to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:40 | 29.10.2019

Πολιτική

Άθλια μεθόδευση: ΝΔ - ΚΙΝΑΛ εξαίρεσαν Πολάκη και Τζανακόπουλο από την προανακριτική

Μόνοι τους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αποφάσισαν να αποκλείσουν από την Προκαταρκτική Επιτροπή τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη! - «Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την Επιτροπή σε χούντα», είπε ο Γ. Ραγκούσης απέναντι στις απειλές του Μπούγα της ΝΔ ότι «θα καλέσει τη φρουρά» - -Δεν αναγνωρίζουμε την απόφαση της Επιτροπής, δηλώνει ο Παύλος Πολάκης


Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ μεθόδευσαν την συνεδρίαση και την ψηφοφορία στην οποία δεν συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε κατά και η Ελληνική Λύση δήλωσε παρών.

«Δεν αναγνωρίζουμε την απόφαση της Επιτροπής» είπε ο Π. Πολάκης μετά την συνεδρίαση δίνοντας ραντεβού για την Πέμπτη που είναι η επόμενη συνεδρίαση της Προκαταρκτικής.

Δημ. Τζανακόπουλος: Μεθόδευση-βαρύτατο στίγμα για όσους την εμπνεύστηκαν και την υλοποίησαν

Ο Δημ. Τζανακόπουλος χαρακτηρίζει «επίδειξη αυταρχισμού από τη ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με τη φράξια Σαμαρά εντός του ΚΙΝΑΛ» την απόφαση εξαίρεσης του ιδίου και του Π. Πολάκη από την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη Novartis (αναλυτικά)

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Πολάκης: Χουντικής έμπνευσης η στάση της ΝΔ στην Προανακριτική (βίντεο)

Π. Πολάκης: Χουντικής έμπνευσης  απόφαση της πλειοψηφίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ

«Ο σκοπός τους τριπλός:  να ελέγξουν τη σύνθεση της επιτροπής για να προφυλάξουν μάρτυρες όπως τον Φρουζή και τον Μανιαδάκη, να συσκοτίσουν και να αποπροασανατολίσουν τη συζήτηση απο το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis και της φαρμακευτικής δαπάνης που πληρώσαμε - 32 δισ. παραπάνω από αυτά που έπρεπε - και βέβαια να τρομοκρατήσουν τους εισαγγελείς που διερευνούν τις ποινικές ευθύνες των υπουργών τους!», τονίζει ο Π. Πολάκης σε ανάρτησή του.

«Πρωτοφανή απόφαση για τα κοινοβουλευτικά χρονικά»

Ο Παύλος Πολάκης μίλησε στο κεντρικό δελτίο του KONTRA news με τον Γιώργο Μελιγγώνη, τονίζοντας: «Σήμερα είχαμε χουντικής έμπνευσης και υλοποίησης απόφαση της πλειοψηφίας της προανακριτικής και συγκεκριμένα της ακροδεξιάς ομάδας Σαμαρά μαζί με τον κ. Κεγκέρογλου του ΚΙΝΑΛ. Αποφάσισαν να εξαιρέσουν εμένα και τον Δ.Τζανακόπουλο από την Επιτροπή»

«Αποφάσισαν να εξαιρέσουν εμένα και τον Τζανακόπουλο από την Επιτροπή διότι εγώ δήλωσα ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν στελέχη της Novartis κάτι που είχε γραφτεί τρεις και έξι μήνες από τότε που το δήλωσα και τον Τζανακόπουλο επειδή πήγε να δει την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Ο Π. Πολάκης μίλησε ακόμα για «πρωτοφανή απόφαση για τα κοινοβουλευτικά χρονικά διότι δεν υπάρχει απόφαση Επιτροπής, που η πλειοψηφία να εξαιρεί τα μέλη της μειοψηφίας, δηλαδή να βγάζει αυτούς που δεν γουστάρει, για να ορίσει τη σύνθεση της Επιτροπής. Εδώ έχει εφαρμογή ο Κώδικας της Βουλής που λέει ότι Εξεταστικές Προανακριτικές ορίζονται με διαπιστωτική πράξη του Προέδρου της Βουλής μετά από πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: «Μύλος» στο ΚΙΝΑΛ για τον χειρισμό της υπόθεσης Novartis - Δήλωση Καστανίδη στο documentonews.gr

Οι ισχυρισμοί της πλειοψηφίας μέσω «πηγών»

«Θεωρούμε αδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να παραβιάσει τις αποφάσεις της Επιτροπής", ανέφεραν το βράδυ της Τρίτης, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «πηγές» της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που απόψε τάχθηκαν υπέρ της εξαίρεσης των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη

"Εμείς θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη θεσμικότητα και τη νομιμότητα και θεωρούμε αδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να παραβιάσει τις αποφάσεις της Επιτροπής", υποστήριζαν οι ίδιες πηγές που τους ζητήθηκε να σχολιάσουν τις δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν αναγνωρίζουν τη σημερινή απόφαση και προσθέτουν: «Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε τον κ. Φρουζή που επί 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον κάλεσε. Τώρα προσπαθούν να δυναμιτίσουν τη λειτουργία της Επιτροπής».

Επικαλούνται το... Βατοπέδι

Αναφορικά με το αίτημα εξαίρεσης, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ που πήραν το λόγο και συμφώνησαν με το αίτημα εξαίρεσης των Πολάκη και Τζανακόπουλου, υπογράμμισαν ότι στο παρελθόν έχει εξετασθεί παρόμοιο αίτημα και ζητήθηκε η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου. Ανέφεραν ειδικότερα ότι στην περίπτωση της εξεταστικής για το Βατοπέδι είχε ζητηθεί, από τη ΝΔ, η εξαίρεση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που επρόκειτο να εξετασθούν ως μάρτυρες στην εξεταστική και είχαν εξετασθεί σε προηγούμενη διαδικασία. Τότε το επιστημονικό συμβούλιο, ομόφωνα είχε γνωμοδοτήσει ότι δεν μπορούν άτομα που έχουν κληθεί ως μάρτυρες να είναι και μέλη. "Τη γνωμοδότηση εκείνη είχε στηρίξει και ο τότε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλης", υποστήριζαν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι "και το ΠΑΣΟΚ σεβάστηκε τότε τη γνωμοδότηση εκείνη και αποχώρησαν από την επιτροπή τα δύο μέλη του".

Η συνεδρίαση και οι απειλές Μπούγα

Είχε προηγηθεί μία συνεδρίαση με εντάσεις στην οποία ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας απείλησε να καλέσει την φρουρά.

Ραγκούσης (ΣΥΡΙΖΑ): Προσπάθεια συγκάλυψης. Ζητάμε έγγραφα και μας λέτε ότι θα αποφασίσει η πλειοψηφία αν θα τα πάρουμε;

Μπούγας (πρόεδρος, ΝΔ): θα εφαρμόσω τον 160 του Ποινικού Κώδικα αν χρειαστεί (σ.σ. διάταξη που αφορά την διατάραξη συνεδριάσεων και προβλέπει ποινή φυλάκισης 3 ετών)

Ραγκούσης: Να με αποβάλλετε και να φωνάξετε και την αστυνομία. Ντροπή σας. Ξεφτιλίζετε ότι ήταν ιερό σε αυτή την αίθουσα.

Τζανακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): θα οδηγήσετε ενώπιον δικαστηρίου βουλευτές που τους απέστειλε ο ελληνικός λαός εδώ;

Σε άλλο σημείο ο Γ. Ραγκούσης είπε: «Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την Επιτροπή σε χούντα».

Καραγκούνης: Η τοποθέτηση Ραγκούση περί χουντοεπιτροπής θα πρέπει να καταδικαστεί. Να αναιρέσουν. Εκθέτουν τον κοινοβουλευτισμό. Άλλα κόμματα χρησιμοποίησαν τέτοια φρασεολογία στο πρόσφατο παρελθόν.

«Δεν θέλετε την αλήθεια αλλά να εκφοβίσετε μάρτυρες. Φανταστείτε να έλεγα εγώ ότι θα γδάρω την Τουλουπάκη» τόνισε ο Π. Πολάκης. «Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο εξαίρεσης μελών Προκαταρκτικής Επιτροπής. Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό γι’ αυτό το κόλπο;» υπογράμμισε ο Σπ. Λάππας ενώ η Δ. Αυγέρη επεσήμανε: «ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ήρθαν με μία προειλημμένη απόφαση να διώξουν από την Επιτροπή πολιτικούς αντιπάλους. Εσείς πάσχετε από πολιτική μεροληψία και ψάχνετε για νομικά τερτίπια να καλύψετε το πραξικόπημα»

«Το αίτημα έχει από νομική άποψη βασιμότητα. Υπάρχει μία τεράστια αντίφαση όμως που προέρχεται από το άρθρο 86 καθώς μετατρέπει ένα πολιτικό σώμα σε ανακριτικό και του δίνει δικαστικές αρμοδιότητες. Πρόκειται για υποκρισία η όποια εξαίρεση που οδηγεί σε φαύλο κύκλο – εξαίρεση της εξαίρεσης – και σε εκφυλισμό της Επιτροπής» είπε μετά την συνεδρίαση ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

(πληροφορίες από Αυγή)

Διαβάστε ακόμα: Οι αντιδράσεις πριν τη συνεδρίαση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)