to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:31 | 28.06.2018

Διεθνή

Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα στο επίκεντρο των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Δ. Βίτσας:" Το μεταναστευτικό θα έχει κυρίαρχη θέση για πολλά χρόνια στην ευρωπαϊκή πολιτική "


Εγκρίθηκαν τρία ψηφίσματα αναφορικά με εκθέσεις για το προσφυγικό και μεταναστευτικό θέμα, την πολιτική ασύλου και τη προστασία των ανθρώπων στη θάλασσα, κατά την τρέχουσα Σύνοδο της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ, εν παρουσία του Έλληνα προσκεκλημένου ομιλητή, υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα, στον οποίο δόθηκε ο τίτλος του επίτιμου μέλους της ΚΣΣΕ.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βίτσας, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε γενικότερα στην προσφυγική κρίση υπογραμμίζοντας πως η λέξη «κρίση» δεν είναι σωστή, καθώς παραπέμπει σε κάτι προσωρινό, ενώ, αντιθέτως, το μεταναστευτικό θα έχει κυρίαρχη θέση για πολλά χρόνια στην ευρωπαϊκή πολιτική καθώς όσο δεν τελειώνει ο πόλεμος, η απουσία δημοκρατίας και ελευθερίας, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ακραία φτώχεια, οι κοινωνικές ανισότητες και η κλιματική αλλαγή. Ως εκ τούτου, ζήτησε από την Ευρώπη να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες που θα οδηγούσαν σε μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία σε αυτήν την τραγωδία στα σύνορα της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, τόνισε ότι βασικό μέλημα της Ελλάδας εξ αρχής ήταν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για παροχή αξιοπρεπών συνθηκών υποδοχής και φιλοξενίας στο πλαίσιο που ο νόμος και το διεθνές δίκαιο ορίζει.

«Η προσέγγισή μας δεν είναι αποσπασματική, αλλά συνολική και αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των κατοίκων τους με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στόχος μας είναι το δυνατόν άμεσα να μεταφερθούν στην ενδοχώρα περίπου 2.000 ευάλωτοι που δεν έχουν γεωγραφικό περιορισμό και ως το τέλος Σεπτεμβρίου τα νησιά να μην έχουν πάνω από 10.000 αιτούντες άσυλο», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και στον νέο νόμο που υιοθέτησε η ελληνική βουλή στα μέσα Μαΐου για το άσυλο αλλά και στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος σχετικά με την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, που έχει δημιουργήσει έντονες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των Κρατών Μελών.

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, εκ των οποίων 16.000 στα νησιά και 9.000 ειδικά στη Λέσβο».

Υπογράμμισε πως αρχικά η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. « Eργαζόμαστε με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου συστήματος υποδοχής και παροχής ασύλου στη χώρα. Δεν αντιμετωπίζουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σαν κάποιου είδους “εισβολή”, απέναντι στην οποία πρέπει να “αμυνθούμε”», πρόσθεσε τονίζοντας πως η φιλοσοφία της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει σχέση με λογικές κλειστών συνόρων και αποτροπής, αλλά με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

« Η προετοιμασία μας, επομένως, είναι ολοκληρωμένη, συστηματική και εντάσσεται σε ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικής για την μετανάστευση και το άσυλο. […] Υπάρχουν και οι όροι και οι προϋποθέσεις, αλλά και ο σχεδιασμός για να γίνει αυτό. Το πρώτο και κύριο βήμα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτούντων».

Στην έκθεση «Εξωτερική διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου και δημιουργία ασφαλών καταφυγίων προσφύγων στο εξωτερικό» του Κροάτη Ν. Χαζντούκοβιτς (Σοσιαλιστές) καλούνται τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να επιτρέψουν την υποβολή αιτήσεων ασύλου από το εξωτερικό «ως έκτακτο μέτρο για ανθρωπιστικούς λόγους», υπενθυμίζοντας ότι, ως γενική αρχή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα άτομα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για καθεστώς πρόσφυγα στην πρώτη ασφαλή χώρα άφιξης και ότι κάθε χώρα πρώτης άφιξης πρέπει να λαμβάνει και να επεξεργάζεται δεόντως τις αιτήσεις αυτές.

Επισημαίνοντας τον υψηλό αριθμό μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους όταν επιβιβάζονται σε πλοία λαθρεμπόρων στη Μεσόγειο, σημειώνεται ότι η εξωεδαφική διαδικασία θα παρείχε ασφαλείς τρόπους υποβολής αίτησης ασύλου σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Προσφύγων του 1951 και δεν θα άφηνε τους ανθρώπους να εξαπατούνται από τους λαθρεμπόρους για τις ευκαιρίες ασύλου.

«Εάν είχαν γίνει επαρκείς προβλέψεις για τον καθορισμό του καθεστώτος του πρόσφυγα στις χώρες προέλευσης των αιτούντων, στις χώρες πρώτης άφιξης ή σε τρίτες χώρες, οι μετανάστες δεν θα έπρεπε να εκτίθενται σε απειλητικά για τη ζωή τους ταξίδια ή στο λαθρεμπόριο ανθρώπων», σημειώνεται.

Καλούνται λοιπόν τα κράτη μέλη να εξετάσουν την εισαγωγή στο εθνικό τους δίκαιο της δυνατότητας να ζητούνται άσυλο ή ανθρωπιστικές θεωρήσεις εισόδου σε διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό μέσω ταχέων διαδικασιών και να παρέχουν στους πρόσφυγες ασφαλή καταφύγια σε αυτές τις χώρες καθώς όπως τοποθετήθηκε και ο Κ. Βαρβιτσιώτης, (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) « πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά πρέπει επίσης να υπερασπιστούμε τις αξίες που έχουμε αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια. [...] Είναι η Ευρώπη ένας ανοιχτός χώρος; Όχι, δεν είναι. Η Ευρώπη μπορεί να υποδεχτεί όσους έχουν ανάγκη και έχουν καθεστώς πρόσφυγα, αλλά η Ευρώπη δεν είναι ανοιχτός χώρος παράνομης μετανάστευσης».

Σημειώνεται ωστόσο ότι ναι μεν ψηφίστηκε η συγκεκριμένη έκθεση, καταψηφίστηκε όμως από τους Έλληνες βουλευτές της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς καθώς όπως δηλώνει και η κα Αναγνωστοπούλου « για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια στρατηγική σύμφωνη με τον διεθνή και ευρωπαϊκό νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πρώτη έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τις προτάσεις για την εξέταση αιτήσεων ασύλου εκτός Ευρώπης. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ένα είδος κατασκήνωσης για μεγάλο αριθμό αυτών των ανθρώπων πολύ πιο πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, όπου οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να τους δουν ή να το σκεφτούν. Πρόκειται για μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το πρόβλημα με το χέρι, διότι θεωρείται απειλή. Η έγκριση αυτών των προτάσεων θα οδηγήσει στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αξιών που αποτελούν τη βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε ως ένα για το θέμα αυτό και να δείξουμε στους μετανάστες και στους πρόσφυγες ότι υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος για να φτάσουν στην Ευρώπη. Χρειάζονται το δικαίωμα ασύλου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Στην έκθεση « Συνέπειες της εξωτερικής διάστασης της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα: μάτια που δεν βλέπουμε, λησμονούμε τα δικαιώματά τους ; » της Ολλανδέζας T. Στρικ (Σοσιαλιστές) καλούνται η Ευρωπαϊκή Ένωση ή τα μεμονωμένα κράτη που συνάπτουν συμφωνίες με τρίτες χώρες για «εξωτερικό» έλεγχο των συνόρων ή επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, να διασφαλίσουν ότι εγγυώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επισημαίνεται ότι αυτές οι πολιτικές εξωτερίκευσης υιοθετήθηκαν «χωρίς να ληφθεί δεόντως υπόψη η ανάγκη διασφάλισης ότι η εφαρμογή τους δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Παρά τη θεωρούμενη ως επιτυχία των πολιτικών αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μείωση του αριθμού των μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη, έχει καταστεί σαφές ότι η συμμετοχή τρίτων χωρών στη διαχείριση της μετανάστευσης, σε πολλές περιπτώσεις έχει υπονομεύσει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να «προωθήσουν στο εξωτερικό» τον έλεγχο της μετανάστευσης μόνο σε χώρες των οποίων οι νόμοι και οι πρακτικές πληρούν τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, σημειώνεται.

Τέτοιες συμφωνίες και ρυθμίσεις πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν όρους για την προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων. Στο ψήφισμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ενώ ζητείται, μεταξύ άλλων, να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.

Η κα Χριστοδουλοπούλου, εκ μέρους της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είπε πως βρισκόμαστε μπροστά στην παραμονή μιας νέας μεγάλης ιστορικής μετακίνησης πληθυσμών, δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα, αλλά μόνιμες λύσεις. « Κι όμως οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αναζητούν λύσεις προσωρινές και πειραματίζονται στην κατεύθυνση του περιορισμού και της κατάργησης του ασύλου. Μέχρι πριν λίγο καιρό, οι χώρες του Βίζεγκραντ ήταν η εξαίρεση. Σήμερα η ξενοφοβική πολιτική τους γίνεται ο κανόνας σε όλη την Ευρώπη. Απειλείται σοβαρά όλη η μεταπολεμική διεθνής προστασία για τους πρόσφυγες», υπογράμμισε.

Με το νέο εύρημα-σχέδιο για την εξωεδαφική εξέταση των αιτήσεων ασύλου των προσφύγων σε τρίτες χώρες, προειδοποίησε ότι στη θέση της απαγόρευσης επαναπροώθησης των προσφύγων, οργανώνεται η αποτροπή εισόδου τους στην ΕΕ και ότι στη θέση του ασύλου οργανώνεται η κατ΄εξουσιδότηση έρευνα των αιτήσεων ασύλου, επί πληρωμή, σε χώρες που δεν δεσμεύονται από κανόνες διεθνούς προστασίας. […]

« θα πρέπει το Συμβούλιο της Ευρώπης, να φωνάξει δυνατά: Κάτω τα χέρια από τη Συνθήκη της Γενεύης - Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Καμία συναλλαγή στην κατάργηση τους, » απαίτησε.

Στη τρίτη έκθεση «Διεθνείς Υποχρεώσεις των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης: προστασία των ανθρώπων στη θάλασσα » που συζητήθηκε έκτακτα στην Ολομέλεια, αναφέρεται ότι λόγω του υψηλού αριθμού ανθρώπων που χάθηκαν στη Μεσόγειο από τους αιτούντες ασύλου που προσπαθούν απεγνωσμένα να φτάσουν στην Ευρώπη σε αυτοσχέδια σκάφη, τα κράτη μέλη θα πρέπει να σέβονται τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και να συντονίζουν τις προσπάθειές τους για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Ειδικότερα, θα πρέπει να καθορίζουν σαφείς γεωγραφικές αρμοδιότητες για διεθνείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα. Οι επιχειρήσεις διάσωσης που διεξάγονται στη θάλασσα από τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποσυνδεθούν από τις μεταγενέστερες αιτήσεις ασύλου από τους διασωθέντες.

Η έκθεση αυτή καλεί όλα τα κράτη μέλη να θέσουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής πάνω από όλα τα άλλα ζητήματα και ανεξάρτητα από το καθεστώς των ενδιαφερομένων. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση καλεί την Επιτροπή Υπουργών να προετοιμάσει κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα μέσω των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πλήρως τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι η έκθεση ναι μεν εγκρίθηκε, αλλά Έλληνες βουλευτές της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς είτε απείχαν είτε καταψήφισαν την έκθεση.

Η βουλευτής Α. Καββαδία τοποθετήθηκε επί αυτού και σχετικά με τη στάση που θα μπορούσε να κρατήσει η Ευρώπη οργανώνοντας μια μόνιμη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο για την πρόληψη της απώλειας ζωής, η οποία είναι η νομική υποχρέωση όλων των ευρωπαϊκών κρατών βάσει του διεθνούς δικαίου.

« Η Ευρώπη θα μπορούσε να δημιουργήσει νόμιμες και ασφαλείς αγορές για τους αιτούντες άσυλο, ώστε να μην στραφούν σε εμπόρους και να μην βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Η Ευρώπη θα μπορούσε εύκολα να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες των ανθρώπων αυτών ή ακόμα και να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των ροών των προσφύγων μακροπρόθεσμα εάν κατανεμηθούν μεταξύ όλων των κρατών μελών με ισορροπημένο τρόπο αντί να περιορίζονται στις χώρες πρώτης αντίδρασης ή να παραμένουν εκτός Ευρώπης και εκτός Ευρώπης πεδίο όρασης. Η Ευρώπη έχει ήδη κινηθεί στο επόμενο στάδιο της υποκρισίας: εάν το πρόβλημα δεν είναι ορατό, δεν υπάρχει », είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ζήτησε από την Ευρώπη και από τους ευρωπαίους εταίρους να υπάρξει μια ευρεία ευρωπαϊκή προσέγγιση του θέματος, βάσει του διεθνούς δικαίου, της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρωπότητας.

« Τίποτα λιγότερο δεν θα είναι αρκετό », είπε.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)