to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:08 | 10.10.2022

Κοινωνία

Μετασεισμική ξηρασία στην Πελοπόννησο - Τι λένε οι επιστήμονες

Τα 5,1 Ρίχτερ της Κυριακής, η ασυνήθιστη μετασεισμική δραστηριότητα και ο φόβος ενός πρόδρομου φαινομένου επισημαίνεται από τους Ευθύμιου Λέκκα και τον Άκη Τσελέντη. Ειδικότερα, ερωτηθείς για το πόσο ανησυχεί από τη δόνηση αλλά και κατά πόσο ήταν ο κύριος σεισμός ο κ. Λέκκας σημείωσε: «Κοιτάξτε, είχαμε τον σεισμό των 5,1 βαθμών εχθές στη μία η ώρα το πρωί και από τότε έχουμε ουσιαστικά πέντε - έξι μικρούς σεισμούς της τάξεως του 1, 1,5, 2 Ρίχτερ, όχι μεγαλύτερους οι οποίοι εκδηλώθηκαν στην περιοχή». Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίζεται ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας με τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στον Κορινθιακό με επίκεντρο την Ιτέα τα ξημερώματα της Κυριακής.


Ε. Λέκκας: Θα θέλαμε να έχουμε σεισμούς 4 Ρίχτερ

«Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερους τέτοιους σεισμούς και κυρίως σεισμούς της τάξεως των 4, 4,5 βαθμών, 3,5 έστω για να δούμε ότι μπαίνουμε σε μία κατάσταση εκτόνωσης».

Απαντώντας σε ερώτημα αν προβληματίζεται από το παραπάνω σημείωσε: «Κοιτάξτε με προβληματίζει, η ανησυχία εντάξει είναι ένα άλλο θέμα. Η ανησυχία προέρχεται από το γεγονός ότι οι κατασκευές στην περιοχή είναι πολύ ανθεκτικές συνεπώς έχουμε πολλά περιθώρια ασφάλειας και περιθώρια για να αρχίσουμε να ανησυχούμε. Θα έλεγα ότι ουσιαστικά θα ανησυχούσαμε αν ήταν ένας σεισμός της τάξεως των έξι βαθμών. Τέτοιος σεισμός είναι πολύ δύσκολο να εκδηλωθεί στην περιοχή αν και είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή και μία περιοχή που συσσωρεύτει μεγάλα ποσά ενέργειας, έχει φιλοξενήσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν αλλά θεωρώ ότι δεν θα πάμε σε τέτοιες καταστάσεις. Μπορεί στην περιοχή να εκδηλωθεί ένας σεισμός 5, 5,5 ο οποίος δεν θα μας προβληματίσει».

«Δε νομίζω ότι διαφαίνεται ότι είναι κάτι παραπάνω. Μέσα σε επίπεδα ασφάλειας θα είναι ένας σεισμός ο οποίος ενδεχομένως να εκδηλωθεί. Δεν έχουμε κάποια τεκμήρια επιστημονικά», συμπλήρωσε. «Το ένα και του δύο (Ρίχτερ) δεν μας κάνει. Είναι πολύ μικροί οι σεισμοί. Θα θέλαμε μία ακολουθία με 3 και με 4», είπε στη συνέχεια.

Σε σχέση με το τράβηγμα των νερών προς τα πίσω ο κ. Λέκκας σημείωσε: «Είναι ένα θέμα το οποίο το κοιτάμε. Το συναξιολογούμε», κατέληξε.

Α. Τσελέντης: Με προβληματίζει πολύ ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά γιατί έχει παρατηρηθεί ως πρόδρομο φαινόμενο

Μιλώντας στο OPEN ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης επεσήμανε ότι το φαινόμενο που τον προβληματίζει είναι οι αναφορές ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά της θάλασσας στο Ξυλόκαστρο και το Λουτράκι: «με προβληματίζει πολύ ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά γιατί έχει παρατηρηθεί ως πρόδρομο φαινόμενο καθώς δείχνει ότι υπάρχει παραμόρφωση του πυθμένα που όπως καταλαβαίνετε οδηγεί σε διάρρηξη».

Παράλληλα, τον προβληματισμό του ενισχύουν και δύο ακόμα δεδομένα και συγκεκριμένα:

- Η πολύ παράξενη σεισμική ακολουθία καθώς δεν έχει σημειωθεί μεγάλος μετασεισμός. Ο μεγαλύτερος ήταν ένας των 2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας. «Έχουμε μια ακολουθία πολύ παράξενη και αυτό έχει παρατηρηθεί λίγες φορές στην Ελλάδα γιατί δεν είναι συνηθισμένο».

-το γεγονός ότι ο Κορινθιακός έχει μεγάλα ρήγματα με άσχημο ιστορικό

Να σημειωθεί ότι τον προβληματισμό του για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας εξέφρασε με λιτή ανάρτησή του στο Facebook και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Η μετασεισμική "ξηρασία" στον Κορινθιακό συνεχίζεται. Μεγαλύτερος μετασεισμός μόνο 2 μέχρι τώρα. Ασυνήθιστο για κύριο σεισμό 5,1», έγραψε χαρακτηριστικά.

Πηγές: Έθνος, Αυγή, Open Tv

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)