to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:28 | 19.10.2020

Πολιτική

Μετά το φιάσκο της Συνόδου: Διπλωματικές προσπάθειες Αθήνας για την καταγγελία των τουρκικών ενεργειών

Δεδομένης της πρωτοφανούς και κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, η Ελλάδα αναλαμβάνει συγκεκριμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες για την καταγγελία των τουρκικών ενεργειών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.


Συγκεκριμένα, γνωστοποιούν πως με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, το υπουργείο προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες:

- επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

- επιστολή προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

- επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ για την τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).

- Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

- Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.

- Πραγματοποίηση από την πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

- Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας.

- Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Επιμένει η Γερμανία σε διαμεσολάβηση για απευθείας συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας

Σε επαφή φαίνεται πως είναι η γερμανική κυβέρνηση τόσο με την Ελλάδα όσο και την Τουρκία με στόχο να καταστούν εφικτές απευθείας συνομιλίες για τα θέματα που έχουν προκύψει στην Ανατολική Ευρώπη.σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν μπορεί επί του παρόντος να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες συνομιλιών Γερμανών αξιωματούχων.

Επιφυλάχθηκε μάλιστα να τοποθετηθεί, αφού ενημερωθεί, σχετικά με το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης που παρουσίασε το Σάββατο η Τουρκία, το οποίο γνωρίζει, όπως διευκρίνισε, μόνο από τα ΜΜΕ.

Από τη μεριά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αναγνώρισε «ιδιαίτερα καθήκοντα» και την ευθύνη της Ελλάδας ως χώρας στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι το συνολικό πρόβλημα της μετανάστευσης προς την ΕΕ μπορεί να διευθετηθεί μόνο σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και τράνζιτ των μεταναστών.

Σε ερώτηση σχετικά με τον ανέγερση του φράκτη στον Έβρο δήλωσε ότι «γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ιδιαίτερα καθήκοντα και ευθύνη ως χώρα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι το συνολικό πρόβλημα μετανάστευσης και της άφιξης των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιλυθεί μόνο σε συνεργασία με τις χώρες εκτός ΕΕ, με τις χώρες τράνζιτ και προέλευσης των μεταναστών. Αλλά δεν μπορώ να αξιολογήσω το συγκεκριμένο μέτρο», προσέθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)