to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:45 | 23.04.2020

Πολιτική

Ο Μητσοτάκης καλύπτει πλήρως τον Βρούτση για τα voucher της ντροπής

«Ο κ. Βρούτσης εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού» δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγες μόνο ώρες μετά το φιάσκο με τις «πλατφόρμες των κολλητών» που οδήγησε στην κατάργηση του προγράμματος (ψευτο)τηλεκατάρτισης - ΣΥΡΙΖΑ: «Το σκάνδαλο της δήθεν τηλεκατάρτισης πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και ο Μητσοτάκης να δώσει εξηγήσεις - Μονόδρομος η παραίτηση του Βρούτση» - Πρόεδρος του Συνδέσμου ΚΕΚ: Διασυρθήκαμε, θα ζητήσουμε ηθική και υλική αποζημίωση


Μετά τις αποκαλύψεις από Εφ. Συν και Documento για τους «μεσάζοντες» που «θα έπαιρναν» το 40% από τα 192 εκατ. ευρώ της δαπάνης για την τηλεκατάρτιση και τις σχέσεις με την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και την συστηματική πίεση του ΣΥΡΙΖΑ για τον εμπαιγμό και το φιάσκο των voucher, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναγκάστηκε, με μεγάλη καθυστέρηση, να πάρει πίσω (την Τετάρτη) το εν λόγω πρόγραμμα. Οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο.

Έτσι, η κυβέρνηση είναι έκθετη και κυρίως ο Γ. Βρούτσης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι υποστήριζαν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι όλα ήταν μια χαρά με το πρόγραμμα. Πώς μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους πλέον; Έκθετη και η μεγάλη πλειονότητα των ΜΜΕ που έθαψε το θέμα. Παραμένει το κρίσιμο ερώτημα για το αν οι ιδιοκτήτες ΚΕΚ θα εισπράξουν τα 85 εκατομμύρια; 

«Αστοχίες» η κυβερνητική γραμμή συγκάλυψης του σκανδάλου - Στη θέση του ο Βρούτσης

Ωστόσο, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Στ. Πέτσας τόνισε ότι «ο Γιάννης Βρούτσης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού» και αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «όταν λαμβάνονται τόσο πολλά μέτρα σε τόσο μεγάλη πίεση χρόνου μπορεί να γίνονται και αστοχίες. Σημασία έχει οι αστοχίες να εντοπίζονται, να αναγνωρίζονται και να διορθώνονται».

«Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έκανε. Ταυτόχρονα, έδωσε εντολή να ξεκινήσει αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Πράγμα που δεν συνέβη, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αστοχίες εντόπισε ακόμα και Αδ. Γεωργιάδης, ο ίδιος που χθες ισχυριζόταν ότι τον συνέχαιραν οι επιστήμονες για την ποιότητα των προγραμμάτων.

Πρόεδρος του Συνδέσμου ΚΕΚ: Διασυρθήκαμε, θα ζητήσουμε ηθική και υλική αποζημίωση

Ηθική και υλική αποζημίωση θα ζητήσουν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης όπως προανήγγειλε μέσω του Real fm 97,8 και της εκπομπής του Μάνου Νιφλή και του Άκη Παυλόπουλου η πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, Ντίνα Αθανασοπούλου, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε με το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης επιστημόνων με voucher και την απόφαση του Πρωθυπουργού για κατάργησή του.

Η κ. Αθανασοπούλου διευκρίνισε ότι «η συγκεκριμένη πρόσκληση έδωσε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις παρόχων πλατφορμών να υποκαταστήσουν τους παρόχους κατάρτισης που κατά τον νόμο είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για κάθε τύπο κατάρτισης, είτε συμβατικής είτε τηλεκατάρτισης. Αυτή η πρόσκληση τους βγάζει απ’ έξω, τους δίνει διοικητικό ρόλο και βάζει στη θέση τους εταιρείες με πλατφόρμες που έφτιαξαν πολύ πρόχειρο περιεχόμενο προκειμένου να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργείου, οι οποίες υποτίθεται ότι αξιολογήθηκαν και πιστοποιήθηκαν από ειδική επιτροπή. Υπαινίσσομαι ότι με παράταιρο τρόπο κλήθηκαν αντί για των παρόχων κατάρτισης άλλες εταιρείες που παρέχουν πλατφόρμες, λογισμικό διαχείρισης περιεχομένου από απόσταση. Το υπουργείο έχει την πλήρη ευθύνη ότι πιστοποίησε αυτό το περιεχόμενο και αυτές τις πλατφόρμες που διαχειρίζονται το περιεχόμενο».

Παράλληλα, τόνισε ότι «τα ΚΕΚ δεν είχαν καμία απολύτως εμπλοκή. Όποιος θέλει να μάθει τι αρμοδιότητες είχαν τα ΚΕΚ σε αυτήν την πρόσκληση, αρκεί να διαβάσει την 24η και 25η σελίδα. Αυτοί που έχουν κυριότητα στις πλατφόρμες μας υποχρέωσαν να συμβληθούμε με αυτούς για να πληρωθούμε και να τους πληρώσουμε».

«Στο σκάνδαλο αυτό, αν υπάρχει, δεν εμπλέκονται τα ΚΕΚ, απλώς χρησιμοποιούνται. Διαβάστε περισσότερα...

Προκλητικός ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή - Δριμεία επίθεση Σκουρλέτη

Στο μεταξύ, προκλητικός λίγες ώρες μετά το «φιάσκο» με τα voucher της ντροπής εμφανίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας. Ο Γιάννης Βρούτσης, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «μέγιστη πολιτική υποκρισία και αθλιότητα» διότι, όπως είπε, έρχεται σήμερα και καταγγέλλει ένα πρόγραμμα που το ίδιο υλοποίησε και η σημερινή κυβέρνηση που το κληρονόμησε, είχε τη τόλμη και το πολιτικό θάρρος να το καταργήσει αναγνωρίζοντας το λάθος της.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης επέμεινε ότι ο υπουργός Εργασίας έχει ευθύνες για το σκάνδαλο αυτό που αφορά τον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων μέσω ΚΕΚ και πρέπει να παραιτηθεί.

«Θα περίμενα να δείξει ευαισθησία ο υπουργός Εργασίας και να παραιτηθεί ή ο πρωθυπουργός να τον παραιτήσει», είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης και προσέθεσε: «Αντί σήμερα με κατεβασμένα μάτια και κεφάλι να απολογηθούν για την "πατεντάτη" αρπαχτή, εγκαλούν εμάς. Το πρόβλημα δεν είναι η τηλεκατάρτιση, που είναι ένα σωστό μέτρο και εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά ο τρόπος αξιοποίησης των χρημάτων από τα ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξευτέλισε τους επιστήμονες, ήταν ένας εμπαιγμός τους».

   «Έστω και τώρα μετά την αποκάλυψη της αρπαχτής, αν δεν συνοδευτεί με την αποπομπή του υπουργού, οι ευθύνες θα είναι μεγάλες για τη κυβέρνηση και θα τη συνοδεύουν σε κάθε προσπάθεια της», κατέληξε ο Π. Σκουρλέτης.

Αποπομπή Βρούτση για την αρπαχτή ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι ένα επικίνδυνο μείγμα αδίστακτου κυνισμού και τραγικής ανικανότητας» διαμηνύει σε on camera δήλωσή του (24/4) ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε, εν μέσω μάλιστα πανδημίας,  να χαρίσει σε μεσάζοντες 80 εκατομμύρια ευρώ", στηλιτεύει, υπογραμμίζοντας την "ευθύνη του αρμόδιου υπουργού, Γ. Βρούτση", η οποία "δεν περιορίζεται μόνο στο ότι πιστοποίησε ένα πρόγραμμα που προσβάλλει τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των επιστημόνων", αλλά επεκτείνεται και στην "άμεση εμπλοκή συνεργάτιδας του σε εταιρεία που είχε αναλάβει την εκτέλεση του κατάπτυστου αυτού έργου". "Συνιστά σκάνδαλο, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί άμεσα. Και, βεβαίως, μετά από όλα αυτά η παραίτηση του συνιστά μονόδρομο", υπογραμμίζει ο Αλ. Χαρίτσης, και καταλήγει: "Ο κ. Μητσοτάκης έχει υποχρέωση να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες και για όλες τις πτυχές αυτού του φιάσκου αλλά και γιατί δεν αποπέμπει τον κ. Βρούτση".

«Όσο ο κ. Βρούτσης βρίσκεται στη θέση του, τόσο μας φανερώνει ότι τη δουλειά την έστησε με συνευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου», τόνισε την Τετάρτη ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για «ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Και η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε το βράδυ της Τετάρτης ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις, σε τόσο κρίσιμες στιγμές το “συγγνώμη λάθος” δεν αρκεί» και πρέπει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε αποπομπή του υπουργού Εργασίας. Εκτός από το φιάσκο, πρόσθεσε, «υπήρχε μεθόδευση για να κατευθυνθούν χρήματα σε ΚΕΚ. Αν δεν μεσολαβούσαν τα ΚΕΚ και οι επιστήμονες έπαιρναν απευθείας 800 ευρώ -αντί για 600 μέσω των ΚΕΚ- αυτό θα κόστιζε περίπου 150 εκ. και όχι 190 εκ. ευρώ. Μέσω ΚΕΚ οι επιστήμονες πήραν λιγότερα και υπήρχε μεγαλύτερη επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό».

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν την Κομισιόν αφενός  «εάν έχει εγκρίνει ή έστω ενημερωθεί για το ανωτέρω πρόγραμμα ταχείας τηλεκατάρτισης» και αφετέρου «εάν είναι επιλέξιμη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ή από άλλο ταμείο) η χρηματοδότηση μέτρων άμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος προσώπων που ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες χωρίς τη μεσολάβηση τηλεκατάρτισης μέσω ιδιωτικών ΚΕΚ».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Αλ. Τσίπρας: Ομολογία ενοχής και αποτυχίας Μητσοτάκη η απόσυρση της τηλεκατάρτισης // «Διορθώθηκε μια αστοχία» λέει το Μαξίμου για να μαζέψει τα αμάζευτα της τηλεκατάρτισης // Αλ. Χαρίτσης: «Ομολογία ενοχής για διασπάθιση δημοσίου χρήματος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη» // Βίντεο: «Αστοχίες» και «προχειρότητες» ανακάλυψε κατόπιν εορτής ο Άδ. Γεωργιάδης! // Δικηγόροι: Ικανοποίηση για την κατάργηση της τηλεκατάρτισης - Αποχή αν δεν γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα των δικαστηρίων

Θυμίζουμε την ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας (23/4/20) για την ακύρωση των voucher της ντροπής:

Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).

Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)