to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:03 | 01.06.2023

Κοινωνία

Μετά τα ΚΔΑΠ, γαλάζιο «τσεκούρι» στους βρεφονηπιακούς: Απλήρωτοι από τον Ιανουάριο οι σταθμοί - «Τεράστια αβεβαιότητα» για τη νέα χρονιά

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και γονείς σε απόγνωση λόγω μη πληρωμής των vouchers από τον Ιανουάριο. Στα τέλη του 2022 πλήρωσαν τους τρεις μήνες από το Σεπτέμβριο. Και μετά το Υπ. Εργασίας δεν πλήρωσε ούτε ευρώ από τη δική του συμμετοχή. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών μιλάει για ανεξήγητη αβεβαιότητα για τη νέα χρονιά με ευθύνη της πολιτείας.


Με πρόσφατη επιστολή της στους γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) τούς ανακοινώνει  ότι από τον Ιανουάριο του 2023,  το αρμόδιο Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων δεν τους έχει εξοφλήσει τα vouchers των παιδιών.

«Απλήρωτοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από τον Ιανουάριο»

Με επιστολή προς τους γονείς, η ΠΟΣΙΠΣ καταγγέλλει ότι δεν έχει βρεθεί λύση στις προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος με το υπουργείο Εργασίας, σχετικά με οφειλόμενο κονδύλι ύψους 20 εκατ. ευρώ.

«Για τη σχολική χρονιά που διανύουμε, όσον αφορά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και τα οφειλόμενα του υπουργείου Εργασίας ύψους 20 εκατ. ευρώ, σας βεβαιώνουμε ότι είμαστε απλήρωτοι από τον Ιανουάριο έως και σήμερα και από τις πληροφορίες – ενημερώσεις τις οποίες είχαμε από τους αρμόδιους υπουργούς και τους συμβούλους τους, διαπιστώνουμε ότι οι πληρωμές μας δεν θα πραγματοποιηθούν άμεσα και μάλιστα για τους μήνες που απομένουν δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα κονδύλια, οπότε είναι άγνωστο εάν και πότε θα πληρωθούμε.

Με όλα αυτά τα δεδομένα είναι κατανοητό ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα και για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της επόμενης σχολικής χρονιάς! Μάλιστα στη σχετική πρόσφατα εκδοθείσα ΚΥΑ έχουν γίνει αλλαγές που δείχνουν ότι η αβεβαιότητα για όλους (παιδιά – γονείς – βρεφονηπιακούς σταθμούς) πρέπει να θεωρείται δεδομένη», επισημαίνει η ΠΟΣΙΠΣ στην επιστολή που απέστειλε στους γονείς στις 26 Μαΐου.

Λίγο μετά τη «χαριστική βολή» στα ΚΔΑΠ

Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη ΚΥΑ ήρθε να μειωθεί κι άλλο η χρηματοδότηση για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, δίνοντας ίσως τη «χαριστική βολή» σε μια καίρια κρατική υπηρεσία φροντίδας που το τελευταίο διάστημα έχει συσσωρεύσει πολλά προβλήματα.

Αυτό ήρθε να μειώσει κατά 11.300 τα vouchers, και άρα τις θέσεις στα ΚΔΑΠ, την ώρα που ήδη για τη σχολική χρονιά 2022-23 είχαν μείνει εκτός 84.000 παιδιά με πλήρεις φακέλους.

• Διαβάστε ακόμα: Τα κριτήρια επιδότησης παιδικών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ για την περίοδο 2023-2024

«Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και γονείς σε απόγνωση»

Το θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών είχε απασχολήσει και παλαιότερα την ΠΟΣΙΠΣ, η οποία, εγκαίρως και για τον ίδιο ακριβώς λόγο, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Τότε, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε πραγματοποιήσει συνάντηση στη Βουλή με αντιπροσωπεία των Διοικήσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) και του Συλλόγου Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος (ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ).

Σήμερα η Θεανώ Φωτίου επανέρχεται, με αφορμή τη νέα παρέμβαση της ΠΟΣΙΠΣ.

«Έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην χορήγηση των vouchers  της χρονιάς 2022-23  (δόθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου, την ίδια μέρα που άνοιγαν οι σταθμοί), οφείλονταν στην αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις μέσα κι έξω από τη Βουλή», σχολιάζει η Θεανώ Φωτίου, πρώην υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και μέχρι πρόσφατα τομεάρχης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας.

Όπως συνεχίζει η Θ. Φωτίου:

«Γι αυτό άφησαν εκτός ΚΔΑΠ 85.000 παιδιά. Γι αυτό δήλωναν επικοινωνιακά ότι κάλυψαν όλα τα παιδιά, γνωρίζοντας ότι οι διαθέσιμες θέσεις ήταν πολύ λιγότερες. Γι αυτό καθυστέρησαν την έγκριση των vouchers, ώστε οι γονείς να μη βρίσκουν θέση. Για  να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν λιγότερα vouchers.

Στα τέλη του 2022 πλήρωσαν τους τρεις μήνες από το Σεπτέμβριο. Και μετά το Υπ. Εργασίας δεν πλήρωσε ούτε ευρώ από τη δική του συμμετοχή. Στις δε οχλήσεις των ιδιοκτητών των σταθμών παρέπεμπαν σε υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι, με τη σειρά τους, υποδείκνυαν ως υπεύθυνη την πολιτική ηγεσία που δεν εξασφάλισε τους πόρους.

Τώρα μαθαίνουμε ότι από τον Ιανουάριο κανένας βρεφονηπιακός σταθμός δεν έχει εξοφληθεί, ούτε προβλέπεται αυτό να γίνει σύντομα. Και αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά, τα παιδιά φιλοξενούνται με έξοδα των ίδιων των σταθμών που δεν έχουν τα ανάλογα έσοδα. 

Αυτή είναι η τρομερή «κανονικότητα» του κράτους  Μητσοτάκη, αυτή είναι η σταθερότητα που επαγγέλλεται, αυτή είναι η μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο αριθμός των vouchers αυξανόταν διαρκώς και το 2019 δόθηκαν vouchers σε όλα τα παιδιά με πλήρη φάκελο. Η δε πληρωμή των vouchers γινόταν με τη λήξη του κάθε μήνα, γιατί είχαμε εξασφαλίσει  εξ αρχής τα κονδύλια, προσθέτοντας και από  τον τακτικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν όλα τα παιδιά και να αποζημιώνονται κανονικά οι επιχειρήσεις και οι δήμοι.

Με αυτή την πείρα, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε περιλάβει την χορήγηση  vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς 10ωρης λειτουργίας σε όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ σε όλα τα παιδιά ηλικίας δημοτικού.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)