to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:13 | 22.03.2017

Πολιτική

Δεν παραιτείται αλλά... λυπάται ο Ντάισελμπλουμ - Η καταδικαστική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Λυπάμαι αν κάποιος προβλήθηκε από αυτό το σχόλιο. Ήταν άμεσο, και μπορεί να εξηγηθεί (αν ιδωθεί) από μια αυστηρή ολλανδική, καλβινιστική κουλτούρα, με ολλανδική αμεσότητα», είπε ο Ντάισελμπλουμ - Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup,Γ. Ντάισελμπλουμ βρίθουν ρατσιστικών στερεοτύπων, προσβάλλουν ολόκληρους λαούς, καλλιεργούν το διχασμό μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και τον σεξισμό, αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ


Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα τη «λύπη» του αν όσα είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε σε γερμανική εφημερίδα πρόσβαλαν κάποιους, αλλά τόνισε ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, παρά το ότι ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας τον κάλεσε να αποχωρήσει από το αξίωμα μετά τις «ξενοφοβικές» –όπως τις αποκάλεσε– τοποθετήσεις του.

«Λυπάμαι αν κάποιος προβλήθηκε από αυτό το σχόλιο. Ήταν άμεσο, και μπορεί να εξηγηθεί (αν ιδωθεί) από μια αυστηρή ολλανδική, καλβινιστική κουλτούρα, με ολλανδική αμεσότητα», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δεν γίνεται πάντοτε κατανοητό ούτε εκτιμάται αλλού στην Ευρώπη. Αυτό είναι άλλο ένα μάθημα που παίρνω», πρόσθεσε.

«Ταυτόχρονα, νομίζω ότι με εκτιμούν για το ότι διατηρώ το δικό μου στιλ και ότι απευθύνομαι με κάποια αυστηρότητα σε όλους τους υπουργούς—πρέπει να είμαι αυστηρός μερικές φορές. Και ναι, το ύφος μου είναι άμεσα και ξανά, εάν υπάρχουν άνθρωποι που προσβάλλονται από αυτό, φυσικά λυπούμαι», συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ.

«Δεν έχω καμιά πρόθεση να παραιτηθώ», συμπλήρωσε ο ολλανδός.

Η επίμαχη δήλωση του Ντάισελμπλουμ, ότι δεν μπορεί να δαπανά κανένας τα χρήματά του σε αλκοόλ και «σε γυναίκες» και μετά να ζητά αλληλεγγύη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε χώρες του Νότου της Ευρώπης.


Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά από τη δημοσιοποίηση τη Δευτέρα συνέντευξής του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung όπου είχε δηλώσει: «Στη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη οι χώρες του βορρά της ευρωζώνης έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που αντιμετώπιζαν κρίση».

«Εγώ, ένας σοσιαλδημοκράτης, πιστεύω ότι η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική. Όμως αυτός που τη ζητά έχει και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να σπαταλώ όλα μου τα χρήματα για σναπς και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητώ υποστήριξη», πρόσθεσε.

Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε αρνηθεί νωρίτερα να ζητήσει συγγνώμη ενώπιον των ευρωβουλευτών για τις προσβλητικές του δηλώσεις εις βάρος των χωρών του νότου της ευρωζώνης, τις οποίες είχε κάνει σε συνέντευξή του τη Δευτέρα σε γερμανική εφημερίδα.

«Όχι, σίγουρα όχι», απάντησε ο Ντάισελμπλουμ, που είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, σε έναν ευρωβουλευτή που του είπε ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη στη διάρκεια μιας ακρόασης ενώπιον μιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Tον στηρίζει ο Σόιμπλε

«Ο κ. Σόιμπλε εκτιμά παρά πολύ την εργασία του κ. Ντάισελμπλουμ ως προέδρου του Eurogroup»,διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών

«Αναμένουμε, όσο καιρό αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, ότι θα έχουμε έναν πρόεδρο του Eurogroup σε πλήρη λειτουργία», είπε εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Δεν δίνω βαθμούς για το στυλ στις συνεντεύξεις».» .

Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup,Γ. Ντάισελμπλουμ βρίθουν ρατσιστικών στερεοτύπων, προσβάλλουν ολόκληρους λαούς, καλλιεργούν το διχασμό μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και τον σεξισμό. Σχόλια απολύτως καταδικαστέα, και πλήρως αντίθετα στις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και του αλληλοσεβασμού, οι οποίες οφείλουν να βρίσκονται στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είναι ακριβώς αυτή η ρητορεία που ανοίγει τον δρόμο, αν όχι για την πολιτική, τουλάχιστον για την ιδεολογική ενίσχυση της ακροδεξιάς.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καλώς πράττουν και καταδικάζουν τώρα τέτοια σχόλια. Καλό θα ήταν, όμως, να θυμηθούν διάφορες δηλώσεις στελεχών τους, κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι οποίες τροφοδότησαν την προπαγάνδα της βορειοευρωπαϊκής άκρας δεξιάς.

Το σχόλιο Τσίπρα για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών, έκανε και ένα σχόλιο για τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Νότο, κάνοντας λόγο για «ρατσιστικά συνθήματα».  «Το δίλημμα είναι σαφές, ή θα επανακτήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο και το κοινωνικό κεκτημένο ή θα παραμείνουμε σε ρατσιστικά συνθήματα που δυστυχώς ακούγονται και από επίσημα χείλη.  Η Ελλάδα επιλέγει την πρώτη κατηγορία, και είναι αποφασισμένη να δουλέψει γι΄αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δ. Τζανακόπουλος: Πλήρως άστοχη η δήλωση, υιοθετεί στερεότυπα τα οποία διευρύνουν το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου 

Η δήλωση προφανώς είναι πλήρως άστοχη. Υιοθετεί στερεότυπα τα οποία διευρύνουν το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου και στην πραγματικότητα στρώνουν το χαλί -θα έλεγε κανείς- για εξτρεμιστικές απόψεις. Για να μην αναφερθούμε δε και στη σεξιστική χροιά του συγκεκριμένου σχολίου. Αυτό το οποίο νομίζω, είναι ότι σε μία φάση που η Ευρώπη βρίσκεται σε μία έντονη πολιτική αναζήτηση για τα επόμενα βήματά της, δηλώσεις οι οποίες διευρύνουν τα χάσματα Βορρά και Νότου δεν βοηθούν κανέναν, δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σφοδρές οι αντιδράσεις από Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία

«Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Την θέση του συμμερίζεται και ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα που δήλωσε πως τα σχόλια του Ντάισελμπλουμ είναι «πολύ ατυχή, και, για την πορτογαλική πλευρά, απολύτως απαράδεκτα», προσθέτοντας επίσης ότι πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμερίζονται την άποψη αυτή.

Παράλληλα, ο Ισπανός ευρωβουλευτής Γκονθάλεθ Πονς χαρακτήρισε τα σχόλια «ρατσιστική και σωβινιστική προσβολή στις χώρες του Νότου και τις γυναίκες σε αυτές», καλώντας τον Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί. Χτες, ο Ισπανός οικολόγος ευρωβουολευτής Έρνεστ Ουρτασούν είχε τονίσει πως «οι δηλώσεις αυτές είναι αξιοθρήνητες».

Ο Ισπανός Γκαμπριέλ Μάτο εκτίμησε από την πλευρά του ότι ο Ντάισελμπλουμ έχει χάσει «την ουδετερότητά του» και «την αξιοπιστία του».«Πιστεύω ότι είναι ένα ατυχές σχόλιο», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίνδος.

Ρέντσι:«Γερούν παραιτήσου»

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχασε μια καλή ευκαιρία να σιωπήσει. Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα προτίμησε να προβεί σε χαζά αστεία -δεν μπορώ να βρω καλύτερες λέξεις- ενάντια στις χώρες της Νότιας Ευρώπης».

Ήρθε η ώρα να έχουμε περισσότερη δημοκρατία, παντού» αναφέρει.

«Θεωρώ ότι άνθρωποι σαν τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά ίσως δεν το έχει αντιληφθεί, δεν αξίζoυν την θέση που τους έχει δοθεί. Αν ο Ντάϊσελμπλουμ θέλει να προσβάλει την Ιταλία, ας το κάνει σπίτι του, όχι με τον θεσμικό του ρόλο»...

Νωρίτερα ο ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα είχε δηλώσει «πραγματικά πώς ένας άνθρωπος με τέτοιες απόψεις μπορεί ακόμη να θεωρείται ικανός να είναι πρόεδρος του Eurogroup», προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup ήταν απρεπείς»,«σοκαριστικές και μεροληπτικές εις βάρος των χωρών του νότου της Ευρώπης».

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: Τα λόγια του κ. Ντάισελμπλουμ δεν μας εκπροσωπούν

Σκληρή γλώσσα κατά του σοσιαλδημοκράτη, προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ χρησιμοποιούν σε σημερινή ανακοίνωσή τους οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τονίζοντας πως ο κ. Ντάισελμπλουμ πλέον «δεν τους εκπροσωπεί».

«Η πολιτική Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τηρεί αποστάσεις από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στις 20 Μαρτίου του 2017. Τα λόγια του υπό καμία έννοια δεν εκπροσωπούν το όραμα της πολιτικής μας οικογένειας και τον τρόπο με τον οποίο δίνουμε αξία στους ανθρώπους και στο ευρωπαϊκό σχέδιο για το οποίο μαχόμαστε», αναφέρει η ανακοίνωση.

 Στην ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στάνισεβ, δηλώνει τα εξής: «Με μία φράση ο Γ. Ντάισελμπλουμ κατάφερε να προσβάλει και να υποβαθμίσει τόσους ανθρώπους και να σπείρει τη διχόνοια. Τα λόγια του ήταν προσβλητικά τόσο για τις νότιες, όσο και για τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και για τις γυναίκες και τους άντρες. Τα σχόλια του κ. Ντάισελμλουμ είναι απαράδεκτα, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Λίγες μόνο ημέρες πριν την 60η επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, είναι ντροπή για έναν εκπρόσωπο της πολιτικής μας οικογένειας να αντιτίθεται στην ουσία των αξιών της Ένωσής μας, στο σεβασμό και την αλληλεγγύη, που είναι η βάση του ευρωπαϊκού σχεδίου. H αλληλεγγύη, η ισότητα και η μη διάκριση αποτελούν θεμελιώδεις ιστορικές αξίες της σοσιαλδημοκρατικής μας οικογένειας και θα συνεχίσουν να είναι».

Μ. Σχοινάς:  «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει»

«Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει. Η Επιτροπή είναι γνωστό ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πάντοτε εκφράζει το σεβασμό, τη συμπάθεια και την αγάπη του για τις χώρες της νότιας Ευρώπης», ήταν η απάντηση του Μ. Σχοινά κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί στα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Επικρίσεις και από την Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ

Η Επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ επέκρινε τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις δηλώσεις του που θεωρήθηκαν επικριτικές για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. «Μπορώ να πω ότι δεν θα τα έλεγα. Και νομίζω ότι είναι λάθος», είπε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται, ότι οι πιέσεις στον Ντάισελμπλουμ, του οποίου η θητεία ως προέδρου του Eurogroup λήγει τον Ιανουάριο, ασκούνται την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν εάν μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία του μετά τη βαριά ήττα που υπέστη το κόμμα του στις ολλανδικές εκλογές.

left.gr, με πληφορορίες από Reuters, Ναυτεμπορική και ΑΠΕ-ΜΠΕ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)