωλείο.

Τοξικοεξάρτηση: προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα Ολοκληρωμένο σχέδιο για Πρόληψη, Μείωση της Βλάβης, Θεραπεία και Κοινωνική Επανένταξη. Δημιουργούμε Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης.

Η φροντίδα αφορά και τα ζώα που ζουν πλάι μας! Ιδρύουμε δημοτικό κτηνιατρείο. Δημιουργούμε χώρους για παιχνίδι σκύλων και χώρους προσωρινής φιλοξενίας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων σε συντονισμό με εθελοντές και φιλοζωικές οργανώσεις.

Μια πόλη ανθρώπινη και πράσινη

Κάθε τετραγωνικό μετράει! Δημιουργούμε μικρής κλίμακας διάσπαρτους πράσινους ελεύθερους χώρους (pocketparks) με επίσπευση απαλλοτριώσεων για την αναψυχή των πολιτών και τη βελτίωση του μικροκλίματος της πόλης. Πάρκα σε Γουδή, Ελαιώνα και Ακαδημία Πλάτωνος. Ολοκληρώνουμε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας. Προχωράμε σε ανάπλαση της περιοχής Σταθμού Λαρίσης και Πελοποννήσου.

Γυρίζουμε το διακόπτη / Ανοίγουμε την πόρτα. Αξιοποιούμε το κενό κτιριακό απόθεμα για κατοικία, πολιτισμό, κοινωφελείς χρήσεις, επιχειρηματικότητα. Σχεδιάζουμε την επανάχρηση εγκαταλειμμένων βιομηχανικών συγκροτημάτων που ανήκουν στον Δήμο.

Βγαίνουμε στο δρόμο (βιώσιμη κινητικότητα για όλες και όλους). Δημιουργούμε δημοτική συγκοινωνία. Τοπικά δίκτυα διαδρομών κατάλληλων για ΑμεΑ, πεζούς και ποδήλατα που θα συνδέουν σημαντικά σημεία της γειτονιάς (σχολεία, πάρκα, σταθμοί ΜΜΜ). Δημιουργούμε πράσινη διαδρομή που θα περιλαμβάνει ποδηλατόδρομο κατά μήκος των υπογειοποιημένων γραμμών του τρένου στα Σεπόλια.

Αθήνα πρωτεύουσα της ανακύκλωσης. Υλοποιούμε έκτακτο ολοκληρωμένο σύγχρονο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Ενισχύουμε την υπηρεσία καθαριότητας.

Συναγερμός για την κλιματική αλλαγή. Προωθούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση. Επενδύουμε στη χρήση ψυχρών οικοδομικών και νέων μονωτικών υλικών και δημιουργούμε δίκτυο δροσερών σημείων για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ζούμε και δημιουργούμε στην πόλη

Προορισμός Αθήνα. Σχεδιάζουμε νέα τουριστικά προϊόντα (πολιτισμός, γαστρονομία, αρχιτεκτονική). Αναδεικνύουμε την Αθήνα ως προορισμό ολιγοήμερων διακοπών (shortbreak destination). Προωθούμε τουριστικές διαδρομές σε όλη την έκταση του Δήμου. Δημιουργούμε μεγάλη υπαίθρια αγορά σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Φυτώριο ιδεών παραγωγής και εργασίας. Ιδρύουμε θερμοκοιτίδες νεοφυών επιχειρήσεων (startups) σε συνεργασία με τα ΑΕΙ της πόλης. Αναζωογονούμε εμπορικούς δρόμους και στοές σε κάθε γειτονιά με την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε αυτούς. Προσφέρουμε κίνητρα για επιστροφή μεταποιητικών επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης. Θεσπίζουμε Συντονιστικό Κέντρο Ανάπτυξης ΚΑλΟ.

Πόλη της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δημιουργούμε Κάρτα και Κόμβο πολιτισμού. Αποκεντρώνουμε τις δράσεις πολιτισμού προς όλες τις γειτονιές. Παρέχουμε χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης σε νέους δημιουργούς και πολιτιστικές ομάδες (π.χ. εργαστήρια, μουσικά studio) σε κάθε κοινότητα.

Μια πόλη που φροντίζει το σώμα μας. Ανέγερση 7 κλειστών γυμναστηρίων – προπονητηρίων. Τοποθετούμε γυμναστικά όργανα ανοικτού χώρου και φτιάχνουμε κλειστό γήπεδο στον Κολωνό. Στηρίζουμε τα αθλητικά σωματεία κόντρα στην έως τώρα λογική που τα έβλεπε ως πηγή εσόδων.

Μια Ανοιχτή Πόλη

Πόλη για όλες και όλους. Εξασφαλίζουμε στα Άτομα με Αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα απρόσκοπτη πρόσβαση και μετακίνηση στο δημόσιο χώρο και τις υπηρεσίες του Δήμου και ενθαρρύνουμε την επέκταση της προσβασιμότητας και στην ιδιωτική σφαίρα.

Αθήνα πόλη του κόσμου. Ενισχύουμε τις πολιτικές ένταξης προσφύγων και μεταναστών με εξασφάλιση βασικών δικαιωμάτων, σεβασμό στον πολιτισμό και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Συμμετοχή στα κοινά και τη λήψη αποφάσεων.

Αθήνα Πολύχρωμη πόλη. Στηρίζουμε το Athens Pride και διεκδικούμε τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Δημιουργούμε ένα πλέγμα δομών περίθαλψης και φροντίδας για κακοποιημένα λοατκι+ άτομα.

Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές. Υλοποιούμε νέα έργα ηλεκτροφωτισμού των γειτονιών. Κίνητρα για κατοικία και εμπορικές χρήσεις σε εγκαταλειμμένες περιοχές. Ασφαλείς δρόμους, πεζοδρόμια και παιδικές χαρές βάσει προδιαγραφών.

Ενεργή συμμετοχή για μια αποτελεσματική διαχείριση

7 μικροί Δήμοι – μια δημοκρατική πόλη. Προωθούμε πόρους και αρμοδιότητες προς τα Κοινοτικά Συμβούλια, θεσπίζουμε τοπικά δημοψηφίσματα, εφαρμόζουμε τον συμμετοχικό σχεδιασμό και προϋπολογισμό. Απομονώνουμε θεσμικά τη Χρυσή Αυγή.

Πλούσιος Δήμος με φτωχή διαχείριση; Αναποτελεσματικότητα τέλος. Διαφάνεια στις προμήθειες του Δήμου και δημόσιος απολογισμός. Αλλάζουμε τις προτεραιότητες στον προϋπολογισμό και προχωράμε σε αναδιανομή κονδυλίων. Διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις που η απερχόμενη διοίκηση άφησε ανεκμετάλλευτες.

Ψηφιακός Δήμος. Δυναμώνουμε τη φωνή των πολιτών μέσω πλατφόρμας διαβούλευσης και άμεσης επικοινωνίας. Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δήμου για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Προγράμματα ανοιχτού λογισμικού. Ψηφιακές εφαρμογές «έξυπνης πόλης» με κοινωνικό έλεγχο των παραγόμενων δεδομένων και σεβασμό στην ιδιωτικότητα.

7 Δημοτικές Κοινότητες- 7 μικροί δήμοι – Τα 21 έργα προτεραιότητας προϋπολογισμού 25.500.000 Ευρώ

3 ΕΡΓΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ανά Κοινότητα:

1η Δημοτική Κοινότητα

  1. Ανάπλαση του λόφου Στρέφη με έμφαση στη βελτίωση υποδομών, πρασίνου, στο φωτισμό, στην ανακατασκευή γηπέδων και στην προσβασιμότητα

  2. Παρεμβάσεις στο Λόφο Φιλοπάππου με έργα συντήρησης και επισκευής. Επαναλειτουργία του κυλικείου Πικιώνη.

  3. Ειδικό πρόγραμμα ανάπλασης, ανακατασκευής και επανάχρησης κλειστών και εγκαταλειμμένων οικιών (μονοκατοικίες/διπλοκατοικίες) που ανήκουν σε ιδιώτες πέριξ της πλατείας Βάθης και της πλατείας Μεταξουργείου.

2η Δημοτική Κοινότητα
1. Δημιουργία πολιτιστικού κέντρου στο Παγκράτι με ενοικίαση κτιρίου
2. Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο Νέο Κόσμο επί των οδών Σαρκουδίνου και Μούρεϋ
3. Συγκοινωνιακή σύνδεση Παγκρατίου – Νέου Κόσμου και σύνδεση με μέσα σταθερής τροχιάς και όμορους Δήμους (αγορά 3 λεωφορείων 30 θέσεων με leasing για 5 χρόνια).
 

3η Δημοτική Κοινότητα
1. Κατοχύρωση του χώρου της ΚΟΝΙΣΤΡΑΣ Πετραλώνων (έκταση 8 στρεμμάτων) στην διαχειριστική ιδιοκτησία του Δήμου και διαμόρφωσή του σε πλήρη χώρο πρασίνου, με ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους ανάπαυσης, αναψυχής και παρατήρησης.
2. Μετατροπή του καφενείου ΠΕΤΡΙΝΟ στο Βοτανικό σε πολυχώρο πολιτισμού
Επισκευή της πλατείας και της παιδικής χαράς στο ΠΕΤΡΙΝΟ Βοτανικού και μετατροπή του κτίσματος σε πολυχώρο πολιτισμού με αναψυκτήριο.
3. Κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου τύπου μπαλόνι στο Ρουφ στα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ.

4η Δημοτική Κοινότητα

  1. Δημιουργία αποχετευτικού δικτύου, διευθέτηση ομβρίων και ρυμοτομική μελέτη
    2. Ανέγερση Νηπιαγωγείου στο Βότρυς και στο δεσμευμένο χώρο για την ανέγερση του 20ου Γυμνασίου στα Κάτω Πατήσια

3. Διαμόρφωση των βιομηχανικών κτιρίων Βότρυ και Κοροπούλη και του υπολειπόμενου ελευθέρου χώρου 11στρ. σε Βιομηχανικό Μουσείο, Πολυχώρο πολιτισμού και χώρο πρασίνου

5η Δημοτική Κοινότητα

1. Αντιπλημμυρικό έργο ,αποχετευτικό έργο ομβρίων στην Λεωφόρο Ηρακλείου στην περιοχή της Ριζούπολης.
2. Απαλλοτρίωση του χώρου της Κολούμπια από το Υπουργείο Πολιτισμού και δημιουργία Μουσείου Ελληνικής Μουσικής Δισκογραφίας

3. Ανακαίνιση και αποκατάσταση της βίλας Κλωναρίδη και ενοποίηση με το χώρο του πρώην θερινού σινεμά Α-Β που παραμένει κλειστός.

6η Δημοτική Κοινότητα

1. Δημιουργία 2 νέων Λεσχών Φιλίας

Α) στη Πλατεία Βικτωρίας με ενοικίαση ισογείου επί της οδού Γ. Σεπτεμβρίου (κτίριο ΣΥΑΤΕ)

Β) Μεταξύ Αχαρνών και Λιοσίων

2. Αναβάθμιση Λεωφόρου Πατησίων:

Α) Ανακατασκευή πεζοδρομίων με σήμανση και ράμπες για άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και μητέρες με καροτσάκια

Β) Καθαρισμός και εξωραϊσμός προσόψεων κτιρίων

3. Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου τύπου μπαλόνι στο χώρο του ανοικτού γηπέδου μπάσκετ της οδού Ευελπίδου 18

7η Δημοτική Κοινότητα
1. Αγορά του οικοπέδου της ΔΕΗ 2,5 στρ.

2. Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου τύπου “μπαλόνι” στο ανοικτό Αθλητικό κέντρο Ελληνορώσων, Βλάχου και Εφταλιώτη
3. Ανάπλαση περιοχής Κουντουριώτικα
-Διάνοιξη δρόμων
-Απαλλοτριώσεις
-Κατεδάφιση αυθαιρέτων
-Διαμόρφωση γηπέδου ποδοσφαίρου 8χ8
-Φύτευση υψηλού πρασίνου
-Δημιουργία υποδομών αναψυχής

Βασικά ζητήματα καθημερινότητας της πόλης

Με εικόνες από διάφορα σημεία και γωνιές της Αθήνας στα έξι σποτ που κυκλοφόρησε η «Ανοιχτή Πόλη» και ο Νάσος Ηλιόπουλος αναδεικνύουν βασικά ζητήματα καθημερινότητας της πόλης. Από το ζήτημα της ασφάλειας που αποτελεί δικαίωμα για όλους, την εμπορική δραστηριότητα, την κατοικία, την καθαριότητα, το πράσινο, μέχρι τον πολιτισμό.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος στο πέμπτο σποτ εμφανίζεται μαζί με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της Ανοιχτής Πόλης να καλεί τους ανθρώπους της Αθήνας στις 26 Μαΐου να σπάσουν την παράδοση. «Είμαι εδώ για μια Αθήνα από την αρχή. Είμαστε πολλοί και πολλές. Είμαστε εδώ για να ζωντανέψουμε τις γειτονιές. Στις 26 Μαΐου σπάμε την παράδοση, σπάμε την εγκατάλειψη, στις 26 Μαΐου η Αθήνα επιλέγει Ανοιχτή Πόλη!»

Μπορείτε να δείτε εδώ τα βίντεο:

Μαζί θα παλέψουμε για μία Αθήνα χωρίς γειτονιές δεύτερης κατηγορίας

Διώχνουμε τον φόβο και το μίσος, φωτίζουμε τις γειτονιές

Σε αυτή τη μάχη κάθε τετραγωνικό μετράει!

Αθήνα πόλη αντιφασιστική, πόλη πολύχρωμη, μια πόλη που σέβεται τα δικαιώματα όλων μας


Είμαι εδώ για μια Αθήνα από την αρχή. Είμαστε πολλοί και πολλές

Σπάμε την παράδοση, ζωντανεύουμε τις γειτονιές!

    2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
    § Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)