to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μεθοδική αντιπολίτευση και ουσιαστική επανεκκίνηση στο κόμμα

Αυτή η καταιγίδα δεν αντιμετωπίζετε πλέον με λόγια και διαπιστώσεις.


Με σύμμαχο την πλειονότητα των ΜΜΕ και την υποτονική κριτική από την ελάσσονα αντιπολίτευση, η ΝΔ συνεχίζει την επιδειξιομανία και τα σόου. Όλα καλοστημένα σαν παράσταση, με την ανιδιοτελή υποστήριξη των ΜΜΕ και των αντικειμενικών δημοσιογράφων οι οποίοι ως πλασιέ μας δείχνουν ασταμάτητα τα κατορθώματα των «ιδιοκτητών της χώρας», οι οποίοι επέστρεψαν μετά από μια μικρή «παρένθεση».
Κάνοντας ακριβώς το αντίθετο απ' ό, τι έκαναν επί ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζουν μια υπεραισιόδοξη κατάσταση και μια ομαλότητα που ήλθε απευθείας στη χώρα με την εκλογή της ΝΔ. Δεν υπάρχει καμία και πουθενά αντικειμενικότητα, όλα παρουσιάζονται ανάλογα με το μήνυμα που θέλουν να περάσουν.
Από την άλλη, oι υπουργοί με ύφος 100 καρδιναλίων μας ενημερώνουν ότι χάρη σε αυτούς θα γίνουν πράγματα που ήδη γίνονται-με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- και ακολούθως παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ ως μεγάλα επιτεύγματα. Συγχρόνως κρύβονται σοβαρές ειδήσεις-αποκλεισμός Σαμοθράκης- που πλήττουν τον τουρισμό της χώρας μας παγκοσμίως ή παρουσιάζονται οι διακοπές των κυβερνώντων ως αδιάκοπη δουλειά πάνω από την φωτιά στην Εύβοια. Αυτή είναι η κατάσταση και αυτά τα ΜΜΕ είχε απέναντι του ο ΣΥΡΙΖΑ, σε όλη την πορεία της διακυβέρνησης, Μια άκρως εχθρική πραγματικότητα που ήταν εμφανής εξαρχής.
Η ΝΔ χρησιμοποιεί, από την πρώτη μέρα της εκλογής της, ως έπαθλο την αυτοδυναμία των εκλογών, θεωρώντας ότι δικαιούται να περνάει τα πάντα αδιαμαρτύρητα, χωρίς να ρωτά κανέναν γιατί οι πολίτες της έδωσαν εισιτήριο ελευθέρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη αντίθεση από τη ΝΔ, σε όλη την κυβερνητική του πορεία, α) δεν είχε ούτε τα μέσα ή έστω κάποια με το μέρος του ή ακόμη να υπάρχουν κάποια που επιτελούν δημοσιογραφικό έργο, β) είχε όλη την αντιπολίτευση εναντίον του και τέλος δεν κυβερνούσε μόνος του αλλά με έναν εταίρο που ιδεολογικά είχε απόσταση. Όλα αυτά ως επιμέρους παράμετροι δυσχέραιναν το έργο του, δεν επικοινωνούνταν όπως έπρεπε ή ακόμα κρύβονταν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρησιμοποίησε ως τρόπαιο τη διπλή νίκη των εκλογών του 2015 και τη συγκυρία της εποχής που η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής ήταν από τα κύρια ζητούμενα των πολιτών που ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την έξοδο από το μνημόνιο που ήταν ο βασικός στόχος.
Αυτό που πρωταρχικά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο με την κοινωνία όρθια, αλλά η κοινωνία φαίνεται ότι ξεχνά γρήγορα και κατά την άποψη μου δεν αξιολογεί σωστά. Ξαναέδωσε τη δυνατότητα στην ΝΔ να μας ξανακυβερνήσει και μάλιστα αυτοδύναμα για να μπορεί να περνά σήμερα ό,τι θέλει και να μη δίνει λογαριασμό σε κανέναν ούτε στους ψηφοφόρους της. Αναμασούν όλοι στη ΝΔ μονότονα ότι αυτό θέλει ο λαός για αυτό μας ψήφισε.
Το πολύ βασικό από εδώ και πέρα είναι η αντιπολίτευση που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι σε μια αυταρχική και συγκεντρωτική κυβέρνηση -αυτό αποτυπώνεται στα βιαστικά σοβαρά νομοσχέδια εν μέσω θέρους-, που συγχρόνως παριστάνει την αποφασισμένη και είναι πλήρως υποστηριζόμενη από τα ΜΜΕ, που μας τα παρουσιάζουν όλα καλά.
Αυτό όμως που πιστεύω ότι θα καθορίσει την πολιτική εξέλιξη είναι η επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία να ξαναγίνει όπως ήταν γιατί είναι αλήθεια ότι η κυβερνησιμότητα, οι προτεραιότητες που τέθηκαν, η ελλιπής εκπροσώπηση στα συνδικάτα και τα κινήματα και η ασθενική παρουσία στους Δήμους και τις περιφέρειες δεν ευνοούν και δυσκολεύουν. Χρειάζεται μεθοδικότητα, συγχρονισμός, αντιπαράθεση όπου χρειάζεται προβάλλοντας το έργο που έχει γίνει και καυτηριάζοντας άμεσα τις αυταρχικές-ακραίες πολιτικές επιλογές της ΝΔ.
Συγχρόνως όμως χρειάζεται επανεκκίνηση στο κόμμα αλλά με σχέδιο που να απευθύνεται στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα. Οι ψηφοφόροι που έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ το 31, 5% χρειάζεται να εκπροσωπούνται, να έχουν φωνή και άποψη. Άλλωστε τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν και εμπιστεύονται με τις αρχές και τις αξίες που έχει, χρειάζεται η συνεισφορά όλου αυτού του κόσμου. Δεν καταφέραμε να συναντήσουμε αρκετούς τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα πλέον με περισσότερη εμπειρία και ωριμότητα και χωρίς αγκυλώσεις που μας απομονώνουν να προχωρήσουμε με πρόγραμμα, όραμα, σχέδιο με τις αρχές και τις αξίες τη δικής μας, Ανανεωτικής –Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Απέναντι σε μια ακραία εχθρική πραγματικότητα οφείλουμε να βλέπουμε καθαρά, το σύστημα δεν αντιμετωπίζεται με τους τρόπους που νομίζουμε - που δεν αμφισβητώ την ορθότητα τους-, αλλά δεν επαρκούν. Απέναντι στο σκοταδισμό, τη μαυρίλα και την μιζέρια τους υπάρχουμε οι αριστεροί και δημοκρατικοί πολίτες, αρκεί να βρεθούμε, να συνομιλήσουμε και να συμπορευθούμε.
Αυτή η καταιγίδα δεν αντιμετωπίζετε πλέον με λόγια και διαπιστώσεις.
*Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός, μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)