to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Μεταρρυθμιστικό κέντρο» και κοινωνικός αυτοματισμός

«Στην Ελλάδα, η ισχυρότερη κοινωνική ομάδα είναι οι αυτοαπασχολούμενοι. Σε αυτήν ανήκουν οι αγρότες, οι βιοτέχνες, οι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι μικροί επιχειρηματίες» ισχυρίστηκε ο Κ. Σημίτης


Μία από τις πιο συνηθισμένες κατηγορίες που εξαπολύονται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο των «μεταρρυθμιστικών» δυνάμεων είναι ότι αυτός ασκεί πολιτική που διχάζει τη χώρα. Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κώστας Σημίτης και όλοι όσοι τους ακολουθούν δεν παύουν να χρεώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορία (;) του διχασμού, τόσο για την περίοδο που βρισκόταν στη θέση της αντιπολίτευσης όσο και σε αυτή που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Λόγω του ειδικού κύρους που απολαμβάνει στον συγκεκριμένο χώρο, ο Κ. Σημίτης αποτελεί σημείο αναφοράς. Συνεπώς, η ανάγνωση των βασικών κειμένων του επαρκεί για την κατανόηση όλων των υπολοίπων.

«Στην Ελλάδα, η ισχυρότερη κοινωνική ομάδα είναι οι αυτοαπασχολούμενοι. Σε αυτήν ανήκουν οι αγρότες, οι βιοτέχνες, οι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι μικροί επιχειρηματίες» ισχυρίστηκε ο Κ. Σημίτης1αναφερόμενος στην πολιτική του «εκσυγχρονισμού» που άσκησε κατά την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Η ισχυρότερη ομάδα, λοιπόν, της ελληνικής κοινωνίας είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, γι’ αυτό και, σύμφωνα με τον γκουρού των απανταχού «μεταρρυθμιστών», η ισχύς τους θα πρέπει να περιοριστεί προς όφελος... της Ελλάδας. Για ποιο λόγο αυτοί είναι οι ισχυρότεροι; Γιατί έτσι. Αφού, λοιπόν, υπάρχουν ισχυροί, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και ανίσχυροι. Κι αυτό γιατί δεν εμπίπτει στην κατηγορία του διχαστικού λόγου; Μα διότι εκφέρεται από αυτόν που κατέχει το κοκαλάκι του εκσυγχρονισμού, ο οποίος είναι και αντί-λαϊκιστικός και ενωτικός, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο. Πώς είναι δυνατόν οι αυτοαπασχολούμενοι να διαθέτουν περισσότερη ισχύ από τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές; Το ερώτημα, προφανώς, δεν απαντιέται, γιατί στη συγκεκριμένη οπτική το ερώτημα αυτό δεν μπορεί καν να τεθεί.

Ποιες άλλες κοινωνικές ομάδες ανήκουν στους ισχυρούς σύμφωνα με τον ίδιο; «Οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν επίσης μια ισχυρή ομάδα πίεσης, αρκετά διαφορετική από τους υπόλοιπους εργαζόμενους». Για ποιο λόγο; «Οι υπάλληλοι, έτσι, σχετίζονται με την εκάστοτε εξουσία, έχουν λόγο στα πράγματα και ρυθμίζουν τα θέματά τους με ευνοϊκό τρόπο. Όντας εξασφαλισμένοι από την ημέρα του διορισμού τους, έχουν τη δυνατότητα να ασκούν επικουρικές δραστηριότητες για να αυξήσουν το εισόδημά τους και να προγραμματίσουν τη ζωή τους από θέση 'σχετικής ασφάλειας'». Ο Κ. Σημίτης, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, θεωρεί ως προβληματικό στοιχείο να έχουν λόγο στα πράγματα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Προβληματικό επίσης βλέπει και το ότι σχετίζονται με την εξουσία. Προβληματική επίσης βρίσκει και την αναζήτηση ασφάλειας. Πού εντοπίζεται το πρόβλημα; Ποιος εκφράζει το κοινό καλό; Πιο συγκεκριμένα: Ποιος εξέφραζε το κοινό καλό κατά την πρωθυπουργία του; Το Χρηματιστήριο, η Ολυμπιάδα, τα εξοπλιστικά προγράμματα, η Siemens και τόσα άλλα ακόμα αποτελούν αδιάψευστο τεκμήριο, άλλωστε, για την ειλικρίνεια των προθέσεων αλλά και, το πιο σημαντικό, για το αποτέλεσμα.

«Τα συνδικάτα έχουν έντονο συντεχνιακό χαρακτήρα, επηρεάζονται από τα κόμματα και ασκούν πελατειακή πολιτική» ισχυρίζεται ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Έχουν μικρό μέγεθος και εκπροσωπούν τα ειδικά συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων. Ακόμη και στις συνομοσπονδίες τους, όπως η ΑΔΕΔΥ (Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων), επικρατούν οι συντεχνιακές επιδιώξεις και όχι μια ευρύτερη αντίληψη για τη βελτίωση της θέσης του συνόλου των εργαζομένων». Με άλλα λόγια: Μόνο ο εκσυγχρονισμός ενσαρκώνει το συνολικό. Όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή οι αυτοαπασχολούμενοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα συνδικάτα, είναι αυτοαναφορικοί.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφερόμενος στις «καθυστερήσεις» που παρουσιάζει η χώρα, ο Κ. Σημίτης σημειώνει: «Στην Ελλάδα, υπό την εξουσία του κυβερνητικού κέντρου δεν βρισκόταν μόνο η Δημόσια Διοίκηση αλλά και, σε μεγάλο βαθμό, η Παιδεία, η Υγεία, οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, η ενέργεια, το τραπεζικό σύστημα». Ποιος θα ωφεληθεί από την... απελευθέρωση; Ποιος άλλος εκτός από τον εκσυγχρονισμό;

1 Κώστας Σημίτης, "Ο εκσυγχρονισμός: Η ανάγκη μιας διαφορετικής πολιτικής”, https://tinyurl.com/yasndnu8

* Ο Χρήστος Σίμος είναι πολιτικός επιστήμονας

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)