to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 12.06.2014

Κοινωνία

ΜΕΤΑ: Εγκληματικές ομαδικές απολύσεις στην ελληνική Χαλυβουργία

Η χθεσινή απόφαση του ΑΣΕ να εγκρίνει με τις ψήφους του ΣΕΒ και των κυβερνητικών υπαλλήλων ασμένως το αίτημα της εργοδοσίας της Ελληνικής Χαλυβουργίας για εξοντωτικές ομαδικές απολύσεις, συνιστά μέγιστο κοινωνικό έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων.


Ταυτόχρονα, ανοίγοντας την όρεξη και σε άλλες επιχειρήσεις, σηματοδοτεί και δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα   για το ξήλωμα και του τελευταίου οχυρού προστασίας των μισθωτών από τις ομαδικές απολύσεις και μάλιστα  μέσα από  την «πονηρή» δήθεν συναινετική και «αντικειμενική» διαδικασία,  που  συναποφάσισαν  στις αρχές του χρόνου η τροικανή Κυβέρνηση και οι εργοδότες και αποδέχθηκε  με ιδιαίτερους πανηγυρισμούς η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.   

Θυμίζουμε για όσους ξεχνούν ότι στις  24/1/2014 ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωνε επί λέξει τα εξής: «Με τη συμφωνία που επετεύχθη στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας μπαίνουν όρια, κριτήρια και υποχρεωτικοί περιορισμοί στους εργοδότες, ενώ δεν αλλάζει καθόλου το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και τις αρμοδιότητες του υπουργού»

Το ΜΕΤΑ (Αυτόνομη Παρέμβαση), ήδη από τότε είχε καταγγείλει τη Συμφωνία ΓΣΕΕ, εργοδοτών και Κυβέρνησης,  που νομοτελειακά οδηγούσε στην μετατροπή του ΑΣΕ ουσιαστικά  σε «εργοδοτικό εργαλείο» επιβολής της πλήρους απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.

Ο δε Υπουργός Εργασίας Βρούτσης για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται στον καλύτερο υπάλληλο της Τρόικας και των εργοδοτών, κάνοντας και με το παραπάνω όλη τη βρώμικη δουλειά.         

Είναι φανερό,  μετά και από τη χθεσινή εξέλιξη ότι αυτή η ηγετική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν μπορεί και δεν θέλει να προστατέψει τους εργαζόμενους. Ας αφήσει λοιπόν, τα κροκοδείλια δάκρυα και τις ανακοινώσεις για τις «Ιφιγένειες Χαλυβουργούς», από τη στιγμή που είχε νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία και έστρωσε τον δρόμο για να  φτάσουμε ως εδώ.

Το εργατικό κίνημα θα αγωνιστεί για την  άμεση ανάκληση αυτής της ακραίας αντεργατικής απόφασης. Καλούμε όλους τους εργαζομένους και τα συνδικάτα, όλες τις κοινωνικές συλλογικότητες να στηρίξουν  τον αγώνα των χαλυβουργών για δουλειά και αξιοπρέπεια.

Εντείνουμε τους αγώνες μας για την ανατροπή των πολιτικών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που μαζί με την τρόικα μετατρέπουν τους εργαζομένους σε άνεργους και σε φθηνούς εργαζόμενους-δούλους. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)