to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:14 | 26.05.2021

Κοινωνία

Μεθοδεύουν απολύσεις στην ΕΥΔΑΠ με παραχωρήσεις σε ιδιώτες και τον «λογαριασμό» στο δημόσιο

Απολύσεις εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ φέρνει η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού της Αθήνας. Φόβοι για το μέλλον της εταιρείας αλλά και για την «πόρτα» στις απολύσεις στο Δημόσιο που ανοίγει το κόλπο με τα ΣΔΙΤ.


Όπως αναφέρει το κεντρικό θέμα της σημερινής Εφημερίδας των Συντακτών,  σε έγγραφο που έρχεται προς συζήτηση στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, σε μια σαφέστατη διατύπωση, η διοίκηση «πανηγυρίζει» διότι «το Δημόσιο θα επωμισθεί το κόστος λύσης των συμβάσεων των εργαζομένων αορίστου χρόνου» που απασχολούνται έως τώρα στο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα το οποίο ανατίθεται σε ΣΔΙΤ.

Η συγκεκριμένη αναφορά, σε συνδυασμό με άλλες πράξεις και παραλείψεις της διοίκησης του διευθύνοντος συμβούλου Χρήστου Σαχίνη, προκαλεί ήδη αντιδράσεις στον χώρο των εργαζομένων οι οποίοι επί μήνες έζησαν –εκτός του πανδημικού εγκλεισμού– και σε καθεστώς πρωτοφανούς διχασμού. Η ΕΥΔΑΠ έχει φτάσει στο σημείο να λειτουργεί με δύο ξεχωριστές Ομοσπονδίες Εργαζομένων με συνέπεια η διοίκηση Σαχίνη να αποφεύγει τον θεσμικό έλεγχο ή να επιλέγει συνομιλητές κατά το δοκούν, όπως έχει αναφέρει η «Εφ.Συν.» και σε πρόσφατο ρεπορτάζ («Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εξέλεξε θεσμικό συνομιλητή», 10/3/2021).

Πώς μεθοδεύονται οι απολύσεις;

Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα είναι ολόκληρο το δίκτυο των αγωγών που φέρνει το νερό από τον Μόρνο στην Αττική. Στις 15 Ιανουαρίου 2021, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε, μεταξύ άλλων, ΣΔΙΤ που θα αναλάβει τη «λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού». Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 235 εκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα η ΕΥΔΑΠ καλείται να υπογράψει σύμβαση αποκλειστικού δικαιώματος με την οποία θα πληρώνει για το ακατέργαστο νερό που θα της δίνει το Δημόσιο μέσω της ΕΥΔΑΠ Παγίων. Η σύμβαση αυτή προκαλεί επίσης αντιδράσεις καθώς η ΕΥΔΑΠ θα πληρώνει στο Δημόσιο τεράστια ποσά με τον κίνδυνο να καταστεί προβληματική, ενώ η ΕΥΔΑΠ Παγίων θα τα εισπράττει για να πληρώνει τον ιδιώτη εργολάβο που θα μπει στο σχήμα ΣΔΙΤ.

Μέσα στους βασικούς όρους της σύμβασης αποκλειστικού δικαιώματος που έρχεται σήμερα στο Δ.Σ., υπάρχει και ο όρος των απολύσεων. Αφορά πρωτίστως τους 200 εργαζομένους στην Υδροληψία, προσωπικό με πολλά χρόνια υπηρεσίας και διαφορετικές ειδικότητες (από μηχανικούς του ΕΜΠ έως καθαρίστριες και εργάτες) που μένει επί ξύλου κρεμάμενο και με μόνη διέξοδο να παρακαλάει για μια μετάταξη σε άλλο φορέα του Δημοσίου.

Διαβάστε περισσότερα στο θέμα της ΕΦΣΥΝ, «Ανοίγουν την κάνουλα των απολύσεων στην ΕΥΔΑΠ»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)