to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:40 | 12.11.2019

Πολιτική

Μετά τις αντιδράσεις: Ο Τσιάρας λέει ότι θα αποσύρει τη διάταξη για την βλασφημία

Κυβερνητικές παλινωδίες εν μέσω αντιδράσεων για την πρωτοφανή πρωτοβουλία επιστροφής στον μεσαίωνα


Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, δήλωσε την Τρίτη 12/11, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι θα αποσυρθεί η διάταξη για την βλασφημία από τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Ο Κ. Τσιάρας απέδωσε την επαναφορά της συγκεκριμένης διάταξης σε μία «προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων», που κάνει η κυβέρνηση, καθώς βρισκόμαστε, όπως είπε, «μπροστά σε γεγονότα που εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία και μιλώ για την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων μεταναστών που εγκαθίστανται στην ενδοχώρα και δημιουργούνται εντάσεις». Σημείωσε δε ότι «τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη, η δε Δανία που την είχε καταργήσει, την επανέφερε».

Παρόλα αυτά τόνισε ότι «δεν θέλει να χαθεί η ουσία και από την στιγμή που υπάρχουν τόσες αντιδράσεις η συγκεκριμένη διάταξη θα αποσυρθεί».

Σε διαφορετική «γραμμή» το Μαξίμου

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών (το μεσημέρι της Τρίτης 12/11), αφού επιβεβαίωσε τα περί απόσυρσης της διάταξης, «άδειασε» τον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ότι ότι η εν λόγω διάταξη «είχε μπει εκ παραδρομής»! «Είναι υγιές οι υπουργοί να βγάζουν τέτοιες διατάξεις», πρόσθεσε, ενώ για το θέμα των ωρών κοινής ησυχίας επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόζονται οι κανόνες που προβλέπονται για την ηχορύπανση στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Εμείς δεν θα πούμε στους Έλληνες τι ώρα θα βγουν έξω και τι ώρα θα διασκεδάσουν», ξεκαθάρισε, ενώ απαντώντας σε άλλη παρεμφερή ερώτηση είπε «δεν θα αλλάξουμε εμείς το ωράριο».

Για νίκη της δημοκρατίας και της κοινής λογικής κάνει λόγο μέσω social media ο Δημ. Παπαδημούλης:

 

 

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τη διαφαινόμενη «κωλοτούμπα»

«Κατάπτυστη διάταξη» που δεν αρμόζει σε μια δημοκρατική χώρα, χαρακτήρισε την Δευτέρα 11/11 ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, την (πρόθεση για) επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας των θείων, κατά τη συζήτηση των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα.

Ο κ. Λάππας αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχθηκε από ΜΜΕ λόγω της πρόσφατης τοποθέτησής του για το αδίκημα της μεταφοράς μολότοφ, και εξήγησε ποιο νόημα είχε η παρέμβασή του, που προκάλεσε ποικίλα σχόλια.

«Μετά την τελευταία συνεδρίαση που είχαμε κάνει, βούιξαν τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις ότι ο Λάππας είπε «τι αδίκημα διαπράττει ένας που κουβαλάει μολότοφ». Λες και δεν συζητούσαμε εδώ εάν είναι κακούργημα ή πλημμέλημα, αλλά το εάν είναι αδίκημα. Μα είναι αδίκημα που προβλέπεται ήδη στον Ποινικό Κώδικα, έχει ποινή και μάλιστα εκτιόμενη. Τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις, ιδίως ο Σκάι, με ξέσκισαν, διότι, όπως είπε ο υπουργός, «εάν είναι δυνατόν να κουβαλάει κανείς μολότοφ, και να την πηγαίνει βόλτα». Το αποκαθιστώ, λοιπόν, η κουβέντα γινότανε αν είναι πλημμέλημα ή κακούργημα και όχι εάν είναι αδίκημα. Το αδίκημα το προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας ότι ο Ποινικός Κώδικας έχει αναγάγει την κατοχή εκρηκτικών υλών σε αυτοτελές, ανεξάρτητο ποινικό αδίκημα, και χωρίς να υπάρχει πράξη, και έχει πλαίσιο εκτιόμενης ποινής 3 έως 5 έτη. «Τώρα έρχεστε και λέτε, ότι αυτός που έχει μια κατοχή, πριν ακόμα αρχίσει η πράξη, θα είναι αντιμέτωπος με 10ετή κάθειρξη. Εκεί είναι η διαφωνία μας», είπε ο βουλευτής.

«Ο Θεός έχει ανάγκη εισαγγελικής προστασίας;»

Αναφορικά με την επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας των θείων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του. «Δεν ξέρω ποιες σειρήνες σας πίεσαν να επαναφέρετε την κατάπτυστη διάταξη που προσβάλλει το ποινική δίκαιο, προσβάλλει τη χώρα μας που είναι μια δημοκρατική χώρα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Σοβαρά, πιστεύετε ότι ο Θεός έχει ανάγκη από εισαγγελική προστασία; Ποιο είναι το έννομο αγαθό που προστατεύει η επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας; Να πάει στην κόλαση αυτός που βλασφημεί, να πάει και φυλακή; Ποιοι είχαν τέτοια διάταξη; Μόνο τα μεσανατολικά ή ασιατικά φονταμενταλιστικά κράτη την είχαν αυτή τη διάταξη».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)