to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μεταφραστές στα νοσοκομεία Παίδων για αποτελεσματικότερη νοσηλεία προσφύγων - μεταναστών

Θετικό παράδειγμα για τις δράσεις που πρέπει να αναπτύσσονται στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, ώστε να αντιμετωπίζονται τα καθημερινά προβλήματα εργαζομένων, ασθενών και συνοδών αποτελεί η πρόσληψη μεταφραστών στα νοσοκομεία Παίδων με στόχο την αποτελεσματικότερη νοσηλεία και επικοινωνία προσφύγων και μεταναστών με το προσωπικό.


Η πρωτοβουλία της διοίκησης ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» επισημαίνει μιλώντας στο www.stokokkino.gr η γραμματέας του σωματείου Ζωή Καρανίκα.

H κα Καρανίκα μας εξήγησε ότι μέχρι τώρα η επικοινωνία μεταξύ προσφύγων, μεταναστών και όσων δεν μιλούν Ελληνικά, γινόταν από το νοσηλευτικό προσωπικό, επιβαρύνοντας την λειτουργία του νοσοκομείου και αυτό έκανε δυσχερή τη σωστή και ολοκληρωμένη νοσηλεία και αποθεραπεία των μικρών ασθενών. 

Η δυσκολία σημειώνει δεν περιορίζεται μόνο στη λήψη ολοκληρωμένου ιστορικού από τον γιατρό αλλά επεκτείνεται στη συνεργασία του ασθενούς ή των οικείων του με τους τεχνολόγους, τους νοσηλευτές και όλο το προσωπικό.

Για να κατανοήσουμε τις ανάγκες που προκύπτουν θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018 στο «Αγία Σοφία», όπου υπάρχουν μεταφραστές - διερμηνείς, εξυπηρετήθηκαν 2.598 πρόσφυγες και μετανάστες ισότιμα και χωρίς διακρίσεις και αντιστοίχως στο Αγλαΐα Κυριακού 1.049.

Επίσης η παρουσία των μεταφραστών, εκτός από το ότι είναι αναγκαία για την ταχύτερη και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των παιδιών που δεν γνωρίζουν την γλώσσα μας, απαντά στη ξενοφοβία και τον ρατσισμό και συμβάλλει στην υλοποίηση του δικαιώματος των μεταναστών και των προσφύγων για ασφαλή και ισότιμή νοσηλεία και περίθαλψη.

Οι μεταφραστές γνωρίζουν Αραβικά και Φαρσί και λειτουργούν καθημερινά  από τις 10:00 έως 17:00, ενώ τις ημέρες της εφημερίας από τις 09:00 έως τις 22:00.
Τα δύο νοσοκομεία, διαθέτουν δύο διαπολιτισμικούς μεσολαβητές καθώς και δύο νοσηλευτές και ένας κοινωνικός λειτουργός που γνωρίζουν Αραβικά και έχουν προσληφθεί μέσω του προγράμματος «Philos» το οποίο είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα που διαχειρίζεται το ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (Asylum, Migration and Integration Fund – AMIF) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός φτάνει τα 24.180.928 ευρώ και η χρηματοδότηση ανέρχεται στο 100% του προγράμματος, καθώς οι ελληνικές αρχές έκαναν χρήση των δυνατοτήτων που προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για δράσεις εξαιρετικής χρησιμότητας.

Επίσης τα νοσοκομεία Παίδων έχουν συνεργασία με την οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών «ΜΕΤΑδραση» καλύπτοντας τον τομέα της διερμηνείας και διαπολιτισμικής μεσολάβησης καθώς και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων και των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.
 
Η «ΜΕΤΑδραση» χρηματοδοτείται επίσης από ευρωπαϊκά κονδύλια και  παρέχει υπηρεσίες διερμηνείας, είτε μέσω φυσικής παρουσίας, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης έχοντας αναπτύξει τα τελευταία έξι χρόνια που δραστηριοποιείται, ένα οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης και συντονισμού στο πεδίο για την παροχή διερμηνείας.
 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)