to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 29.01.2013

Πολιτισμός

Μεταφέρουν τα μνημεία ακυρώνοντάς τα

Μετά και την υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Τζαβάρα, το "έγκλημα" εσυνετελέσθη για τις σημαντικότατες αρχαιότητες που βρέθηκαν στον σταθμό Βενιζέλος του Μετρό Θεσσαλονίκης.


Η Αττικό Μετρό τελικά επέβαλε τη θέση της και οι αρχαιότητες θα μεταφερθούν σε δύο μεγάλα κτήρια του Στρατοπέδου Μελά που παραχωρεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με αυτή την απόφαση ουσιαστικά η πλακόστρωτη λεωφόρος και η διασταύρωσή της με την αρχαιότερη χάραξη της σημερικνής οδού Βενιζέλου, οι δυο περίφημοι βυζαντινοί δρόμοι δηλαδή μαζί με τα οικοδομήματα που τους περιβάλλουν, ουσιαστικά ακυρώνονται.

"Ένας αρχαίος δρόμος δεν μπορεί να καταστεί 'έκθεμα': αν μετακινηθεί σε άλλη θέση, χάνει την ιστορία του και τη θέση του ως δρόμου της πόλης" φωνάζουν πριν ακόμα γνωμοδοτήσει το ΚΑΣ οι αρχαιολόγοι. Έτσι κι αλλιώς, οι επισημάνσεις και οι προτάσεις τους δεν εισακούστηκαν. Διότι απλώς δεν συμφέρει την κατασκευάστρια εταιρεία "η αναζήτηση μιας αρχιτεκτονικής και τεχνικής λύσης για έναν υπόγειο σταθμό που, μαζί με τη μετακίνηση των επιβατών, θα εξασφάλιζε και την περιήγησή τους στην ιστορία της πόλης" και "θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο -σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο- εγχείρημα συνύπαρξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης ζωής", όπως άλλωστε έχει αποδείξει και το παράδειγμα των επιτυχημένων επεμβάσεων στους σταθμούς του μετρό της Αθήνας.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων υπ' αυτή τη συνθήκη ζητάει την επανεξέταση της απόφασης για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο Π. Μελά και την εξάντληση όλων των περιθωρίων ανεύρεσης τεχνικής λύσης για τη διατήρησή τους κατά χώραν ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου εντός του σταθμού Βενιζέλου. Επιπλέον, ζητά να ανοίξει η ανασκαφή στο κοινό, για να επισκεφτούν το μοναδικό αυτό εύρημα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και κάθε ενδιαφερόμενος, προκειμένου να σχηματίσουν σαφή αντίληψη για το πόσο σημαντική είναι η διατήρησή του.

Ωστόσο, υπάρχει και το ίδιο το στρατόπεδο Παύλου Μελά, μνημείο της σύγχρονης ιστορίας μας, στο οποίο έχουν αποτυπωθεί οι σκληρές περίοδοι της κατοχής, της αντίστασης, του εμφυλίου, με εκτελέσεις και διώξεις. Όμως μια πολιτική ηγεσία που άγεται και φέρεται από τα συμφέροντα κατασκευαστικών και άλλων συμφερόντων πού να βρει χρόνο και διάθεση να ρίξει ένα βλέμμα στην ιστορία του τόπου. Η κρίση, άλλωστε, δίνει το άλλοθι, μιας και η συνταγή που προκρίθηκε είναι η ωφελιμότερη για την κατασκευαστική εταιρεία. Τι πειράζει λοιπόν να παραχώνουμε τα αρχαία στα σύγχρονα μνημεία αδιαφορώντας και για την ιστορία, και για τη μνήμη...

Π.Κρ.



Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)