to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 11.07.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Μετά τον Ξανθό και τον Πολάκη επανήλθαν οι γραβάτες

Νέα κατάσταση στο υπουργείο Υγείας και σημαντικές ποιοτικές διαφορές διαφάνηκαν ήδη από την τελετή παράδοσης παραλαβής του χαρτοφυλακίου του


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης - Στο Κόκκινο

Νέα κατάσταση στο υπουργείο Υγείας και σημαντικές ποιοτικές διαφορές διαφάνηκαν ήδη από την τελετή παράδοσης παραλαβής του χαρτοφυλακίου του. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ομιλία και το σύντομο απολογισμό του απερχόμενου, μακροβιότερου και με το πιο κοινωνικό έργο, υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο νέος μπασκετμπολίστας υπουργός, το μόνο που βρήκε να πει είναι πως «η εικόνα της δημόσιας υγείας είναι κακή και ότι η ΝΔ έχει ανθρωποκεντρική πολιτική».

Τι κι αν ο Ανδρέας Ξανθός καλωσόρισε τους νέους υπουργούς προάγοντας ήθος και πολιτικό πολιτισμό; Τι και αν παρουσίασε με τη σεμνότητα που τον διακρίνει το σημαντικό επίτευγμα για τους πολίτες να έχουν ευχερής πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλού επίπεδου, δωρεάν και χωρίς διακρίσεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας; Τι κι αν επεσήμανε ότι  η μέγιστη προτεραιότητα της συλλογικής δουλειάς που έγινε ήταν να έχουμε ένα σύστημα υγείας όρθιο, λειτουργικό, αξιόπιστο και κυρίως προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες;

Τι κι αν υπογράμμισε ως εθνικούς στόχους τις δρομολογημένες παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, για ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας με επίκεντρό του τον οικογενειακό γιατρό, για την αναδιοργάνωση των ΤΕΠ, για να έχουμε ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα φροντίδας των ψυχικά ασθενών και εξαρτημένων καθώς και για το να έχουμε ένα βιώσιμο σύστημα φαρμακευτικής πολιτικής το οποίο να εγγυάται και την πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα με τρόπο βιώσιμο για το σύστημα υγείας;

Τίποτα ο νέος υπουργός. Αυτό που βρήκε να πει μόνο, προσβάλλοντας τη μνήμη και τη νοημοσύνη όλων μας, είναι ότι η εικόνα της δημόσιας υγείας είναι κακή κι ότι η ΝΔ έχει ανθρωποκεντρική πολιτική.

«Το μέτρο από το οποίο κρινόμαστε είναι εάν θα μπορέσει να υπάρχει μία δεύτερη βάρδια σε έναν αξονικό τομογράφο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, αν θα μπορέσουν να υπάρχουν παραπάνω γάζες ή αναλώσιμα προκειμένου να κάνουνε καλύτερα οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί τη δουλειά τους, εάν θα μπορέσει να υπάρχει δυνατότητα να παρέχεται πιο σύντομα το αγαθό της Υγείας στη χώρα μας και να μην ταλαιπωρείται ο μέσος πολίτης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με ανάλογο έλλειμμα μνήμης και σεβασμού προς το κοινωνικό έργο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, ο νέος υπουργός αναφερόμενος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είπε χαρακτηριστικά « ήμουνα νιος και γέρασα σχεδόν μπαίνοντας και βγαίνοντας σε συστήματα Υγείας και άκουγα και ακούω μεγαλεπήβολα σχέδια, προτάσεις, για το τι σημαίνει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα, πώς μπορεί να υπάρχει οικογενειακός γιατρός, πώς μπορεί να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία»

Οι δηλώσεις αυτές, δυστυχώς για το σύστημα υγείας ανέδειξαν την ισοπεδωτική διάθεση του νέου υπουργού απέναντι σε μια εμβληματική μεταρρύθμιση για το Σύστημα Υγείας και οδήγησαν τον αν. γενικό γραμματέα του υπουργείου και υπεύθυνο για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης Σταμάτη Βαρδαρό, να υποβάλλει την παραίτησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και η δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας, αποτελούν παράδειγμα διεθνώς για την προαγωγή της ισότητα και της αποτελεσματικότητας στην πρόληψη και την αγωγή υγείας με δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, όπως κι ότι αποτελεί την μοναδική αξιοπρεπή και καλά σχεδιασμένη προσπάθεια της Πολιτείας για τη δημιουργία Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, έχοντας μάλιστα μετρήσιμα αποτελέσματα.  

Σταμάτης Βαρδαρός: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναβαθμίστηκε και απέκτησε 127 νέες δομές ποιοτικών και δωρεάν υπηρεσιών υγείας για όλους

Την παραίτησή του για πολιτικούς λόγους υπέβαλε εχθές ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, ο οποίος σε δήλωσή του τονίζει ότι το διάστημα 2015 – 2019 η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αναβαθμίστηκε και απέκτησε νέες δομές σε όλη την Ελλάδα, για την παροχή πρόσβασης σε δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους και όλες.

Οι δηλώσεις αυτές, δυστυχώς για το σύστημα υγείας ανέδειξαν την ισοπεδωτική διάθεση του νέου υπουργού απέναντι σε μια σημαντική  μεταρρύθμιση για το Σύστημα Υγείας και οδήγησαν τον αν. γενικό γραμματέα του υπουργείου και υπεύθυνο για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης Σταμάτη Βαρδαρό, να υποβάλλει την παραίτησή του για λόγους πολιτικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και η δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας που είναι δρομολογημένες,  αποτελούν παράδειγμα διεθνώς για την προαγωγή της ισότητα και της αποτελεσματικότητας στην πρόληψη και την αγωγή υγείας με δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Επίσης σημειώνεται ότι αποτελεί την μοναδική αξιοπρεπή και καλά σχεδιασμένη προσπάθεια της Πολιτείας για τη δημιουργία Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, έχοντας μάλιστα στον ενάμιση χρόνο που υλοποιείται, μετρήσιμα και θετικά για το κοινωνικό σύνολο αποτελέσματα.

Οι δομές αυτές είναι τα Κέντρα Υγείας και οι Τοπικές Ομάδες Υγείας –ή αλλιώς ΤΟΜΥ οι οποίες στην καρδιά της λειτουργίας τους βρίσκεται ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού, αναφέρει ο Σταμάτης Βαρδαρός υπογραμμίζοντας ότι τον  Ιούλιο του 2019 σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 127 ΤΟΜΥ.

Όπως υπογραμμίζει ο κ Βαρδαρός, με την ψήφιση του Νόμου 4486/2017 δρομολογήθηκαν τα εξής:.

Ενεργοποίηση του θεσμού του οικογενειακού ιατρού μέσω του Ε.Σ.Υ αλλά και μέσω νέων συμβάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ
Πιλοτική λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας μέσω συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτούργησαν 127 τέτοιες διεπιστημονικές ομάδες ως προάγγελοι των Τοπικών Μονάδων Υγείας, με έμφαση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές όλης της χώρας, με βάση κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, δηλαδή σε περιοχές με υστέρηση εισοδήματος, υψηλή ανεργία και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο.
Θεσμοθέτηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), που λειτουργούν με διεπιστημονικό προσωπικό σε επίπεδο γειτονιάς, δίνοντας έμφαση στην άρση των εμποδίων πρόσβασης, την οικογενειακή ιατρική, την πρόληψη της νόσου και την προαγωγή της υγείας, τον ατομικό ιατρικό φάκελο και την κοινωνική λογοδοσία.
Ενδυνάμωση των Κέντρων Υγείας αλλά και άλλων δομών της ΠΦΥ (πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, τοπικά ιατρεία) με αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της προκήρυξης 455 μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού, αλλά και την ενίσχυση σε υλικοτεχνικό επίπεδο.
Λειτουργία του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού, με το οποίο κάθε πολίτης μπορεί να προγραμματίζει την επίσκεψη εύκολα και κυρίως δωρεάν.
Έναρξη της 24ωρης λειτουργίας των πρώτων Κέντρων Υγείας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Κέντρων Υγείας των αστικών περιοχών, με την εξυπηρέτηση και απογευματινών ραντεβού.
Μία σείρα από παρεμβάσεις στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.
        

Επίσης, ενημερώνει ότι τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει προετοιμαστεί αναλυτική ενημέρωση προς τη νέα πολιτική ηγεσία σχετικά με τη θεσμική και νομοθετική παραγωγή που συντελέστηκε κατά την περίοδο 2015-2019

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)