to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:39 | 06.09.2013

Κοινωνία

Μετά από έντονες πιέσεις διατέθηκαν πόροι για τους παιδικούς σταθμούς - 30.000 παιδιά μένουν εκτός

Ανακοίνωση του τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ


 Επιμείναμε και αγωνιστήκαμε για την απορρόφηση όλων των παιδιών στους παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς. Τονίζαμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ που μπορούν να προέλθουν είτε από αδιάθετους πόρους του ΕΤΠΑ με τη χρήση της ρήτρας ευελιξίας από τα ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» και  «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», είτε με μεταφορά πόρων από τα ΕΠ «Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση» και «Διοικητική Μεταρρύθμιση», είτε με  μεταφορά αδιάθετων  πόρων του ΕΚΤ από τους άξονες της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης του ΕΠΑΝΑΔ, ώστε άμεσα να καλυφθούν όλες ανεξαιρέτως σε μια δύσκολη εποχή. Τότε η κυβέρνηση μας αντιμετώπιζε ως αιθεροβάμονες και επέμενε ότι δεν υπάρχουν αδιάθετα – λιμνάζοντα χρήματα. Μέχρι που ο αγώνας μας δικαιώθηκε και αποδείχθηκε ότι μιλούσαμε με στοιχεία, τα οποία είχαμε θέσει και στους αρμοδίους.

 Έγινε ένα σημαντικό βήμα, καθώς η κυβέρνηση αναγκάστηκε κάτω από την πίεση Αυτοδιοίκησης και κοινωνίας, να διαθέσει μέρος αυτών των κονδυλίων. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. 

Σήμερα πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την ένταξη όλων ( δήθεν) των  παιδιών σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς. Χιλιάδες οικογένειες όμως ,γνωρίζουν την πραγματικότητα , αφού χιλιάδες είναι τα παιδιά που βρέθηκαν ( μετά και την συμπληρωματική ανακοίνωση των ονομάτων την Παρασκευή)  εκτός προγράμματος ΕΣΠΑ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία έγιναν  79.967  αιτήσεις μητέρων  για 98.253 παιδιά και εντάχθηκαν μέσω ΕΣΠΑ  68.526 παιδιά ( σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία):

Εκτός προγράμματος  29.727   παιδιά 

Αν προστεθούν οι οικογένειες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα ( λόγω προϋποθέσεων) και δεν έκαναν αίτηση: 

 Τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του δημοσίου, των ΝΠΔΔ

 Μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των ΟΤΑ. (α’ και β’ βαθμου). 

 Οικογένειες με εκκαθαριστικό άνω των 30.000

 Μητέρες άεργες ( χωρίς κάρτα ανεργίας η εργασίας) 

 Συνταξιούχοι λόγω ηλικίας ή ασθένειας

 Μητέρες που δεν έκαναν αίτηση

 Άλλες περιπτώσεις ( φοιτήτριες κλπ)

Ο αριθμός των παιδιών είναι μεγάλος και με δεδομένο ότι οι δημοτικοί κυρίως  σταθμοί έχουν συμπληρώσει τις θέσεις με παιδιά μέσω ΕΣΠΑ ( επιδιώκοντας , λόγω των μνημονιακών περικοπών,  να λειτουργήσουν με την επιδότηση) , πολλές οικογένειες δεν μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε αυτούς τους σταθμούς , έστω και με τροφεία. 

   Είναι γεγονός ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Χιλιάδες οικογένειες ( με χαμηλά εισοδήματα) οδηγούνται σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς με δυσβάστακτο αντίτιμο ή θα στηριχθούν σε άλλες επιλογές (γιαγιά-παππούς κλπ). 

   Το δικαίωμα σε ένταξη όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς  γίνεται από την κυβέρνηση προνόμιο θυμίζοντας άλλες εποχές και δημιουργείται ένα οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα. 

   Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει και να αντιμετωπίσει άμεσα την αγωνία των οικογενειών που βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)