to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:09 | 19.02.2020

Πολιτική

Μετά τις αντιδράσεις: Mερική υπαναχώρηση στον διαγωνισμό για τις ταυτότητες

Μετά τον σάλο που ξέσπασε σχετικά με τις φωτογραφικές διατάξεις που διέπουν το διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, που έχει προκηρύξει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφού ακύρωσε τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, διευκρινίσεις προς τις εταιρείες


Αναγκαστικό βήμα βήμα πίσω φαίνεται πως κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε σχέση με τον πολύκροτο (και «φωτογραφικό») διαγωνισμό για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες, ύστερα από τον θόρυβο που προκλήθηκε από τον όρο του διαγωνισμού περί έγχρωμης φωτογραφίας, αντί της ασπρόμαυρης που προβλεπόταν από προηγούμενο διαγωνισμό που τελικά ακυρώθηκε.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, διευκρινίσεις προς τις εταιρείες. Στις διευκρινίσεις αυτές αναφέρεται ότι δεν χρειάζεται οι όμιλοι που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό να είναι σε θέση να τυπώσουν έγχρωμη φωτογραφία με τη συγκεκριμένη τεχνολογία που προβλεπόταν έως τώρα και την οποία την κατείχαν ελάχιστες εταιρείες. Ουσιαστικά γίνεται μία διαφοροποίηση στον όρο του διαγωνισμού για τη συγκεκριμένη και δυσεύρετη τεχνολογία σε σχέση με την εκτύπωση της έγχρωμης φωτογραφίας.

Πρόκειται, δηλαδή, για υπαναχώρηση μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Documento» και τις σχετικές αντιδράσεις.

Πλέον, δίνεται η δυνατότητα στις υποψήφιες εταιρείες εξειδικευμένες στην εκτύπωση εγγράφων υψίστης ασφαλείας, να κατέβουν στον διαγωνισμό και με άλλες τεχνολογίες εκτύπωσης έγχρωμων φωτογραφιών, υπό τον όρο οι τεχνολογίες αυτές να πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλοι όμιλοι έχουν κάνει αιτήματα προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να δοθεί παράταση στην ημερομηνία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων (3 Μαρτίου 2020).

Η νέα εξέλιξη, ύστερα από τη διευκρίνιση του υπουργείου, αναμένεται να ανεβάσει τον αριθμό των εταιρειών που θα διεκδικήσουν το έργο των 515 εκατ. ευρώ και συνεπώς και τον ανταγωνισμό. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους πολλούς πιθανούς υποψηφίους είναι η γερμανική εταιρεία Veridos, η γαλλική Gemalto του ομίλου Thales, η επίσης γαλλική Idemia, η βελγική Pitkit Zetes Smartech και η ιαπωνική Toppan Printing, η οποία τυπώνει τα ελληνικά διαβατήρια, ύστερα από σύμβαση που έχει υπογράψει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Παρ όλα αυτά, σχολιάζει το «Documento», το Υπουργείο επιμένει να μην προχωρά σε διαγωνισμό για νέα ταυτότητα με ασπρόμαυρη φωτογραφία όπως είναι οι ταυτότητες σε 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,τη Βρετανία και το Ισραήλ. Ουσιαστικά, δίνει τη δυνατότητα σε λιγότερες από πέντε εταιρείες να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό, ενώ στον προηγούμενο διαγωνισμό στον οποίο προβλεπόταν ασπρόμαυρη φωτογραφία , είχαν πάρει μέρος 25 εταιρείες.

Αυτό ανεβάζει το κόστος από τα 335 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η πρόβλεψη για ασπρόμαυρη φωτογραφία λόγω μεγάλης συμμετοχής των εταιρειών.

Δηλαδή με σιωπηλή υποχώρηση, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αφού αποκαλύφθηκε, κάνει ένα ελιγμό για να μην υπάρχουν εμφανείς ποινικές ευθύνες, αλλά συνεχίζει να κρατά ψηλά το κόστος στο διαγωνισμό με συμμετοχή μερικών μόνο εταιρειών. Φυσικά και της εκλεκτής του Μαξίμου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)