to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:42 | 14.10.2022

Πολιτική

Μετά τη χθεσινή συνάντηση: «Επίθεση» φιλίας από τον Ακάρ - «Δεν συζητάμε υπό απειλή», απαντά ο Παναγιωτόπουλος

Οι δηλώσεις που ακολούθησαν τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Άμυνας, Παναγιωτόπουλου και Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.


Την αρχή σήμερα έκανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος τόνισε πως Ελλάδα και Τουρκία «θα πρέπει να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας», αλλά και να «διαπραγματευτούμε για συνολική και μόνιμη λύση». Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε πως «περιμένει» την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα «για την τέταρτη συνάντηση», αισιοδοξώντας πως «τέτοιοι διάλογοι θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες» είπε ο Ακάρ.

Ακάρ: Πρέπει να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας

«Δηλώνουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, των ειρηνικών τρόπων και μεθόδων και του διαλόγου. Στη συνάντηση τόνισα τη σημασία της συχνότερης συνάντησης και της ενίσχυσης του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του στις Βρυξέλλες, Ν. Παναγιωτόπουλο.

Ο Ακάρ είπε ακόμη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη: «Πρέπει να διαπραγματευτούμε για μια συνολική και μόνιμη λύση. Οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι διεθνείς σχέσεις είναι απαραίτητες για την επίλυση του προβλήματος. Είμαστε δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας.

Γι' αυτό, ο διάλογος αναδεικνύεται ως απαραίτητο εργαλείο για εμάς. Θεωρούμε ότι η διατήρηση των σχέσεών μας με τρόπο που να μην προκαλεί εντάσεις είναι επωφελής και για τις δύο χώρες.

Θα πρέπει να είναι ουσιώδες να επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Είναι σημαντικό να συναντηθούν τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα για να επιλύσουν τα ζητήματα εστιάζοντας σε μια θετική ατζέντα».

«Περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία για τα ΜΟΕ»

Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις, διαδικασίες διαχωρισμού και συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, ο Ακάρ είπε:

«Βλέπουμε ότι και τα τρία κανάλια έχουν σταματήσει αυτή τη στιγμή. Αυτές οι συνομιλίες και η δουλειά σε αυτούς τους τομείς πρέπει να ξεκινήσουν. Αξιολογούμε ότι αυτές οι μελέτες μπορούν να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

Οι αντιπροσωπείες μας δύο φορές στο πλαίσιο της συνάντησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πήγε στην Αθήνα. Η ελληνική αντιπροσωπεία ήρθε μία φορά στην Τουρκία. Ως εκ τούτου, εκφράσαμε ότι περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ελπίζουμε ότι τέτοιοι διάλογοι θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

«Η Τουρκία δεν είναι απειλή για φίλους και συμμάχους»

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για φίλους και συμμάχους, είναι ένας ασφαλής, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η ελπίδα μας είναι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος να γίνουν θάλασσα φιλίας, να μοιράζονται όλα τα πλούτη δίκαια και να αναδυθεί ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον.

Θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη. Θέλουμε ειρήνη, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειρήνη μέσω του διαλόγου. Δηλώνουμε ότι η προσδοκία μας από τρίτες χώρες για τη λύση των προβλημάτων είναι να δουν τα δικαιολογημένα και λογικά επιχειρήματά μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να μην εξετάσουν το θέμα μόνο από την οπτική της αλληλεγγύης της ΕΕ, αλλά να δουν την γεγονότα αντικειμενικά και δίκαια. Να ξέρουν όλοι ότι σε περίπτωση που πάρουν θέση θα συμβάλει όχι στη λύση των γεγονότων, αλλά στο αδιέξοδο.

Αξιολογούμε ότι με την επίλυση αυτού του ζητήματος, οι σχέσεις μας θα πάνε σε καλύτερο στάδιο».

«Περιμένουμε λύση για τα F-16 - Υπάρχουν εναλλακτικές»

Όλοι βλέπουμε ότι με την αγορά F-16 θα γίνουν σημαντικές συνεισφορές τόσο στην περιφερειακή όσο και στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Αναμένουμε μια καλή λύση για την προμήθεια των F-16.

Καταβάλλουμε προσπάθειες για να ολοκληρωθεί θετικά το θέμα των F-16 το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».

Παναγιωτόπουλος: Όσο υπάρχει απειλή από την Τουρκία, είναι ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας

Μήνυμα στον Χουλουσί Ακάρ ότι οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας δεν έχουν νόημα όταν υπάρχει απειλή εδαφικής κυριαρχίας έστειλε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Είπα στον Ακάρ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ότι όσο υπάρχει απειλή εδαφικής κυριαρχίας αυτό καθιστά ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή.

Πάντως, οι χθεσινές κυβερνητικές διαρροές έκαναν λόγο πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και ότι συμφωνήθηκε να διατηρηθεί ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκειμένου να αποκατασταθεί ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αρμόζει σε συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)