to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μεταθέτουν την ευθύνη τους

Διότι τι να το κάνεις να ξέρεις ότι ο τάδε είναι θετικός αν δεν εντοπίσεις όλους όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του για να πάρεις τα μέτρα σου;


Η ανάγκη να γίνουν μαζικά και αξιόπιστα τεστ, συνταγογραφούμενα δωρεάν, έχει επισημανθεί εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Δεν το έχουν πει απλώς κάποιες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Είναι μια αναγκαιότητα η οποία έχει επισημανθεί από την αρχή από όλους τους αρμόδιους διεθνείς υγειονομικούς φορείς, καθώς και από όσους επιστήμονες στην Ελλάδα δεν υποτάσσονται στο σιωπητήριο Μητσοτάκη προς όσους μειοψηφούν στις αποφάσεις που κάθε φορά υποδεικνύονται στην επιτροπή των ειδικών.

Τεστ, τεστ, τεστ. Και, φυσικά, ιχνηλασιμότητα. Διότι τι να το κάνεις να ξέρεις ότι ο τάδε είναι θετικός αν δεν εντοπίσεις όλους όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του για να πάρεις τα μέτρα σου; Αυτό ήταν το φάρμακο που ακολουθήθηκε παντού, τουλάχιστον εκεί όπου υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες ασχολούνται στοιχειωδώς με τη δημόσια υγεία. Αυτό ήταν το φάρμακο που επέτρεψε στην Κίνα να βγει ταχύτατα από μια πολύ σκληρή καραντίνα και να ανακάμψει. Αυτό ήταν το φάρμακο που επέτρεψε σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας να αντιμετωπίσουν την πανδημία αποφεύγοντας την καραντίνα.

Αυτό ήταν το φάρμακο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήθελε να ακούσει. Μέχρι που μια ωραία Παρασκευή ο Σκέρτσος ανακάλυψε τα τεστ αυτοδιάγνωσης -για να τα ανακοινώσει καθυστέρησε μιάμιση ώρα τις ανακοινώσεις της επιτροπής ειδικών. Fast track διαγωνισμός τριών ημερών την 25η Μαρτίου, συνεχή μπρος - πίσω όσον αφορά τον ρόλο των φαρμακείων, καμία λύση στο ζήτημα των ιατρικών αποβλήτων που προκύπτουν και τα self tests έγιναν το διαβατήριο για να ανοίξουν τα σχολεία, τα μαγαζιά, ακόμα και για το Πάσχα στο χωριό -απ' ό,τι λένε, την ώρα που έχουμε σταθερά πάνω από 800 διασωληνωμένους παρ' ότι βρισκόμαστε, υποτίθεται, στο μακροβιότερο και καταστροφικότερο lockdown της ηπείρου μας...

Σε αυτό το σκηνικό ο Χατζηδάκης ανακοίνωσε χθες... πρόστιμα (για να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα, κατά πώς έλεγε ο Μητσοτάκης;) σε όποιον εργαζόμενο δεν εμφανίσει το αμφίβολης αξιοπιστίας τεστ αυτοδιάγνωσης, που, αν είναι θετικό, θα συνεπάγεται μοριακό τεστ, ακόμα και με δικά του έξοδα αν δεν βρει δημόσια δομή (και πού να τη βρει;). Περί ιχνηλασιμότητας ούτε κουβέντα. Για πρωτοβάθμια περίθαλψη ας μην το συζητάμε. Είναι φανερό: Η κυβέρνηση από χθες μας μετέθεσε επίσημα την ευθύνη (της).

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)