to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:03 | 11.06.2012

left.gr

Διεθνή

Μετά την Ισπανία, έρχεται η σειρά της Ιταλίας

Προβληματίζει αναλυτές και επενδυτές η οικονομική κατάσταση της Ιταλίας


Οι εξελίξεις στην Ισπανία επιβεβαίωσαν τα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τόσο καιρό υποστήριζε: ότι, δηλαδή, το πρόβλημα των δημόσιων χρεών δεν είναι ελληνικό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό, απόρροια της νεοφιλελεύθερης ασκούμενης πολιτικής. Αποδείχθηκε μάλιστα ότι η πολιτική λιτότητας που ακολουθήθηκε όχι μόνο δεν κατόρθωσε να διασώσει τη χώρα, αλλά επιτάχυνε τα κρισιακά φαινόμενα, οδηγώντας τη χώρα σε αδιέξοδο. 

Μετά το πακέτο στήριξης των 100 δισ. ευρώ που έλαβε η Ισπανία για τις τράπεζές της, στο μικροσκόπιο αναλυτών και επενδυτών μπαίνει πλέον η Ιταλία. Το χρέος αυτής υπερβαίνει τα 2 τρισ. ευρώ και ως ποσοστό της οικονομίας της είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Ιαπωνία. Μάλιστα, το συνολικό χρέος της Ιταλίας είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο της Ισπανίας.

Σύμφωνα με όσα σχολίασε ο Νικολά Μαρινέλι της Glendevon King Asset Management στο Bloomberg, "η Ιταλία περνά από εξονυχιστικό έλεγχο και σίγουρα αυτό δεν θα σταματήσει μετά τη συμφωνία με την Ισπανία". «Η διάσωση αυτή δεν σημαίνει ότι η Ιταλία θα δεχθεί επίθεση, αλλά σημαίνει ότι οι επενδυτές θα δίνουν σημασία και στην παραμικρή πληροφορία πριν αποφασίσουν εάν θα αγοράσουν ή θα πουλήσουν ιταλικά ομόλογα», συμπληρώνει.

«Το πρόβλημα για την Ιταλία είναι ότι όπου κι αν πηγαίνει η Ισπανία, υπάρχει πάντα η αντίληψη ότι η Ιταλία θα μπορούσε να ακολουθήσει», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Νίκολας Σπάιρο, διευθύνων σύμβουλος της Spiro Sovereign Strategy στο Λονδίνο. «Δεν υπάρχει επαρκής διαφοροποίηση στις αγορές. Είναι γνωστό ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της Ισπανίας είναι πολύ χειρότερα από της Ιταλίας, ωστόσο αυτό δεν σταμάτησε τη μετάδοση των προβλημάτων από την Ισπανία στην Ιταλία», συμπλήρωσε.


Η ιταλική οικονομία, που αποτελεί την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 1,7%, περισσότερο από την Ισπανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)