to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:05 | 26.01.2022

Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Επέστρεψε με «συγγνώμη, αστοχίες και ανεπάρκειες» μετά από τρεις ημέρες απουσίας

Συνεδρίασε το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την κακοκαιρία και τις εικόνες ντροπής των προηγούμενων δύο ημερών - Ο πρωθυπουργός- μετά την τριήμερη εξαφάνισή του- υποστήριξε ότι κατάφεραν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση και ότι το χιόνι ήρθε πιο γρήγορα από την πρόβλεψη της ΕΜΥ


(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Μετά τις εικόνες χάους στην Αττική και τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στην Αττική Οδό, αλλά και σε πολλές άλλες οδικές αρτηρίες της Αττικής, συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, το υπουργικό συμβούλιο.

Με μια συγγνώμη, την οποία έσπευσε ο ίδιος να χαρακτηρίσει «ειλικρινή», από τους πολίτες  οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, ξεκίνησε την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός.

*ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Αλέξης Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία πριν επιφέρει μεγαλύτερα δεινά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά τις διακοπές ρεύματος, είπε ότι για τις ελάχιστες περιοχές που ακόμα δεν έχουν ηλεκτρικό, «ζητώ την υπομονή και την κατανόηση των πολιτών» και υποστήριξε ότι στον τομέα αυτό «πήραμε τα μαθήματα της «Μήδειας» και καταφέραμε και αποκαταστήσαμε την ηλεκτροδότηση σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή, την τελευταία χιονοθύελλα και είπε θα διερευνηθούν πλήρως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και τους όρους που περιλαμβάνονται στις σχετικές συμβάσεις με το Δημόσιο.

«Ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις. Με πρώτη, να μπορούν να κρατούν το δρόμο ευθύνης τους ανοιχτό. Αυτό έγινε στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας. Δυστυχώς, όμως, δεν έγινε στην Αττική Οδό», είπε.

Όσον αναφορά στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε άλλους κεντρικούς δρόμους υποστήριξε ότι και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά και «πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμα ότι ήταν πρωτοφανής η χιονόπτωση, ότι  «ναι το χιόνι μπορεί να ήρθε λίγο πιο γρήγορα από ότι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, όμως δεν πρόκειται, δεν πρόκειται αυτό να το επικαλεστώ ως δικαιολογία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αλλαγές με συγκρότηση επιτροπών διαχείρισης κρίσεων «που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών».

ΚΚΕ: Ούτε οι προκλητικές «συγγνώμες», ούτε οι αποζημιώσεις εξαγοράς θα βγάλουν λάδι την κυβέρνηση

«Ούτε οι υποκριτικές «συγγνώμες», ούτε οι προκλητικές δικαιολογίες, ούτε οι αποζημιώσεις εξαγοράς της σιωπής μπορούν να κατευνάσουν τη δίκαιη οργή, να “βγάλουν λάδι” την κυβέρνηση και το αστικό κράτος, του οποίου οι “ανεπάρκειες” εμφανίζονται μόνο όταν είναι να προστατευτεί ο λαός.

Όταν η ζωή του λαού κινδυνεύει στους αποκλεισμένους δρόμους, στα σπίτια χωρίς ρεύμα και θέρμανση, στα απομονωμένα νοσοκομεία, καμία υπομονή και καμία κατανόηση δεν μπορεί να υπάρχει. Εδώ και τώρα χρειάζεται να εξασφαλιστεί η αποκατάσταση όλων των προβλημάτων, όπως τα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της Αττικής, που παραμένουν ακόμη και μετά από τρεις μέρες! 

Είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή μιας εγκληματικής διαχρονικής πολιτικής, που αντιμετωπίζει την προστασία του λαού ως “κόστος”, που παραδίδει κρίσιμα έργα και υποδομές στα επιχειρηματικά συμφέροντα, που τελικά θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του κέρδους και των προτεραιοτήτων του σημερινού σάπιου κράτους». 

Μέρα25: Ο Κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε σε μια συγγνώμη χωρίς ουσιαστικά να αναλάβει καμία πολιτική ευθύνη

«Ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο αφού αρκέστηκε σε μία συγγνώμη χωρίς ουσιαστικά να αναλάβει καμία πολιτική ευθύνη, μιας και πάντα του φταίει κάτι ή κάποιος άλλος, τόλμησε να αναφερθεί και στον ψηλό πήχη που έχει θέσει η Κυβέρνηση του, χωρίς να ερυθριά ή να διευκρινίζει αν αναφέρεται στην εξυπηρέτηση παρασιτικών, κρατικοδίαιτων ολιγαρχών.

Οι ολιγάρχες κύριε Μητσοτάκη, στους οποίους μαζί με τον κύριο Τσίπρα και τους προκατόχους σας έχετε παραδώσει όλες τις στρατηγικές υποδομές της χώρας (δρόμους, τρένα, ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια κ.α.) όχι μόνο παρασιτούν βγάζοντας υπέρογκα κέρδη, όπως παραδεχτήκατε μέχρι και εσείς στην εισήγηση σας, αλλά δεν κουνούν και το παραμικρό τους δαχτυλάκι την κρίσιμη στιγμή.

Πέρα λοιπόν από κατόπιν εορτής και υποκριτικές συγγνώμες, αλλά ακόμα και την παραδοχή, ότι ο κρατικός μηχανισμός τελικά δεν ήταν έτοιμος, όπως διαβεβαίωναν οι επιτελάρχες της Μητσοτάκης Α.Ε., πρέπει όλες οι κρίσιμες, βασικές, στρατηγικές υποδομές της χώρας να επανέλθουν στον δημόσιο έλεγχο, άλλωστε το κράτος καλείται στο τέλος της μέρας να τις διαχειριστεί». 

Νίκος Ανδρουλάκης: Μισή και κατόπιν εορτής η συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη 

«Για άλλη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης ζητά συγγνώμη κατόπιν εορτής», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σε σχόλιό του την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Ν. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «πρόκειται για μισή συγγνώμη, γιατί εκτός από τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό, δεν είπε λέξη για όσους έμειναν και παραμένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση, αλλά και τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν σε μέσα μαζικής μεταφοράς» και επισήμανε ότι οι νέες εξαγγελίες προσπαθούν απλά να καλύψουν την κραυγαλέα προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. «Ο κ. Μητσοτάκης, δεν πήρε κανένα μάθημα από όσα έχουν προηγηθεί τα χρόνια της διακυβέρνησής του, συνεχίζοντας την πάγια τακτική να μετατοπίζει τις ευθύνες του σε άλλους παράγοντες», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε επίσης πώς όταν ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για «επιτελικό κράτος» εννοεί την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Μαξίμου. «Δε νοείται όμως, επιτελικό κράτος με τόσες επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, όπου οι υπεύθυνοι κρύβονται ο ένας πίσω από τον άλλο. Και επίσης δε νοείται σύγχρονη χώρα, να δείχνει πιο ανέτοιμη μετά από τόσες κρίσεις», συμπλήρωσε και σημείωσε:

«Είναι η ώρα το αρμόδιο υπουργείο, να γίνει ένα πραγματικό στρατηγείο, όπως έχουμε ήδη προτείνει. Ένα ενιαίο κέντρο σχεδιασμού, συντονισμού και διαχείρισης κάθε φυσικής καταστροφής, με αναβαθμισμένα σχέδια πολιτικής προστασίας».

Πληροφορίες: Αυγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δέκα λόγοι που η «συγγνώμη» του Μητσοτάκη είναι εξοργιστική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)