to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:39 | 19.09.2017

Διεθνή

Μετ' εμποδίων η εκστρατεία για το καταλανικό δημοψήφισμα - Στη Βουλή αντιδραστική πρόταση των Ciudadanos

Οι Podemos έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν την πρωτοβουλία του ‘πορτοκαλί κόμματος’, η οποία ζητεί από τα υπόλοιπα κόμματα να εκφράσουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση, το Συνταγματικό Δικαστήριο και άλλα δικαστικά όργανα «που υπεραμύνονται της δημοκρατικής νομιμότητας στην Καταλωνία».


Το κόμμα των Ciudadanos αναμένεται σήμερα να ασκήσει πιέσεις ώστε να ψηφισθεί από το Ισπανικό Κοινοβούλιο απόφαση που θα προσφέρει νομικό έρεισμα στην κυβέρνηση να υπεραμυνθεί του κράτους δικαίου στην Καταλωνία, σε μία πρωτοβουλία του να προσελκύσει και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στο μέτωπο κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, η οποία όμως έχει επικριθεί δριμύτατα από τους Σοσιαλιστές (PSOE) και τους Podemos.

Μολονότι οι Σοσιαλιστές ακόμη δεν έχουν αποφασίσει σχετικά με τη στάση τους απέναντι στη μη δεσμευτική αυτή απόφαση, έχουν ετοιμάσει μία σειρά από τροποποιήσεις στο κείμενο των Ciudadanos, που κατ’ αυτούς το μόνο που επιτυγχάνει είναι να οξύνει την αντιπαράθεση.

Κατά τις προηγούμενες ημέρες, το PSOE επέκρινε τον επικεφαλής των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα για καιροσκοπισμό, που αναζητεί απλώς να προκαλέσει εντύπωση και να προωθήσει «άκαρπες» συζητήσεις, που απλώς πολώνουν στις θέσεις τους τα δύο στρατόπεδα.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ επιδεικνύει μετρημένο σκεπτικισμό και απέναντι στην πρόταση των Podemos να συσταθεί μία τράπεζα διαλόγου των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την καταλανική Τζενεραλιτάτ και να τερματισθούν τα μέτρα που λαμβάνει η δεξιά κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) εναντίον του δημοψηφίσματος.

Μολονότι επί της αρχής το PSOE τάσσεται υπέρ του διαλόγου για να εξευρεθούν λύσεις στην αντιπαράθεση με τους Καταλανούς, θεωρεί πως το πολιτικό πλαίσιο που προτείνουν οι Podemos δεν είναι το κατάλληλο. Για τους Σοσιαλιστές, θα πρέπει να συσταθεί πανεθνική επιτροπή που θα συζητήσει έναν νέο εθνικό χάρτη της Ισπανίας, που θα περνά μέσα από τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί από τον διάλογο και το ΡΡ, όπως επιδιώκουν οι Podemos.

Εν αναμονή της αποσαφήνισης των θέσεων του PSOE, η επικεφαλής των Cs στην Καταλωνία Ινές Αριμάδας τονίζει orbi et urbi πως η πρόταση του κόμματός της είναι αρκετά σαφής και δεν χρειάζεται «διορθώσεις».

Οι Podemos αντίθετα έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν την πρωτοβουλία του ‘πορτοκαλί κόμματος’, η οποία ζητεί από τα υπόλοιπα κόμματα να εκφράσουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση, το Συνταγματικό Δικαστήριο και άλλα δικαστικά όργανα «που υπεραμύνονται της δημοκρατικής νομιμότητας στην Καταλωνία».

Συγκεκριμένα, η πρόταση επιδιώκει να εκφρασθεί από το Κοινοβούλιο η σύμπλευσή του με την κυβέρνηση σε όποια μέτρα ληφθούν «σε λογικά πλαίσια» για να παρεμποδισθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, όπως επίσης κι η στήριξή του σε όλους τους λειτουργούς που θα «εγγυηθούν» την ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών, ιδίως των Καταλανών. Ταυτόχρονα, τους ζητεί να αξιώσουν από την κυβέρνηση να εμποδίσει τη χρήση δημόσιων υποδομών για την προώθηση του καταλανικού δημοψηφίσματος.

Χθες, οι Σοσιαλιστές άφησαν να εννοηθεί πως, υπό μία έννοια, ενδεχομένως δεν θα αντιτίθεντο ακόμη και στην προσφυγή στο έσχατο μέτρο, την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος, προκειμένου να εμποδισθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι μεθοδεύει κάθε δυνατή διαδικασία ώστε να αποδυναμώσει κάθε διαδικασία της καταλανικής πλευράς προς το δημοψήφισμα, έτσι ώστε ακόμη κι εάν οι Καταλανοί οργανώσουν μία λαϊκή διαβούλευση να είναι αυτή η «σκιά» του προηγούμενου δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου 2014.

Aσφυκτικός οικονομικός έλεγχος, κατασχέσεις φυλλαδίων

Στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για να αποφευχθεί η χρήση κρατικών κονδυλίων για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε πως επεκτείνει τους ελέγχους των δαπανών της καταλανικής κυβέρνησης και στις πιστωτικές κάρτες των μελών και των λειτουργών της. Σε χθεσινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών, ο αρμόδιος υπουργός Κριστόβαλ Μοντόρο τους κατέθεσε την απόφαση της κυβέρνησης να ελέγχονται οι κινήσεις των πιστωτικών καρτών και να εγκρίνονται μόνον εάν συνοδεύονται από πιστοποιητικό των οικονομικών ελεγκτικών αρχών.

Παράλληλα, εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στην Καταλωνία, ενόψει και των ελέγχων για την διακίνηση και δημοσίευση προεκλογικού υλικού για το δημοψήφισμα—διαδικασία που κρίνεται παράνομη έπειτα από την ακύρωσή της προσφυγής των Καταλανών στις κάλπες από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ήδη έχουν κατασχεθεί 1,5 εκατ. φυλλάδια, αφίσες, τρίπυχα με προεκλογικό περιεχόμενο υπέρ του δημοψηφίσματος, ενώ και η δημοτική αστυνομία της Βαρκελώνης έχει κατασχέσει υλικό και εντοπίσει πολίτες που το διένειμαν, ή προπαγάνδιζαν το δημοψήφισμα δημοσίως. Επιπλέον, η Εθνοφυλακή έχει ενισχύσει την παρουσία της στην Καταλωνία με επιπλέον 1.000 άνδρες.

Την ίδια στιγμή, οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος ανακοίνωσαν πως δεν πρόκειται να διοργανώσουν από κοινού την εκδήλωση για το πέρας της προεκλογικής εκστρατείας (όπως συνέβη με την αντίστοιχη έναρξή της, που οργανώθηκε με τη συμμετοχή όλων των αυτονομιστικών κομμάτων στην Tarraco Arena της Ταραγόνας). Εκπρόσωπός τους επικαλέσθηκε «τεχνικούς λόγους» για την ακύρωση της τελικής εκδήλωσης στην Βαρκελώνη, αλλά τόνισε πως κάθε κόμμα θα διοργανώσει χωριστά τη δική του τελική πράξη της εκστρατείας.

Γιώργης-Βύρων Δάβος

Πηγή: ΕFE, El Pais, El Publico, La Vanguardia, El Periodico

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)