to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μετανάστες για το δικαίωμα ψήφου: Οι διακρίσεις δεν τιμούν την Ελλάδα

Να δεσμευτεί η κυβέρνηση για τη συμμετοχή των μεταναστών στις εκλογές


 

Στις Καλένδες παραπέμπεται το δικαίωμα ψήφου των επί μακρόν διαμενόντων μεταναστών, όπως προκύπτει, το σχέδιο νόμου Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, που κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή. Οι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα από το 2005 συνεχίζουν να θεωρούνται παράνομοι.

Παρ' ότι, μειώνονται οι κατηγορίες της άδειας διαμονής από 50 σε 20, αυτό δεν βελτιώνει τη διαδικασία απόκτησής της, κυρίως σε μια περίοδο που η μαύρη εργασία, σε συνδυασμό με την παράλυση των ελεγκτικών μηχανισμών καλπάζει. Με τα προβλεπόμενα, οι μετανάστες δεύτερης γενιάς δεν πρόκειται να πάρουν ιθαγένεια και εάν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση από την κυβέρνηση, θεωρείται αμφίβολο εάν θα κατορθώσουν να έχουν δικαίωμα ψήφου. Γι' αυτό τον λόγο δώσαμε φωνή στους μετανάστες!


Πληρώνουμε φόρους, αλλά δεν έχουμε ίσα δικαιώματα

"Εμείς που έχουμε γεννηθεί, που έχουμε μεγαλώσει εδώ, νιώθουμε ότι για το κράτος δεν υπάρχουμε. Το μόνο πάρε-δώσε που έχουμε με τις υπηρεσίες είναι για τα χαρτιά μας και για να πληρώνουμε φόρους", τονίζει στην "Α" ο 28χρονος με καταγωγή από το Σουδάν, που επιθυμούσε να διατηρήσει την ανωνυμία του και πριν λίγες μέρες πήρε την άδεια του επί μακρόν διαμένοντος, ενώ οι γονείς του αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τα χαρτιά τους.

"Πληρώνουμε δημοτικά τέλη, χαράτσια, φόρους, όπως οι Έλληνες πολίτες, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Κι εγώ δεν μιλάω για κάτι περισσότερο, αλλά για το δικαίωμα ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές", υπογραμμίζει προσθέτοντας πως "ενώ ζούμε τόσα χρόνια στην Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν θέλει να έχουμε λόγο. Αυτό είναι άδικο".

Μας αφηγείται, μάλιστα, το πώς βίωσε ο ίδιος το γεγονός ότι συνάνθρωποί μας καταγόμενοι από άλλες χώρες είχαν δικαίωμα ψήφου: "Οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν δύσπιστοι και ιδίως οι συνομήλικοί μου, γιατί ποτέ δεν είχαμε ψηφίσει. Μέχρι τότε δεν είχαμε δικαιώματα και κάποιοι μάς είπαν ότι θα μπορούμε να ψηφίζουμε". Μετά από τέσσερα χρόνια, ο ίδιος λέει: "Τώρα πιστεύω ότι πρέπει να ψηφίζουμε για να μπορούμε να επιλέγουμε εμείς αυτούς που μας διοικούν".



Χωρίς δικαιώματα είμαστε βορά στη Χρυσή Αυγή



"Δεν είμαστε παραβατικοί. Θεωρούμε, λοιπόν, απαράδεκτο που ακόμη και σήμερα δεν έχουμε δικαίωμα να ψηφίζουμε" σχολιάζει ο Νικόδημος. "Ουσιαστικά, μας αποκλείουν από την κοινωνία και δεν μας επιτρέπουν να εκφράζουμε γνώμη για το πώς θέλουμε την πόλη που ζούμε", συνεχίζει.
Η ζωή του Νικόδημου, με καταγωγή από την Κένυα, στην Ελλάδα, αρχίζει από το 1985. Το 1994 ξεκίνησε η διαδικασία πολιτογράφησής του. Έκτοτε άρχισε να κατανοεί τις παραλείψεις και τις αδικίες. Πήρε την υπηκοότητα μόλις το 2011.

"Βάζουν στο περιθώριο τόσους ανθρώπους και τους ρίχνουν βορά σε όσους θέλουν να τους εκμεταλλευτούν οικονομικά μέσω της μαύρης εργασίας και πολιτικά, όπως συμβαίνει με τη Χρυσή Αυγή", τονίζει ο Νικόδημος. "Αυτή την περίοδο, Ν.Δ., Χρυσή Αυγή και οι ΑΝ.ΕΛΛ. κάνουν σπέκουλα πάνω στα δικαιώματά μας" επισημαίνει προσθέτοντας: "Θεωρώ απαράδεκτο να υποδέχεται ο πρωθυπουργός έναν νέο άνθρωπο από τη Νιγηρία, που μέχρι πρότινος τον θεωρούσε παράνομο, μόνο και μόνο γιατί παίζει μπάσκετ στο NBA".

"Αυτό που συμβαίνει σήμερα αφορά όλη την Αριστερά, γιατί είναι η μόνη που πιστεύει στη δημοκρατία", υπογραμμίζει, για να προσθέσει: "Δεν πιστεύω στη δημοκρατία γιατί οι μετανάστες βρίσκονται σε δεινή θέση, αλλά επειδή δεν θέλω να φθάσουμε σε σημείο να μην μπορούμε να προστατεύσουμε την κοινωνία μας".
 


Οι διακρίσεις δεν τιμούν την Ελλάδα



Ο Ανρί από το Κογκό ήρθε στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως φοιτητής. Παντρεύτηκε Ελληνίδα και έμεινε στη χώρα. "Δεν έχω ζητήσει υπηκοότητα γιατί δεν ανέχομαι να συνδέονται τα δικαιώματα του ανθρώπου με ένα χαρτί στο χέρι" τονίζει και αφηγείται πως η ανανέωση της άδειας παραμονής πάντα γινόταν με δυσκολίες και ειδικά ένα διάστημα που υπήρχαν προβλήματα στη χώρα του.

Όσο για την κατάργηση του δικαιώματος ψήφου, ο Ανρί την χαρακτηρίζει "οπισθοχώρηση της Ελλάδας στην κατεύθυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". "Οι διακρίσεις δεν τιμούν την Ελλάδα", υπογραμμίζει εξηγώντας πως οι περισσότεροι μετανάστες που πίστευαν ότι θα μπορούν να μετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές πλέον είναι απογοητευμένοι.

"Η απογοήτευση είναι μεγαλύτερη για τη δεύτερη γενιά μεταναστών" σημειώνει ο Ανρί, αφού "δεν έχουν άλλη πατρίδα και, ενώ έχουν τη διάθεση να προσφέρουν, δεν μπορούν". "Η Ελλάδα είναι η χώρα που δεν τους επιτρέπει να φύγουν από τα σύνορά της και ταυτόχρονα τους απαγορεύει τα πάντα" τονίζει για να καταλήξει: "Εγώ όμως τα θαυμάζω αυτά τα παιδιά γιατί παρά τους περιορισμούς έχουν τεράστια δύναμη και ελπίδα για τη ζωή".



Γ. Ραγκούσης: Να δεσμευτεί η Ν.Δ. για τη συμμετοχή των μεταναστών στις εκλογές



Η απόφαση του ΣτΕ είναι αξεπέραστη χωρίς συνταγματική αναθεώρηση. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιβάλει στον κ. Σαμαρά τη δημόσια δέσμευσή του ότι η Ν.Δ. θα συναινέσει στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση να περιλαμβάνεται ειδικό άρθρο στο Σύνταγμα που ρητώς να προβλέπει τη συμμετοχή των μεταναστών και των ομογενών στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Υπό την παραπάνω έννοια, η νομοθετική τροποποίηση του Ν. 3838/2010, που επιχειρεί σήμερα η κυβέρνηση, συνιστά μια άνευ όρων παράδοση στις πεποιθήσεις της εθνικιστικής Δεξιάς, της Χρυσής Αυγής και του Δικτύου 21.

tags: undefined

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)