to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:30 | 29.04.2014

Πολιτική

Μετά τη σύγκρουση Βενιζέλου - Παπανδρέου: Κόντρα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Κυβερνητικών κλυδωνισμών συνέχεια μετά την εξαγγελία Σαμαρά για κατάθεση προτάσεων σχετικά με τις «μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα» - Για προεκλογικές σκοπιμότητες έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ προκαλώντας τη σκληρή απάντηση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ


«Μια αναθεωρητική πρωτοβουλία όμως πριν και πάνω από οτιδήποτε άλλο προϋποθέτει εθνική ενότητα και πολιτική και θεσμική συναίνεση που αποτυπώνεται στις αυξημένες πλειοψηφίες που προβλέπει το άρθρο 110 του Συντάγματος» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ (διαβάστε ολόκληρη την καταγγελτική ανακοίνωση) αναφορικά με τις «θέσεις της ΝΔ για την συνταγματική αναθεώρηση». Όπως επισήμανε η Χαρ. τρικούπη, «στην παρούσα συγκυρία, λόγω της στείρας, μικροκομματικής και μίζερης στάσης της αντιπολίτευσης κυριαρχούν εκλογικές σκοπιμότητες και δεν υπάρχει πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές. Ελπίζουμε μετά τις 25 Μαΐου να διαμορφωθούν στη χώρα συνθήκες που θα επιτρέπουν τέτοιες σοβαρές και υπεύθυνες συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου».

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ που δια της εκπροσώπου της, Α. Ασημακοπούλου σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «η αναθεώρηση αποτελεί δικαίωμα της ΝΔ».

«Οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Χώρα, αποτελούν μια πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και συνέχεια της προεκλογικής δέσμευσης του Προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Ασημακοπούλου και συνεχίζει:

«Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν στην κρίση των πολιτών και των κομμάτων προκειμένου να ξεκινήσει η ουσιαστική φάση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο δημοκρατικός, δηλαδή, διάλογος και επί της διαδικασίας και επί του περιεχομένου». «Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας, την οποία δεν εξαρτά από προηγούμενη έγκριση κανενός. Είναι σημαντικό ο σεβασμός που δείχνει η Νέα Δημοκρατία στις κομματικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ να επιδεικνύεται και αντίστροφα», σημειώνει κλείνοντας.

Νωρίτερα, τη στάση του ΠΑΣΟΚ είχε σχολιάσει και ο Μάκης Βορίδης, λέγοντας πως η Ν.Δ. "καταθέτει προτάσεις στο δημόσιο διάλογο για το πώς το Σύνταγμά μας θα γίνει καλύτερο». Υποστήριξε, πάντως, πως όταν το κυβερνών κόμμα καταθέτει τις προτάσεις του για ένα τέτοιο θέμα «έχει μια πολιτική σημασία».

 

Συνέχεια στην κόντρα ΓΑΠ - Βενιζέλου

Η αντιπαράθεση των κυβερνητικών εταίρων έρχεται μία μόλις ημέρα μετά τη σύγκρουση του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της μνημονιακής συγκυβέρνησης με τον Γιώργο Παπανδρέου. Στα βήματα του Ευάγγελου Βενιζέλου που χθες χρησιμοποίησε το στοίχο του Εγγονόπουλου: «στρατηγέ τι ζητούσες στη Λάρισα συ ένας Υδραίος;» για να απαντήσει στον Γιώργο Παπανδρέου κινήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρης Κουκουλόπουλος. Μιλώντας στο mega τόνισε ότι «τα στερνά τιμούν τα πρώτα» προσθέτοντας ότι αυτό που συνέβη ήταν «τρικυμία σε νεροπότηρο».

Σε δηλώσεις του στον Alpha, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, είπε πως οι υποψήφιοι της Ελιάς, «θα περίμεναν ο κ. Παπανδρέου να είναι σε μια συγκέντρωση του σχήματος». Ιδιαίτερα «αιχμηρή» ήταν και η τοποθέτησή του πως η κ. Κοππά καλά έκανε και κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό στην παρουσίαση του βιβλίου της. «Αν με διόριζε και εμένα κάποιος ευρωβουλευτή, θα τον καλούσα κι εγώ» είπε χαρακτηριστικά.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)