to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:00 | 07.07.2014

Πολιτική

Αργά τη νύχτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» - Άμεση σύγκληση της ολομέλειας ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνει την προσπάθειά του για τη συλλογή 120 υπογραφών βουλευτών για τη συζήτηση ενδεχόμενου δημοψηφίσματος, καθώς το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» "πέρασε" το βράδυ της Δευτέρας από την Επιτροπή της Βουλής - «Δεν υπάρχει θέμα σύγκλησης» της Ολομέλειας της Βουλής, δήλωσε η Σοφία Βούλτεψη. Επιμένει στη σύγκληση της Ολομέλειας για το δημοψήφισμα ο Μεϊμαράκης


Σε πλήρη εξέλιξη τίθεται ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ, οι διεργασίες για συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην του νεοναζιστικού κόμματος, εννοείται) για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ Σχετικές εξελίξεις: Αισιοδοξία Λαφαζάνη για τη συλλογή των 120 υπογραφών // Επιστρέφουν στην εργασία τους οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ.

Υπερβαίνουν κατά πολύ τους 120 οι βουλευτές

Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η μεγάλη πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών συντάσσονται απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια για εκποίηση της ΔΕΗ με παράκαμψη της Ολομέλειας της Βουλής, αλλά και της λαϊκής βούλησης. 

Η εκχώρηση της ενέργειας στους ιδιώτες έχει μακρύ και δύσκολο δρόμο, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που κατά βάση έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και οι οποίοι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα εκπροσωπούν την κοινωνική πλειοψηφία, ζητούν να αποφανθεί ο ελληνικός λαός.

Το εύρος του μετώπου αλλά και οι τυχοδιωκτικές μεθοδεύσεις Σαμαρά - Βενιζέλου έχουν οδηγήσει σε δύσκολη θέση στελέχη και έχουν προκαλέσει ρήγματα στο κυβερνητικό μπλοκ. Για δεύτερη ημέρα ο Ευ. Μεϊμαράκης υποστήριξε, εν αντιθέσει με το Μαξίμου, όχι μόνο ότι οι υπογραφές των προτάσεων για δημοψήφισμα πρέπει να προστεθούν, αλλά και ότι θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια της Βουλής.

-------------------------------------------

Δείτε τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή συνεδρίαση:

Δέσποινα Χαραλαμπίδου:

Ειρήνη Αγαθοπούλου:

Παναγιώτης Λαφαζάνης:

Χρήστος Καραγιαννίδης:

----------------------------------------

Ενημέρωση

Κατατέθηκε η πρώτη πρόταση για δημοψήφισμα από 15 ανεξάρτητους βουλευτές  

 

«Δεν υπάρχει θέμα σύγκλησης» της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να εξεταστούν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ», δήλωσε το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη. «Οι προτάσεις θα κατατεθούν και θα εξεταστούν από το επιστημονικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να συγκαλέσει την Ολομέλεια», προσέθεσε.

 

Από την άλλη, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν υπαναχωρεί από τη θέση του για τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής στους θερινούς μήνες, εφόσον υπάρχει αίτημα για δημοψήφισμα. 

Ο Β. Μεϊμαράκης μιλώντας με δημοσιογράφους, ανέφερε πως η εκτίμησή του είναι ότι κανείς δεν τον άδειασε και πως έχει την άποψή του την οποία λέει ελεύθερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα για το αν αθροίζονται οι ψήφοι διαφορετικών αιτημάτων για το ίδιο δημοψήφισμα ώστε να συγκληθεί η Ολομέλεια, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης για να αποφασίσει, αλλά της Βουλής.

Τέλος, όπως είπε, άποψή του είναι ότι το θέμα δεν θα πρέπει να αφεθεί να «σέρνεται» μέχρι τον Οκτώβριο όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, αλλά να έρθει προς συζήτηση άμεσα και να λήξει, καθώς το όποιο αίτημα δεν θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 180 ψήφων ώστε να στηθούν δημοψηφισματικές κάλπες. (το Ποντίκι)

ΣΥΡΙΖΑ: Αν η κυβέρνηση έχει επιχειρήματα για τη "μικρή ΔΕΗ" ας τα θέσει στην κρίση του λαού 

"Η προσπάθεια του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να αποφύγει την σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την «μικρή ΔΕΗ» φανερώνει τον φόβο του για μια σε βάθος συζήτηση στη Βουλή", υπογραμμίζεται σε σχόλιο του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής με σκοπό τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ». (ολόκληρο το σχόλιο)

-----------------------------

Στο θερινό τμήμα της Βουλής από σήμερα Τρίτη 8 Ιούλη το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ». Η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει την Τετάρτη.

Χθες Δευτέρα ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή. Την ίδια ώρα, βραχυκύκλωμα προκαλεί στην κυβέρνηση η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συλλογή 120 υπογραφών προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ». Αν και από το προεδρείο της Βουλής εκφράστηκαν σκέψεις περί άθροισης των υπογραφών στις διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων και εισήγηση περί σύγκλησης της Ολομέλειας, το Μαξίμου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η Ολομέλεια θα ανοίξει, όπως προβλέπεται τον Οκτώβριο».


Κορυφαίος υπουργός και συνεργάτης του πρωθυπουργού δήλωσε κατηγορηματικά στην εφημερίδα "Τα Νέα" ότι δεν τίθεται θέμα σύγκλησης της Ολομέλειας, καθώς «δεν έχουμε δει ακόμα μαζεμένες τις 120 υπογραφές, οι οποίες πρέπει να είναι πανομοιότυπες» και «σε κάθε περίπτωση η Ολομέλεια θα ανοίξει, όπως προβλέπεται τον Οκτώβριο».


Αλλο πρόσωπο κοντά στον πρωθυπουργό δήλωσε στα Νέα ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής «λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση», κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως ακόμη κι αν το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κρίνει ότι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης έχουν ομοειδές περιεχόμενο και άρα οι υπογραφές των βουλευτών μπορούν να αθροιστούν, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως και απόφαση για σύγκληση της Ολομέλειας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκης σε ανεπίσημη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι οι διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων για το δημοψήφισμα είναι ομοειδής και άρα οι υπογραφές των βουλευτών μπορούν να αθροιστούν. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής ώστε να συζητήσει σε ειδική ημερήσια διάταξη την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την «μικρή ΔΕΗ».

Η συζήτηση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα αναδύκνειε την πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης έτσι, όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, διαμηνύθηκε στον κ. Μεϊμαράκη ότι πάγια θέση του πρωθυπουργού είναι πως δεν συντρέχει λόγος για σύκληση της Ολομέλειας με δεδομένο ότι οι προτάσεις θα είναι τέσσερις και με διαφορετικό περιεχόμενο.

Κατόπιν αυτού, ο πρόεδρος της Βουλής επανήλθε, διευκρινίζοντας ότι όταν κατατεθούν οι προτάσεις θα ζητήσει τη γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι ομοειδές το περιεχόμενό τους και εάν μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, την τελική απόφαση θα λάβει η διάσκεψη των προέδρων, η οποία θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό και εφόσον εκείνος συμφωνήσει, τότε θα ζητήσει προεδρικό διάταγμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια. (με πληροφορίες από in.gr)

------------------------------------

Δευτέρα 7/7

Με την ψήφιση του, κατά πλειοψηφία, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», η συζήτηση του οποίου ξεκινά αύριο το απόγευμα στο Α΄ Θερινό Τμήμα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη. 


Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, κατά την Β΄ ανάγνωση του, διεξήχθη και πάλι σε υψηλούς τόνους, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της νομοθετικής της πρωτοβουλίας και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει στην πώληση του 30% της ΔΕΗ. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας στις αιτιάσεις περί ξεπουλήματος και διάλυσης της ΔΕΗ, έκανε λόγο για «εκπληκτικά επιθετική ρητορική του, με βαθύτατα εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά». 

«Κραυγές, συνθήματα, δημαγωγίες και λαϊκισμοί υπάρχουν μόνο στην ανυπαρξία επιχειρημάτων και στην αδυναμία τεκμηρίωσης τους», ανέφερε ο κ. Μανιάτης. 

Παράλληλα, αντικρούοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την επιστράτευση, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αδιαφορήσει τόσο στην απόφαση δικαιοσύνης που κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την απεργία, όσο και στην ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ που κήρυξε πορτοκαλί συναγερμό. 

Ακόμα, ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι οι μονάδες που μπήκαν στην «μικρή ΔΕΗ» δεν περιλαμβάνουν νησιά, τόνισε ότι όλα τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση θα πάνε για ενίσχυση του ταμείου της ΔΕΗ και δεν θα τα πάρει κανένας δανειστής ή το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ, διαβεβαίωσε ότι το οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο και όλες οι κοινωνικές δομές για φθηνό ή δωρεάν ρεύμα θα συνεχιστούν καθώς είναι επιλογή και απόφαση της κυβέρνησης και δεν εξαρτάται από κανένα πάροχο. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε «τερατούργημα» το νομοσχέδιο και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την επιστράτευση. 

«Επιβάλατε ένα ωμό κυνικό αυταρχισμό. Αυθαιρετείτε και δημιουργείτε καταστάσεις ανωμαλίας στη χώρα. Στην ουσία με την επιστράτευση καταργείτε το δικαίωμα της απεργίας. Υπάρχει αντιδημοκρατική εκτροπή. Η Βουλή καταργήθηκε. Έχουμε μια μνημονική τροϊκανή δικτατορία την οποία υπηρετεί μια παραδομένη κυβέρνηση. Αυτό το νομοσχέδιο εμείς δεν το αναγνωρίζουμε, θα το ακυρώσουμε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λαφαζάνης. 

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προστατεύει συνδικαλιστικά πελατειακά συμφέροντα του», και υποστήριξε ότι «ο λόγος του είναι προσχηματικός, τον χρησιμοποιεί ως «πρόβα τζενεράλε» για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, βάζοντας την χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο». 

Αυταρχική και αναιτιολόγητη, που αφήνει έκθετη την κυβέρνηση, χαρακτήρισε την επιστράτευση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος. Παράλληλα, έκανε λόγο για «νομοσχέδιο-έγκλημα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. 

«Το τίμημα της ΔΕΗ είναι ίσο με το τζίρο τριών μηνών της εταιρίας. Η ορθή επιλογή και η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία απαιτεί να αποσύρετε το νομοσχέδιο και στη χειρότερη περίπτωση να πάτε σε δημοψήφισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκος. Πρόσθεσε δε, ότι «η κυβέρνηση κτίζει στην άμμο», και ότι η πράξη της θα ακυρωθεί καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα πάρει είναι η επαναφορά της ΔΕΗ ως ενιαία δημόσια επιχείρηση. 

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να συμμετέχει ουσιαστικά και με επιχειρήματα σε ένα διάλογο ουσίας αλλά αρκείται στο να παραχαράσσει την αλήθεια. 

Ειδικότερα, ο κ. Ρήγας κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί νομικίστικα επιχειρήματα για την επιστράτευση τονίζοντας ότι η απόφαση της κυβέρνηση ήταν καθαρά πολιτική για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. 

Επίσης, ο κ. Ρήγας χαρακτήρισε καινοφανές το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει το νομοσχέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το νομοσχέδιο στηρίζεται από την πλειοψηφία των βουλευτών της. Αυτή η Βουλή προήλθε από εθνικές εκλογές. Η αρχή της δεδηλώμενης υπάρχει και δεν ανατρέπεται ούτε με δημοψηφίσματα ούτε με δημοσκοπήσεις». Ακόμα, ο κ. Ρήγας υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα που ζητά η αντιπολίτευση μέσα από ετερόκλητες συμμαχίες δεν έχει στόχο να αποφανθεί ο ελληνικός λαός αλλά είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Κλείνοντας ο κ. Ρήγας τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστούν στην πράξη όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης γιατί όπως είπε, μόνο τότε θα πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι δεν κάνουμε μετέωρα βήματα. 

Με επιστολές τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, τόσο η εισηγήτρια των ΑΝ.ΕΛ. Ραχήλ Μακρή όσο και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος, δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. 

Η Ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, επανέφερε το αίτημα του κόμματος της προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, να καταθέσει στην Επιτροπή τόσο τον πίνακα με τους μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ όσο και της βελτιωτικές αλλαγές. 

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, κατηγόρησε την συγκυβέρνηση ότι απέναντι στον δίκαιο αγώνα τον εργαζομένων, εφαρμόζει τη συνηθισμένη πρακτική της, του αυταρχισμού και της επιστράτευσης, καταργώντας έτσι όλο το πλαίσιο των δημοκρατικών ελευθεριών τους. 

Παράλληλα, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, τόνισε ότι το κόμμα του θα αξιοποιήσει κάθε μορφή αγώνα για την κατάργηση του και πρόσθεσε ότι θα καταθέσει πρόταση για δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σημειώνοντας πάντως ότι για να διενεργηθεί, θα πρέπει να εγκριθεί από 180 βουλευτές. 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Βουλευτών Νίκος Σταυρογιάννης έκανε λόγο «για μεγάλο σκάνδαλο που προωθεί η κυβέρνηση με τον κατακερματισμό και τη διάλυση της ΔΕΗ ως δώρο στα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος, τόνισε ότι είναι σκόπιμο να κατατεθεί ο συνολικός σχεδιασμός της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια αλλά και να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση ότι τα χρήματα από την διαγωνιστική διαδικασία, θα πάνε για επενδυτικά προγράμματα της επιχείρησης. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Νεότερη ενημέρωση:

 

- Όπως μετέδωσε το «Κόκκινο» (105,5), ο Ευ. Μεϊμαράκης «βλέπει θετικά» να συναθροιστούν οι διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων και να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκλιση της ολομέλειας για το δημοψήφισμα σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Συνέντευξη τύπου του Φώτη Κουβέλη στις 18.00 - Την δική της πρόταση καταθέτει η ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΜΠΕ

Προηγούμενη ενημέρωση:

Σήμερα, Δευτέρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης θα έχει διμερείς επαφές με συναδέλφους του στη ΔΗΜΑΡ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο πολυπόθητος αριθμός των 120 υπογραφών, που θα επιτρέψει στην Ολομέλεια της Βουλής να συζητήσει το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Εν τω μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι, ολοκληρώνεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής. Την Τετάρτη αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου από το Α' θερινό τμήμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο στόχος των 120 βουλευτών είναι εφικτός, σημειώνοντας ότι ακόμη κι αν το ΚΚΕ δεν συμφωνεί επακριβώς με το πλαίσιο της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καταθέσει δικό του, υπάρχει δυνατότητα άθροισης των ψήφων, κατά το πρότυπο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας του 2008 για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όπου είχαν κατατεθεί τέσσερις διαφορετικές προτάσεις. «Απ’ ότι φαίνεται επιτυγχάνεται ο στόχος του να συγκεντρωθούν 120 βουλευτές και να ζητήσουν να έρθει για συζήτηση το αίτημα να γίνει δημοψήφισμα», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης.

Η πρωτοβουλία πηγαίνει πολύ καλά, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στο Mega ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης. Σημείωσε, δε, ότι και το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της άθροισης των ψήφων ακόμη και επί διαφορετικών προτάσεων για το δημοψήφισμα και έκανε λόγο για «πολιτικά εύλογο» αίτημα. 

Πάνω από 10 ανεξάρτητοι βουλευτές αναμένεται να υπογράψουν το αίτημα για δημοψήφισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να είναι ακόμα περισσότεροι, αν κρίνει κανείς ότι στη χθεσινή «Αυγή» υπέρ του δημοψηφίσματος τάχθηκαν βουλευτές όπως ο Γιάννης Κασαπίδης και ο Νίκος Σταυρογιάννης, διαγραφέντες από τη ΝΔ. Υπέρ της πρότασης για δημοψήφισμα δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, σημειώνοντας ότι θα ψηφίσει ό,τι ψηφίζει και το κόμμα με το οποίο μπήκε στη Βουλή.

Εφιάλτης για την κυβέρνηση το δημοψήφισμα και το «μπλοκ των 120»

(ρεπορτάζ του Γ. μελιγγώνη στην «Αυγή της Κυριακής»)

Εδώ και ημέρες, το Μαξίμου επιχειρεί να λοιδορήσει και να απαξιώσει την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό επιχείρημα -που απευθύνεται στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως στη ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και στους ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν "ανασφάλεια" μη χάσουν τις έδρες τους- ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν αφορά τη "μικρή ΔΕΗ", αλλά στη συγκρότηση ενός μπλοκ εντός Βουλής, που μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Με τον τρόπο αυτό ο Αντ. Σαμαράς επιχειρεί να "μαζέψει" τους ανεξάρτητους βουλευτές και να "φοβερίσει" τα υπόλοιπα κόμματα πως "παίζουν το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ", όπως τονίζουν και κυβερνητικά στελέχη σε δημόσιες εμφανίσεις τους.

Σε δύσκολη θέση

Ωστόσο, η μάχη για την "μικρή ΔΕΗ", όπως αυτή εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα -πολιτικό, κοινοβουλευτικό αλλά και κοινωνικό- έχει ρίξει την κυβέρνηση στο καναβάτσο. Οι πολιτικές αντοχές του Μαξίμου και των συμπολιτευόμενων βουλευτών είναι ούτως ή άλλως εξαντλημένες και οι επιπτώσεις από μία πολιτική κρίση μπορεί να επιταχύνουν τη ροή των εξελίξεων.

Η δυσχερής θέση της κυβέρνησης φάνηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν ο -συνήθως σιωπηλός- Δ. Σταμάτης παρενέβη δημοσίως και επιχείρησε να "περάσει" τη γραμμή υπονόμευσης της πρωτοβουλίας του Αλ. Τσίπρα.

Ο υπουργός Επικρατείας, που έως τώρα έχει παρέμβει δημοσίως μόνο μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Μπαλτάκου και τις συνομιλίες του "δεξιού χεριού" του Αντ. Σαμαρά με χρυσαυγίτες, προέβη σε δήλωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος με έμφαση πως στόχος του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να σώσει τη "μικρή ΔΕΗ" (και τη ΔΕΗ... γενικότερα), αλλά να συγκροτήσει το μπλοκ των 120 βουλευτών που, εκτός από τις υπογραφές τους για την κατάθεση πρότασης δημοψηφίσματος, θα μπλοκάρουν σε δεύτερο χρόνο και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

"Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι, με πρόσχημα τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών βουλευτών για τη ΔΕΗ, να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο που στόχο έχει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία μπλοκάροντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή" είπε χαρακτηριστικά ο "εξ απορρήτων" του Αντ. Σαμαρά επιχειρώντας να δημιουργήσει "αντισυσπειρώσεις" στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος περί τη "μικρή ΔΕΗ".

 

Προπαγάνδα και φόβοι

Μπορεί ο Δ. Σταμάτης να εξέφρασε την κυβερνητική προπαγάνδα με στόχο να μειωθεί η πολιτική ουσία της πρότασης του Αλ. Τσίπρα, ωστόσο, επί της ουσίας, εξέφρασε τους μύχιους πόθους της κυβέρνησης: οι παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως αυτή τη στιγμή η μόνη συγκολλητική ουσία της κυβέρνησης και των κομμάτων που την απαρτίζουν είναι, εκτός από την εξουσία, η ελπίδα τους ότι ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος θα καταφέρουν να βρουν τη νόθα κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 180 βουλευτών που θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

"Αν φανεί προς τα έξω ότι υπάρχουν 120 βουλευτές πρόθυμοι να μπλοκάρουν την εκλογή Προέδρου, η κατάσταση θα γίνει διαλυτική" παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, ενώ απώτατος στόχος του Αντ. Σαμαρά είναι να μην προεξοφληθεί ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης μπορούν να μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή.

Στην περίπτωση αυτή, κυβερνητικές πηγές παραδέχονται πως "η κατάσταση θα είναι δύσκολη", τα διαλυτικά φαινόμενα στο κυβερνητικό σχήμα θα ενταθούν και η παράλυση την κυβέρνηση και στη συμπολιτευόμενη πλειοψηφία στη Βουλή θα οδηγήσει αναπόδραστα τον Αντ. Σαμαρά, με δεμένα τα χέρια, σε εκλογές -όπως ακριβώς η παράλυση της κυβέρνησης της Ν.Δ. το 2009 μετά τις ευρωεκλογές είχε οδηγήσει τον Κ. Καραμανλή άρον άρον σε προκήρυξη εκλογών τον Σεπτέμβριο.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)