to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής: Εν αναμονή της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου

Αναβλήθηκε για τις 5 Δεκεμβρίου η δίκη στο ΣτΕ για τις προσφυγές της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός


Εν αναμονή της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου για την παραβίαση βασικών όρων της σύμβασης μεταβίβασης του 2003 και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων (2011) από την Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής, η δικάσιμος που είχε οριστεί στο ΣτΕ για την 21η Μαρτίου αναβλήθηκε. Η νέα ημερομηνία από το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, πενταμελούς σύνθεσης, για το πακέτο προσφυγών, πέντε τον αριθμό, της εταιρείας μαζί με τους σταθερούς συνοδοιπόρους της (Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ.ά.), προσδιορίστηκε για τις 5 Δεκεμβρίου του 2018... Το πιο πιθανό είναι έως τότε να έχει καταργηθεί το αντικείμενο της δίκης.

Η Ελληνικός Χρυσός είχε καταθέσει προσφυγή στις 28 Δεκεμβρίου 2016 ζητώντας να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (5.7.2016 και 2.11.2016) Π. Σκουρλέτη, με τις οποίες απορρίφθηκε η τεχνική μελέτη «Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θεϊκού οξέος Μαντέμ Λάκκου».

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της διαιτησίας κατά της Ελληνικός Χρυσός με την προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου (υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) έχει ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και η απόφαση (οριστική, αμετάκλητη και άμεσα εκτελεστή) εκτιμάται πως θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα. Στην προσφυγή τεκμηριώνονται θεμελιώδεις, μονομερείς παραβάσεις, με κορυφαία αυτή που συνδέεται με την απόρριψη της παραπάνω μελέτης.

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο του δικογράφου, παρ’ ότι η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2015, δεν απέδειξε την εφαρμοσιμότητα της προτεινόμενης μεθόδου μεταλλουργίας, της λεγόμενης ακαριαίας τήξης για την παραγωγή καθαρών τελικών προϊόντων καθαρού χρυσού, αργύρου και χαλκού, αλλά και της διασφάλισης της υγείας των εργαζομένων, των κατοίκων της περιοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος. Κι αυτό γιατί η περιεκτικότητα των συμπυκνωμάτων, κυρίως της Ολυμπιάδας, σε τοξικό αρσενικό είναι ιδιαίτερη υψηλή, πάνω από 8%. Όπου έχει εφαρμοστεί η εν λόγω μέθοδος, «δουλεύει» με όριο κάτω του 0,4%.

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται ότι ο σκοπός της Σύμβασης Μεταβίβασης ήταν η αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού πλούτου και της προστιθέμενης αυτού αξίας μέσω εγχώριας παραγωγής καθαρών μετάλλων με την κατασκευή στη θέση Μαντέμ Λάκκος εργοστασίου μεταλλουργίας, το οποίο θα τροφοδοτείται με συμπυκνώματα από τα μεταλλεία Ολυμπιάδας και Σκουριών. Η Τεχνική Μελέτη του εργοστασίου μεταλλουργίας θα έπρεπε να τεκμηριώνει με τις απαιτούμενες ειδικές μελέτες εφαρμογής όλη την καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία μέχρι την παραγωγή του τελικού καθαρού προϊόντος, καθώς η έγκρισή της από τη διοίκηση θα επείχε θέση οριστικής έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση (άρθρο 3). Όμως, αυτή, όπως υποβλήθηκε με τα προσαρτήματά της στις 22.12.2014, «δεν περιέχει αποδεικτικά στοιχεία εφαρμογής της ολοκληρωμένης μεθόδου μεταλλουργικής επεξεργασίας, επί της οποίας στηρίζεται ουσιαστικά η αδειοδότηση (τεχνική και περιβαλλοντική), η κατασκευή και η λειτουργία εργοστασίου μεταλλουργίας».

Με αυτόν τον τρόπο, υπογραμμίζει το Ελληνικό Δημόσιο, καταδεικνύεται η πρόθεση της εταιρείας να μην κατασκευάσει το εργοστάσιο μεταλλουργίας στην πληρότητά του, κατά παράβαση της ρητής συμβατικής υποχρέωσης (άρθρο 3 της σύμβασης) όσο και των όρων της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Το περιεχόμενο της Τεχνικής Μελέτης “Μεταλλουργικής μονάδας χαλκού, χρυσού και θειικού οξέος Μαντέμ Λάκκου”, σε εκτέλεση των αποφάσεων έγκρισης των τεχνικών μελετών των υπο-έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας, έτσι όπως κατατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, αποτελεί μονομερή και ανεπίτρεπτη μεταβολή των συμφωνηθέντων και συνιστά ευθεία και σαφή παράβαση του άρθρου 3 και ματαίωση του αντικειμένου και του σκοπού της, διαπιστώνεται μεταξύ άλλων...

(πηγή: Λούλη Σταυρογιάννη/Αυγή)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)