to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μεταμνημονιακή Πορτογαλία: Ανάπτυξη 2,7%, ανεργία 8%, πλεόνασμα 1,22 δισ., αύξηση εισφορών 8,6%

Η ανάπτυξη έτρεξε με ρυθμούς 2,7% το 2017, η ανεργία υποχώρησε στο 8%, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτινάχθηκε στα 1,22 δισ., ενώ η βελτίωση της απασχόλησης οδήγησε σε άνοδο των εισφορών στην Κοινωνική Ασφάλιση κατά 8,6%.


Η ανάπτυξη στη μεταμνημονιακή Πορτογαλία έτρεξε με ρυθμούς 2,7% το 2017, τους υψηλότερους της τελευταίας 17ετίας, η ανεργία υποχώρησε στο 8%, στα επίπεδα του 2004, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτινάχθηκε στα 1,22 δισ., ενώ η βελτίωση της απασχόλησης οδήγησε σε άνοδο των εισφορών στην Κοινωνική Ασφάλιση κατά 8,6%.

“Δεν είναι τίποτα τυχαίο”, τόνισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σχολιάζοντας την άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,7%, την πτώση της ανεργίας στο 8% και την ισχυρή βελτίωση των οικονομικών της Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2017, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία αυτά για την πορεία της μεταμνημονιακής Πορτογαλίας δεν αποτελούν μόνο τον καρπό της οικονομικής συγκυρίας αλλά και της ορθής πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνησή του, που στηρίζεται από το Μπλόκο της Αριστεράς και το Πορτογαλικό ΚΚ.

Ισχυρότερη ανάπτυξη τελευταίας 17ετίας

To ΑΕΠ της Πορτογαλίας σημείωσε άνοδο 2,7% το 2017, με τους υψηλότερους ρυθμούς των τελευταίων 17 ετών, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ΙΝΕ, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη, και μάλιστα η ισχυρή ανάπτυξη, σημαδεύει την μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.

Η ανάκαμψη της οικονομίας διαμορφώθηκε σε οριακά υψηλότερα επίπεδα από τις πλέον θετικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης για άνοδο 2,6% και μάλιστα παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν με διπλάσιους ρυθμούς από τις εξαγωγές. Η αύξηση των επενδύσεων οδήγησε τους ρυθμούς ανάπτυξης στο 2,9% το 2017, από το 1,6% του 2016, εάν υπολογιστεί μόνο η εσωτερική αγορά της χώρας, με τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 4,1% σε ονομαστικές τιμές το 2017, από άνοδο 3,2% το 2016, για να φθάσει στα 193,1 δισ., με την εγχώρια ζήτηση να καταγράφει άνοδο 2,8% σε ονομαστικές τιμές.

Βουτιά ανεργίας στο... 2004

Την ίδια στιγμή η ανεργία υποχώρησε στο 8% το Δεκέμβριο, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004, ενώ για τον Ιανουάριο αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση στο 7,9%, σύμφωνα με την ΙΝΕ, με αποτέλεσμα η ανεργία να καταγράψει πτώση 2,2% από το Δεκέμβριο του 2016.

Πλέονασμα και εξυγίανση ασφαλιστικών ταμείων

Η ισχυρή ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας είχαν δύο ακόμη θετικές συνέπειες για την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας. Το συνολικό πλεόνασμα έφθασε στα 775 εκατ. τον Ιανουάριο, κατά 153 εκατ. υψηλότερο από τον αντίστοιχο μήνα του 2017, χάρις στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 8,7% και την άνοδο των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 7,3%. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το υψηλό πλεόνασμα οφείλεται στην υψηλότερη αύξηση των εσόδων, κατά 6,8%, από τις δαπάνες, που σημείωσαν άνοδο 4,7%.

Το πρωτογενές πλεόμασμα της χώρας έφθασε στα 1,22 δισ., κατά 410 εκατ. σε υψηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περίοδο του 2017, τόνισε το υπουργείο Οικονομικών, προβλέποντας την περαιτέρω αύξησή του στο επόμενο διάστημα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας στη βελτίωση της απασχόλησης, που οδήγησε στην εκτίναξη κατά 8,6% τις εισφορές της Κοινωνικής Προστασίας, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και την αναβάθμιση του Κοινωνικού Κράτους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)