to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:48 | 04.12.2015

Κοινωνία

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Η παράταση των συμβάσεων «βλάπτει σοβαρά» τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ

"Προφανώς, η αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2016 χαλάει τη «σούπα» στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, που εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα νεοφιλελεύθερη πολιτική επιδιώκει την απαξίωση των υπηρεσιών των Δήμων από προσωπικό, ώστε να μπορεί να τις αναθέτει σε εργολάβους - ιδιώτες"


«Η ρύθμιση αυτή, για την οποία επιχαίρει ο αρμόδιος υπουργός, παραβιάζει ευθέως την διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων που κατοχυρώνεται το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας και δεν συναρτά την ανανέωση των συμβάσεων ούτε με τις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Αρχών, ούτε με την ύπαρξη ή μη των απαραίτητων πιστώσεων σε κάθε Δήμο» // Απόσπασμα από την επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ κ.Γ. Πατούλη προς τον υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουπλή, μέσω της οποίας ζητεί να πάρει πίσω το υπουργείο τη ρύθμιση.

Ο ομοτράπεζος του Φούχτελ και ένθερμος υποστηρικτής των ελληνογερμανικών συνελεύσεων, κ. Γ. Πατούλης, θυμήθηκε ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου το… βιασμό της απαυτοδιοικητικής αυτοτέλειας από την αυτοδίκαιη παράταση που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης στις ισχύουσες συμβάσεις των εργαζομένων ορισμένου χρόνου που απασχολούνται στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων.

Προφανώς, η αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2016 χαλάει τη «σούπα» στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, που εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα νεοφιλελεύθερη πολιτική επιδιώκει την απαξίωση των υπηρεσιών των Δήμων από προσωπικό, ώστε να μπορεί να τις αναθέτει σε εργολάβους - ιδιώτες.

Στην επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κουρουπλή, γίνεται έκδηλη η αγωνία του κ. Πατούλη για τη συνέχεια της υλοποίησης των σχεδιασμών για ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών των Δήμων.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή του κ. Πατούλη στο Μαρούσι έχει προχωρήσει στην απόφαση αναθέσεων εργασιών σε εργολάβους σε τομείς, όπως φύλαξης, σίτισης, καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και άλλων, υποθηκεύοντας το σύνολο των ανταποδοτικών τελών, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Δήμων ανά τη χώρα και κυρίως της υπηρεσίας καθαριότητας έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και οι υποστηρικτές που θα βρει η επιστολή του, ακολουθώντας την «καθοδήγηση» του κ. Φούχτελ, θέλουν να μετατρέψουν τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες σε υπερκέρδη των εργολάβων, διαλύοντας τις υπηρεσίες των Δήμων. Ενώ φαίνεται πως χτίζουν τις πελατειακές σχέσεις τους με την εκμετάλλευση και ανακύκλωση των ανέργων.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ από την πρώτη στιγμή της ψήφισης της τροπολογίας υποστήριξε ότι η τροπολογία της παράτασης των συμβάσεων που ψηφίστηκε αντιμετωπίζει πρόσκαιρα το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων και δεν αποτελεί μόνιμη λύση.

Η κυβέρνηση προφασίζεται τους ίδιους λόγους «να προσδιοριστούν επακριβώς οι ανάγκες των υπηρεσιών για προσωπικό ενόψει και των διαθέσιμων πόρων», αλλά από τον περασμένο Μάιο που ψηφίστηκε η πρώτη παράταση με το άρθρο 49 του ν.4325/2015, υπήρχε ο χρόνος για τον προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, όπως απαιτείται για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών της υπηρεσίας καθαριότητας, πράγμα που δεν έγινε, προφανώς, λόγω της συνεχιζόμενης μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Η άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού είναι πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος και ο αγώνας για την μετατροπή της ομηρίας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων με κάθε μορφή ελαστικής σχέσης εργασίας σε μόνιμη και σταθερή εργασία, όπως και για τη διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των Δήμων, συνεχίζεται…

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, 04-12-2015

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)