to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μετασχηματισμός και ωρίμανση με προοδευτικές απαντήσεις

Η κοινωνία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Από τα εργασιακά και την οικονομία μέχρι τα κοινωνικά δικαιώματα, τις ελευθερίες και εθνικά θέματα, βλέπουμε μια καθημερινή υποχώρηση που εκφράζεται μέσα από τις οπισθοδρομικές και κοινωνικά άδικες πολιτικές της ΝΔ.


Του Κώστα Ζαχαριάδη*

Στους επτά μήνες διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είδαμε την ανεργία που είχε μειωθεί δέκα μονάδες, να φρενάρει. Είδαμε την εργασιακή αγριότητα να επιστρέφει και να μας θυμίζει μέρες μνημονίων, είδαμε βασικούς δείκτες της οικονομίας όπως η πρόβλεψη για την ανάπτυξη να είναι αναντίστοιχη των προεκλογικών δεσμεύσεων. Ούτε που θέλουμε να σκεφτούμε πόσο χειρότερη θα ήταν η κατάσταση, εάν η σημερινή κυβέρνηση δεν παραλάμβανε υγιή δημοσιονομικά και γεμάτο το δημόσιο ταμείο.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ προτεραιότητα είναι η άσκηση παραγωγικής, γόνιμης αντιπολίτευσης, που θα επικεντρώνεται στα καθημερινά ζητήματα και προβλήματα της κοινωνίας, μακριά από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Με σοβαρότητα και θάρρος αντιμετωπίζουμε όλα τα ζητήματα, βάζοντας στο επίκεντρο το κοινωνικό συμφέρον, διαμορφώνοντας μια ισχυρή πολιτική και κυβερνητική πρόταση που θα στηρίζει την κοινωνική πλειοψηφία και θα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δηλαδή που δεν κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

Η τετραετία Τσίπρα ήταν μια δύσκολη περίοδος, με πολλά θετικά, αλλά και λάθη και παραλείψεις, τα οποία αξιολογούμε και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε με συλλογικό τρόπο. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη, στην οποία ο ρόλος των πολιτών, ο ρόλος της κοινωνίας και των ανθρώπων που πλαισιώνουν και στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ είναι καθοριστικής σημασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κομματικός μετασχηματισμός, η μετεξέλιξη που επιχειρούμε είναι μεταξύ άλλων «ανοιγμα» σε ιδέες και προτάσεις, «ανοιγμα» σε επίπεδο κοινωνικής συμμετοχής, «άνοιγμα» σε επίπεδο προσωπικοτήτων και συλλογικοτήτων. Δεν υπάρχει ζήτημα εσωστρέφειας, δεν υπάρχει ζήτημα «καπετανάτων», αντίθετα θα έλεγα ότι υπάρχει μια γόνιμη διαδικασία και πλούτος ιδεών. Κι αυτό ίσως ενοχλεί τους πολιτικούς μας αντιπάλους ακριβώς γιατί δεν αντιλαμβάνονται την πλουραλιστική εσωτερική μας δημοκρατία ή γιατί απλώς θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα και στα καθημερινά κακώς κείμενα της ΝΔ.

Έχουμε επικεντρώσει τις δυνάμεις μας στα επίμαχα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, όπως είναι οι κοινωνικές ανισότητες, η κλιματική κρίση, το προσφυγικό ζήτημα, η ιδεολογική οπισθορόμηση. Όλα ζητήματα που έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης.

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, οι προοδευτικές δυνάμεις με πυλώνα τον ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν και διεκδικούν ένα καλύτερο και πιο ασφαλές αύριο για την ελληνική κοινωνία. Οι προκλήσεις είναι συγκεκριμένες, όπως και τα διλήμματα. Και ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη και κορμός του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου, ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση και αύριο θα ασκήσουμε υπεύθυνη και προοδευτική διακυβέρνηση.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια, βορείου τομέα Αθηνών - Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ-Σαββατοκύριακο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)