to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:43 | 17.04.2015

Κοινωνία

Το ΜΕΤΑ για την απαράδεκτη μήνυση στους αγωνιζόμενους συνδικαλιστές της ΕΛΒΟ

«Η μήνυση στρέφεται ενάντια στα δύο μέλη της Πρωτοβουλίας με αφορμή την προκήρυξη που εξέδωσαν στις 25/11/2014 εν όψει Πανεργατικής απεργίας, και στην οποία καλούσαν τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παράλληλα ασκούσαν κριτική στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του Σωματείου, του ΕΚΘ, και της ΓΣΕΕ»


Το ΜΕΤΑ καταγγέλει την απαράδεκτη υποβολή μήνυσης εκ μέρους του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του Προεδρείου του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΛΒΟ (συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ) κατά δύο μελών της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα Εργαζομένων ΕΛΒΟ, του Σταύρου Ναθαναήλ και του Κώστα Σιτέλα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Η μήνυση στρέφεται ενάντια στα δύο μέλη της Πρωτοβουλίας με αφορμή την  προκήρυξη που εξέδωσαν στις 25/11/2014 εν όψει Πανεργατικής απεργίας, και στην οποία καλούσαν τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παράλληλα ασκούσαν κριτική στις  συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του Σωματείου, του ΕΚΘ, και της ΓΣΕΕ. Η κριτική αφορούσε στην στάση που κράτησαν οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες απέναντι στο πρόβλημα της διάλυσης και του ξεπουλήματος της ΕΛΒΟ από την τότε μνημονιακή κυβέρνηση. Μια κριτική που έγινε με πολιτικούς όρους και η οποία έχει επαναληφθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν από πολλές και διαφορετικές πολιτικές και συνδικαλιστικές παρατάξεις.

Μια πολιτική κριτική που συμπυκνώνεται στο γεγονός ότι ένοχη για την προσπάθεια ξεπουλήματος της ΕΛΒΟ δεν ήταν μόνο η μνημονιακή  κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αλλά και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και σε κεντρικό συνδικαλιστικό επίπεδο με την εξαφανισμένη και σε πλήρη αδράνεια πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αλλά και σε τοπικό επίπεδο στο ΕΚΘ και στο σωματείο της ΕΛΒΟ. Καμιά «αγωνιστική» ρητορεία δεν μπορεί να συγκαλύψει αυτή την αλήθεια. Συμφώνησαν και στήριξαν με κάθε τρόπο την παράδοση της επιχείρησης στον Μυτιληναίο. Χειραγώγησαν τις αντιδράσεις των εργαζομένων, συμβιβάστηκαν με τη συρρίκνωση και τις «εθελούσιες» απολύσεις. Στη φάση της κρίσης και της εκκαθάρισης, αναγόρευσαν τους εργαζόμενους και τις τυχόν αντιδράσεις τους σαν τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο.  Καλλιέργησαν το κλίμα «να βρεθεί μια λύση όποια κι αν είναι αυτή». Υπονόμευσαν κάθε πρόταση για δυναμικό και συντονισμένο αγώνα. Ανέστειλαν κάθε κινητοποιήση των εργαζομένων. Ανέλαβαν το ρόλο της πειθάρχησης των εργαζομένων και της καταστολής όποιας πραγματικά αγωνιστικής φωνής.

Αυτή η κριτική που εκφράζει απόλυτα και το ΜΕΤΑ αντί να απαντηθεί με πολιτικό τρόπο, απαντιέται με την προσπάθεια τρομοκράτησης και απαράδεκτων μηνύσεων. Μια επιχείρηση εκφοβισμού που διαρκεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και κορυφώθηκε  με το γεγονός που συνέβη στις  26/11/2014 παραμονή της Γενικής Απεργίας και για το οποίο το ΜΕΤΑ εξέδωσε ανακοίνωση εκείνες τις μέρες καταγγέλλοντας το στους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης. Να ξαναθυμίσουμε το γεγονός. Οι συνδικαλιστές μέλη της «Πρωτοβουλίας για την Ενότητα των Εργαζομένων ΕΛΒΟ » δέχθηκαν απειλές και ύβρεις που ούτε ιδιώτες εργοδότες δεν τολμούν να πουν, από την συνδικαλιστική ηγεσία του ΕΚΘ  η οποία θεωρεί τσιφλίκι της το σωματείο της ΕΛΒΟ, θεωρεί υπηκόους της τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ και με περισσό θράσος απαγορεύει το δικαίωμα στην κριτική και θέλει να λογοκρίνει κάθε συνδικαλιστική ανακοίνωση που εκφράζει την αντίθεσή της στον συμβιβασμό και την ηττοπάθεια. Κλιμάκωση αυτής της απαράδεκτης στάσης είναι και η υποβολή μήνυσης κατά των μελών της Πρωτοβουλίας. 

Το ΜΕΤΑ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε αντισυναδελφική αντισυνδικαλιστική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά. Εκφράζει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του στους συναδέλφους της «Πρωτοβουλίας για την Ενότητα των Εργαζομένων ΕΛΒΟ » σε κάθε επίθεση που θα δεχτούν. Καλεί τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Θ. και την πλειοψηφία του Σωματείου να αποσύρουν την μήνυση, όπως τους καλούν και άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις, να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων, και να αντιμετωπίσουν τους πραγματικούς αντιπάλους που είναι η εργοδοσία και κάθε αντεργατική πολιτική.

Ζητάμε από το συνδικαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τον αγωνιστικό και ταξικό ρόλο του, να απομονώσει την συμβιβασμένη ηγεσία και να ανατρέψει τους συνδικαλιστικούς συσχετισμούς στην κατεύθυνση ενίσχυσης των αγωνιστικών  ριζοσπαστικών δυνάμεων .

Ζητάμε από τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ να πιστέψουν ότι η δικαίωσή τους  είναι στο να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, να οργανώσουν τον δύσκολο αλλά δίκαιο αγώνα τους μέσα στο εργοστάσιο αλλά και έξω στους δρόμους και τις πλατείες.

Ζητάμε από τον Λαό της Θεσσαλονίκης να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του για να συνεχίσει η λειτουργία  της ΕΛΒΟ.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να  σταματήσει άμεσα την ειδική εκκαθάριση, να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, και να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα και την λειτουργία της ΕΛΒΟ.

Καλούμε τέλος τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους την Τρίτη 21/4/2015 στις 10 το πρωί  στα Δικαστήρια να εκφράσουν την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση, στους αγωνιζόμενους συνδικαλιστές της ΕΛΒΟ, καθώς και την αντίθεσή τους, σε κάθε προσπάθεια δίωξης και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής τους δράσης. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)