to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 08.12.2021

Διεθνή

Μετά τις ΗΠΑ: Διπλωματικό μποϊκοτάζ από Βρετανία και Αυστραλία στους Αγώνες του Πεκίνου

Στον δρόμο που άνοιξαν οι ΗΠΑ, βαδίζει όπως φαίνεται και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και η Αυστραλία


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι κανένας υπουργός της κυβέρνησής του δεν θα παρευρεθεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Συγκεκριμένα, ο Τζόνσον ρωτήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα πλαισιώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Λιθουανία σε ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Αγώνων τον Φεβρουάριο, καθώς το Πεκίνο κατηγορείται ότι δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι ο ίδιος είναι αντίθετος σε μποϊκοτάζ που αφορούν αθλητές, ωστόσο η χώρα του θα μποϊκοτάρει διπλωματικά τους Αγώνες.

«Θα υπάρξει ουσιαστικά διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Δεν αναμένεται να παρευρεθούν υπουργοί και αξιωματούχοι. Η κυβέρνηση δεν διστάζει να θέσει αυτά τα ζητήματα στην Κίνα, όπως έκανα με τον πρόεδρο Σι την τελευταία φορά που μίλησα μαζί του», δήλωσε ο Τζόνσον.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι θα προχωρήσει σε διπλωματικό μποϊκοτάζ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις κινεζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Πεκίνο, αντιδρώντας, απείλησε να ανταπαντήσει λαμβάνοντας «αντίμετρα», χωρίς να επεξηγήσει ποια θα είναι αυτά.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε επίσης διπλωματικό μποϊκοτάζ των Αγώνων του 2022 νωρίτερα σήμερα.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον είπε ότι η απόφαση αυτή ήταν «προς το εθνικό συμφέρον της Αυστραλίας» και αναφέρθηκε στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της χώρας του και της Κίνας - συμπεριλαμβανομένης της διαμάχης για την απόφαση της Αυστραλίας να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια - καθώς και τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Βρετανίας, επικρίνουν όλο και περισσότερο το Πεκίνο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της μειονότητας των Ουιγούρων στη βορειοδυτική επαρχία Σιντζιάνγκ, κάνοντας λόγο για γενοκτονία. Μιλούν επίσης και για καταστολή των δημοκρατικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ από το Πεκίνο. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει σε πλήρες μποϊκοτάζ των Χειμερινών Αγώνων του Πεκίνου.

Δεν ήταν ακόμα σαφές εάν η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας θα παραστεί στους Αγώνες του 2022. Η πριγκίπισσα Άννα, κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ Β', ήταν ολυμπιονίκης ιππέας και είναι πρόεδρος της Βρετανικής Ολυμπιακής Ένωσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)