to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:03 | 21.09.2020

Κοινωνία

Μετέθεσαν παράνομα και εκδικητικά την πρόεδρο του σωματείου των «ενοικιαζόμενων» εργαζόμενων

Για εκδικητική διάθεση της Εθνικής Τράπεζας απέναντι στο σωματείο κάνει λόγο ο ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ., με αφορμή τη μετάθεση της προέδρου από την Διεύθυνση Καρτών στην έδρα της εργολαβικής εταιρείας «ICAP»


Όπως αναφέρει  σε ανακοίνωσή του (21/9/2020) ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.), η πρόεδρος του σωματείου εργάζεται τα τελευταία 13 χρόνια (όσα δηλαδή είναι υπάλληλος της ICAP) στη Διεύθυνση Καρτών της Εθνικής Τράπεζας, χωρίς να έχει μετακινηθεί από εκεί ούτε μία ημέρα. Και ξαφνικά, εν μέσω καραντίνας του κτιρίου λόγω κρούσματος έλαβε την ενημέρωση ότι θα μετατεθεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας!

Ο Σύλλογος εκπροσωπεί τους πάνω από 1000 εργαζόμενους μέσω τρίτων εταιρειών στην εν λόγω Τράπεζα, περίπου 200 εξ αυτών βρίσκονται στο εν λόγω κτίριο. Όπως αναφέρει: «Με πολύ κόπο χτίσαμε τα τελευταία εννιά χρόνια το Σωματείο μας και καταφέραμε να δώσουμε μικρές και μεγάλες μάχες και να έχουμε μικρές και μεγάλες νίκες. Οι εργαζόμενοι μέσω τρίτων εταιρειών απέκτησαν φωνή και διεκδίκησαν τα αυτονόητα. Μέσα στην πανδημία, φροντίσαμε ώστε τα μέτρα προστασίας να ληφθούν καθολικά για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους. Εξηγήσαμε γιατί τα τεστ πρέπει να γίνουν σε όλους χωρίς εξαιρέσεις διότι μόνο έτσι θα προστατευθεί το προσωπικό, τόσο το τακτικό προσωπικό όσο  και αυτό των τρίτων εταιρειών. Το να γίνουν επιλεκτικές κινήσεις με βάση την εταιρεία, θα ήταν "μια τρύπα στο νερό", μία κίνηση χωρίς αποτέλεσμα και θα καθιστούσε ευάλωτους και τους συναδέλφους του τακτικού προσωπικού. Θεωρήσαμε επίσης ότι έπρεπε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε όλοι οι γονείς που επιθυμούσαν να πάρουν τις άδειες ειδικού σκοπού, όλοι όσοι ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες να πάρουν την άδεια που δικαιούντο. Αυτό επέβαλε η συνείδησή μας, αυτό επέβαλε και η αναγκαιότητα επιστημονικής αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού προβλήματος».

Ωστόσο αυτό φαίνεται ότι ενόχλησε πολύ έτσι ώστε να φτάσουμε στην, με διευθυντικό δικαίωμα, απόφαση μετάθεσης της προέδρου αγνοώντας τη διάταξη του νόμου για  τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων, ν.1264/1982, ο οποίος προβλέπει  ότι: «δεν επιτρέπεται μετάθεση των εργαζομένων που αναφέρονται στις παρ. 5, 6, 7, και 8 (των µελών της διοίκησης της συνδικαλιστικής οργάνωσης) χωρίς τη συγκατάθεση της αντίστοιχης συνδικαλιστικής οργάνωσης»

Σύμφωνα με τον ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ., δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρούν να υποσκάψουν τη λειτουργία του Σωματείου δια της μεταθέσεως του προέδρου, η πρώτη ήταν το 2013. Η Icap είχε υποχρεωθεί τότε να ανακρούσει πρύμναν, και να επαναφέρει τον πρόεδρο του Σωματείου στην Τράπεζα, μετά τις συντονισμένες κινήσεις του Συλλόγου μας:  τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, ερώτηση βουλευτών στην Ελληνική Βουλή.

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση:

Ζητάμε τη στήριξη όλων των συναδέλφων –ισσων, Σωματείων, Εργατικού Κέντρου, Ομοσπονδιών για να αποκρούσουμε με επιτυχία και αυτή τη φορά τα σχέδια φίμωσης και διάλυσης του Συλλόγου μας. Σταθήκαμε πάντα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα απέναντι στα προβλήματα των εργαζόμενων και δεν θα αποδεχτούμε την πείσμονα άρνησή τους να αποδεχτούν ότι και εμείς θα έχουμε συλλογική εκπροσώπηση.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)