to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:48 | 23.10.2019

Διεθνή

Μετά από τέσσερις μήνες διαδηλώσεων: Την επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ σκέφτεται να αντικαταστήσει το Πεκίνο

Σύμφωνα με τους Financial Times το Πεκίνο θέλει να αντικαταστήσει την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ.


Το Πεκίνο προβλέπει να αντικαταστήσει την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, η οποία βρίσκεται σε δυσχερή θέση έπειτα από τέσσερις μήνες διαδηλώσεων που γίνονται ολοένα και πιο βίαιες στην πρώην βρετανική αποικία, γράφει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Η οργή των διαδηλωτών επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Κάρι Λαμ, η οποία βρίσκεται στη θέση αυτή από τα μέσα του 2017 και η πλειονότητα αυτών που διαμαρτύρονται ζητεί την παραίτησή της από επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ.

Το Πεκίνο την στηρίζει μέχρι στιγμής απόλυτα και καταδικάζει τη βία από τους διαδηλωτές, οι οποίοι από τον Ιούνιο ζητούν περισσότερη αυτονομία και πολιτικές ελευθερίες απέναντι στον ολοένα και μεγαλύτερο, όπως κρίνουν, έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Ωστόσο σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται καλά ενημερωμένα πρόσωπα για τις συζητήσεις που γίνονται, η κεντρική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την αντικατάστασή της από έναν "προσωρινό" επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

Οι πηγές αυτές δήλωσαν ωστόσο στην βρετανική εφημερίδα ότι όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στην περιοχή. Μια αποκατάσταση της τάξης θα ήταν προαπαιτούμενο σε οποιαδήποτε αντικαστάσταση της Κάρι Λαμ, προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση ότι οι κεντρικές αρχές υποχωρούν στις τεράστιες και συνεχείς διαδηλώσεις.

Μετά την απαγόρευση από τις αρχές στις αρχές του Οκτωβρίου της κάλυψης του προσώπου με μάσκα στη διάρκεια των διαδηλώσεων, το Χονγκ Κονγκ έχει αντιμετωπίσει έξαρση και της βίας.

Αν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επικυρώσει την αποχώρηση της Κάρι Λαμ, ο διάδοχός της στην κεφαλή της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ αναμένεται ότι θα αναλάβει καθήκοντα τον Μάρτιο, σημειώνουν οι Financial Times.

Σε ηχογράφηση δηλώσεών της, το περιεχόμενο των οποίων διέρρευσε τον Σεπτέμβριο, η Λαμ έλεγε ότι θα παραιτείτο, αν είχε την επιλογή. Στη συνέχεια ωστόσο η ίδια διέψευσε ότι ήθελε να εγκαταλείψει τη θέση της.

Η Λαμ συγκεντρώνει στο πρόσωπό της την απογοήτευση των διαδηλωτών και πλέον δεν υποστηρίζεται παρά από περίπου το 22% των πολιτών αυτής της πρώην βρετανικής αποικίας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)