to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 14.03.2020

Διεθνή

Κανονικά οι διαδηλώσεις ενάντια στους υμνητές του ναζισμού στη Ρίγα

Δημ. Παπαδημούλης: «Μικρή, αλλά και συνάμα σημαντική νίκη που ενδυναμώνει τον κοινό αγώνα όλων των προοδευτικών δυνάμεων, έως ότου οι ακροδεξιοί απόγονοι και απολογητές του ναζισμού δεν θα βρίσκουν ‘’ευήκοα ώτα’’ πουθενά στην Ευρώπη»


Την άρση της απαγόρευσης συγκεντρώσεων ενάντια στις εκδηλώσεις εξύμνησης του ναζισμού στη Ρίγα της Λετονίας αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Λετονικής πόλης, ύστερα από την επιστολή 37 ευρωβουλευτών από 5 Πολιτικές Ομάδες -Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Renew Europe, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα-, την οποία συνυπέγραφαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή, στην οποία οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές, επικαλούμενοι ψήφισμα που ενέκρινε τον Οκτώβριο του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την άνοδο της νεο-φασιστικής βίας στην Ευρώπη και το οποίο καλούσε τα κράτη μέλη για μια κοινή και συλλογική κουλτούρα μνήμης που να απορρίπτει τα φασιστικά εγκλήματα του παρελθόντος, το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρίγας έκανε δεκτό το αίτημα για την διοργάνωση συγκέντρωσης και πορείας από την Αντιναζιστική Επιτροπή -κάτι το οποίο, μέχρι πρότινος, απαγορευόταν- ενάντια στην παρέλαση μνήμης και τιμής όσων υπηρέτησαν στα ναζιστικά τάγματα εφόδου των SS.

Σημειώνεται πως με αφορμή τη Μέρα της Λετονικής Λεγεώνας, διεξάγεται κάθε χρόνο στις 16 Μαρτίου πορεία μνήμης και τιμής όσων στρατιωτών υπηρέτησαν στα ναζιστικά τάγματα εφόδου των Waffen-SS. Τα τελευταία χρόνια και κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων, μέλη του λετονικού Κοινοβουλίου -‘’Saeima’’-, υπουργοί και αξιωματούχοι έχουν δώσει το παρών, παρακολουθώντας την πορεία, η οποία καταλήγει στο Μνημείο Ελευθερίας -σύμβολο της λετονικής ανεξαρτησίας- που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας πόλης, Ρίγα. Την ίδια στιγμή, απαγορεύονται οι αντιδράσεις όσων εναντιώνονται στις εκδηλώσεις αυτές.

Επιπλέον, στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές ζητούσαν από τις αρμόδιες αρχές της Λετονίας να αναλάβουν δράση, προκειμένου να ακυρωθούν οι προγραμματισμένες για τις 16 Μαρτίου εορταστικές εκδηλώσεις υπέρ του ναζισμού στη Ρίγα, το οποίο, όμως, δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό, καθώς αυτές θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Για την άρση της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων ενάντια στις εκδηλώσεις εξύμνησης του ναζισμού στη Ρίγα, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και λυπηρό το γεγονός ότι 70 χρόνια μετά από την ήττα του ναζισμού και του φασισμού στην Ευρώπη, εξακολουθούν να υπάρχουν σε διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του ναζισμού, όπως αυτές που λαμβάνουν χώρα στη Ρίγα της Λετονίας.  

Σε μια περίοδο που ακροδεξιοί απόγονοι και απολογητές του Ναζισμού σε όλη την Ευρώπη ξανασηκώνουν κεφάλι, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη Ρίγα για άρση της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων ενάντια στις εκδηλώσεις εξύμνησης του ναζισμού, είναι μία μικρή, αλλά και συνάμα σημαντική νίκη. Επιπλέον, αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα, το οποίο γεμίζει με κουράγιο και ενδυναμώνει τον κοινό αγώνα όλων των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον ολοκληρωτισμό και τις καταστροφικές συνέπειες του ναζισμού, έως ότου ναζιστικές απόψεις δεν θα βρίσκουν ‘’ευήκοα ώτα’’ πουθενά στην Ευρώπη».       

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα Ελληνικά):

Προς:

- το Υπουργικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας της Λετονίας
- το Κοινοβούλιο ‘’Saeima’’ της Δημοκρατίας της Λετονίας
- το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρίγα

Ανοικτή επιστολή για την απαγόρευση των εκδηλώσεων τιμής και δόξας του ναζισμού στη Λετονία

Με την παρούσα επιστολή, οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές θέλουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στο ψήφισμα που ενέκρινε στις 25 Οκτωβρίου του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την άνοδο της νεο-φασιστικής βίας στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα στο ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο καλεί όλα τα κράτη μέλη ‘’για μια κοινή και συλλογική κουλτούρα μνήμης που να απορρίπτει τα φασιστικά εγκλήματα του παρελθόντος’’, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ‘’με αφορμή τη Μέρα της Λετονικής Λεγεώνας, κάθε χρόνο στις 16 Μαρτίου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στη Ρίγα, προκειμένου να τιμήσουν όσους Λετονούς υπηρέτησαν στο στρατιωτικό τάγμα των ναζί, Waffen-SS’’.

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη "να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των εκδηλώσεων  υπέρ του νεοναζισμού και του δεξιού εξτρεμισμού". Σύμφωνα με τις συστάσεις, τα κράτη μέλη καλούνται να ‘’επιτύχουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να προστατευθεί, αφενός, η ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή των μελών ακροδεξιών εξτρεμιστικών ομάδων και, αφετέρου, τα θεμελιώδη δικαιώματα των δημοκρατικών ομάδων που επιθυμούν να αντιδράσουν ενάντια στις εκδηλώσεις που οργανώνονται από δεξιές εξτρεμιστικές ομάδες’’.

Στη Ρίγα, ωστόσο, κάθε χρόνο στις 16 Μαρτίου πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις και πορεία τιμής των στρατιωτών που υπηρέτησαν στα τάγματα των SS. Την ίδια στιγμή, απαγορεύονται οι αντιδράσεις όσων εναντιώνονται στις εκδηλώσεις αυτές. Τα τελευταία χρόνια και κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων, μέλη του Λετονικού Κοινοβουλίου -‘’Saeima’’, υπουργοί και αξιωματούχοι έχουν δώσει το παρών, παρακολουθώντας την πορεία, η οποία καταλήγει στο Μνημείο Ελευθερίας -σύμβολο της Λετονικής ανεξαρτησίας- που βρίσκεται κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Ρίγα.

Λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό -στις 27 Ιανουαρίου- της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος και της συμπλήρωσης 75 χρόνων από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, σας καλούμε: Να ακυρώσετε τις προγραμματισμένες για τις 16 Μαρτίου εορταστικές εκδηλώσεις υπέρ του ναζισμού στη Ρίγα που σκοπό έχουν να τιμήσουν και να δοξάσουν τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στα τάγματα των ναζί, Waffen-SS.

Με εκτίμηση,

Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές

ALFONSIFrançois, Γαλλία - Greens/Free Alliance, ARA-KOVÂCSAttila, Ουγγαρία - S&D, ARVANITISKonstantinos, Ελλάδα - GUE/NGL, BARRENAPernando, Ισπανία - GUE/NGL, BOTENGAMarc, Βέλγιο - GUE/NGL, BUSCHMANNMartin, Γερμανία - ΝΑ, DALYClare, Ιρλανδία - GUE/NGL, DEMIRELOezlem Alev, Γερμανία - GUE/NGL, ERNSTCornelia, Γερμανία - GUE/NGL, EVIEleonora, Ιταλία - Non Attached, GEORGIOUGiorgos, Κύπρος - GUE/NGL, FERREIRAJoao, Πορτογαλία - GUE/NGL, HAJSELRobert, Σλοβακία - S&D, KIZILYUREKNiyazi, Κύπρος - GUE/NGL, KOHUTLukasz, Πολωνία - S&D, KONECNAKaterina, Τσεχία - GUE/NGL, KÖSTERDietmar, Γερμανία - S&D, KOULOGLOUStelios, Ελλάδα - GUE/NGL, LUTGENBenoit, Βέλγιο - EPP, MARQUARDTErik, Γερμανία - Greens/EFA, MAVRIDESCostas, Κύπρος - S&D, MICEHLSMartina, Γερμανία - GUE/NGL, REGOAbedSira, Ισπανία - GUE/NGL, PELLETIERAnne-Sophie, Γαλλία - GUE/NGL, PAPADIMOULISDimitrios, Ελλάδα - GUE/NGL, PEREIRASandra, Πορτογαλία - GUE/NGL, PINEDAMarinManuel, Ισπανία - GUE/NGL, RADAČOVSKÝMiroslav, Σλοβακία - Νon Αttached, SCHIEDERAndreas, Αυστρία - S&D, SCHOLZHelmut, Γερμανία - GUE/NGL, TOOMYana, Εσθονία - Renew Europe, URBANCRESPOMiguel, Ισπανία - GUE/NGL, URTASUNErnest, Ισπανία - Greens/Free Alliance, VITANOVPetar, Βουλγαρία - S&D, WALSHMaria, Ιρλανδία - EPP, WIEZIKMichal, Σλοβακία - EPP, ZDANOKATatjana, Λετονία Greens/Free Alliance.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)