to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 11.02.2013

Κοινωνία

Μετά το κρέας αλόγου, φόβοι και για κρέας γαϊδουριού στην Ευρώπη

Μια νέα, ακόμη πιο επικίνδυνη, διάσταση παίρνει το διατροφικό σκάνδαλο με τον εντοπισμό κρέατος αλόγου αντί βοείου, τα οποία βρίσκονταν προς πώληση σε σούπερ μάρκετ σε Βρετανία και Γαλλία, αφού πλέον εκφράζονται φόβοι και για κρέας γαϊδουριού.


Τα νέα δεδομένα έρχονται μετά την αποκάλυψη ότι πίσω από το σκάνδαλο κρύβονται χιλιάδες άλογα προερχόμενα από δρόμους της Ρουμανίας.

Τα κινούμενα με άλογα κάρα ήταν πολύ συνηθισμένα επί αιώνες στη Ρουμανία, ωστόσο μια αλλαγή νόμου οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες άλογα στο σφαγείο.

Ο νόμος, ο οποίος αν και πέρασε πριν από έξι χρόνια τέθηκε μόλις πρόσφατα σε εφαρμογή, απαγόρευσε επίσης τα κάρα που σέρνονταν από γαϊδούρια, γεγονός που δημιουργεί υποψίες ότι ένα ποσοστό του κρέατος από άλογα που διοχετεύτηκε στις αγορές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας, είναι στην πραγματικότητα κρέας γαϊδουριού.

Αν και ο Γάλλος υπουργός Κατανάλωσης ανακοίνωσε ότι δεν θα διαστάσει να λάβει νόμιμα μέτρα αν αποδειχθεί ότι οι δύο γαλλικές εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση γνώριζαν την απάτη, οι δύο εταιρείες απαντούν ότι θα προσφύγουν κι αυτές με τη σειρά τους στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι εξαπατήθηκαν από τον Ρουμάνο προμηθευτή.

Επτά γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ήδη αποσύρει μοσχαρίσια προιόντα από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, ενώ η εταιρεία Findus έχει ήδη αποσύρει έτοιμα γεύματα σε Γαλλία και Σουηδία μετά τον εντοπισμό σε προμαγειρεμένα κατεψυγμένα λαζάνια που πουλήθηκαν στη Βρετανία έως και 100% κρέας αλόγου.

«Πρόκειται για μια περίπτωση απάτης και συνωμοσίας εναντίον του αγοραστικού κοινού. Το να αντικαθιστάς ένα προϊόν με ένα άλλο είναι μια εγκληματική πράξη», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας, Όουεν Πάτερσον.

Κι ενώ το Λονδίνο κάνει λόγο για «διεθνή συνωμοσία», ο υπουργός Γεωργίας της Ρουμανίας άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο το κρέας αλόγου να εμπεριέχει ουσίες επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό, συμπληρώνοντας ότι έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ερευνήσουν το ενδεχόμενο εξαγωγής τέτοιου κρέατος.


Πηγή: ethnos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)