to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:21 | 06.05.2022

Οικονομία

Μεσοσταθμικά 66,6 ευρώ για όλο το εξάμηνο τα μέτρα που ετοίμαζε «πυρετωδώς» ο Μητσοτάκης

Για τους επόμενους δύο μήνες «οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να παθαίνουν ηλεκτροσόκ από τους λογαριασμούς και η κυβέρνηση θα επιδοτεί την αισχροκέρδεια, όπως κάνει από τον Σεπτέμβριο του 2021», λένε στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Από την αντιπολίτευση χαρακτηρίζεται «περίτρανα ψευδής» η δέσμευση του του πρωθυπουργού πως θα υπήρχε κάλυψη του 80% των αυξήσεων. Αντίδραση από κοινοβουλευτική ομάδα και Αλέξη Τσίπρα


Για «επικοινωνιακή “φούσκα”» κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με την κοινοβουλευτική ομάδα να στρέφει ξανά τα βέλη της προς την την κυβέρνηση, αυτή τη φορά για τα μέτρα που ανακοίνωσε εχθές ο πρωθυπουργός και τα οποία εξειδίκευσαν σήμερα τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης.

Η εξειδίκευση των μέτρων του νέου «Εθνικού Προγράμματος Στήριξης» για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα - που εξήγγειλε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης - έγινε σήμερα, Παρασκευή, το πρωί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπ. Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, τον αναπλ. υπ. Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη ΓΓ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ευθύς εξαρχής η αντιπολίτευση διατύπωσε τις διαφωνίες της, με τον Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλλει πως η κυβέρνηση σήμερα κοστολογεί το μέτρο στα 280 εκ. ευρώ για 4,2 εκ. καταναλωτές, εκφράζοντας φόβους για τεράστιες αποκλίσεις από το όριο των 600 ευρώ που ανακοινώθηκε χθες. «Όποιος κάνει τη διαίρεση καταλαβαίνει το μέγεθος της πολιτικής απάτης που θα αποκαλυφθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, η τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, επιχείρησε να εξειδικεύσει τους λόγους της έντονης ανησυχίας για το τελικό ύψος των επιστροφών που θα δουν οι πολίτες τελικά στον λογαριασμό του. «280 εκατομμύρια θα δώσει η κυβέρνηση ως αναδρομική αποζημίωση 6 μηνών για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος στα νοικοκυριά. 280 εκατομμύρια σε 4,2 εκατομμύρια καταναλωτές. Μεσοσταθμική αποζημίωση 66 ευρώ για ολόκληρο το εξάμηνο ή αλλιώς 11 ολόκληρα ευρώ το μήνα», καταγγέλλει δηλαδή η Έφη Αχτσιόγλου.

Σε κοινή δήλωση των αρμόδιων τομεαρχών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Έφης Αχτσιόγλου και Σωκράτη Φάμελλου αναφέρεται πως για τους επόμενους δύο μήνες «οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να παθαίνουν ηλεκτροσόκ από τους λογαριασμούς και η κυβέρνηση θα επιδοτεί την αισχροκέρδεια, όπως κάνει από τον Σεπτέμβριο του 2021». Στην ίδια δήλωση χαρακτηρίζεται «περίτρανα ψευδής» η δέσμευση του Κυρ. Μητσοτάκη ότι «θα υπήρχε κάλυψη του 80% των αυξήσεων».

Διαβάστε αναλυτικά αμέσως από κάτω. Δείτε επίσης: Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε παράταση της ασυνέπειάς της και χρηματοδότηση της αισχροκέρδειας

«Η κυβέρνηση αρνείται την επιβολή μέτρων για την αισχροκέρδεια και διατηρεί τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη»

Η δήλωση των τομεαρχών αναφέρει:

Οι σημερινές δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως και το χθεσινό διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη, συνιστούν ξεκάθαρη ομολογία ότι επί 9 μήνες τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υφίστανται μία ακραία λεηλασία του εισοδήματός τους με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης.

Εκτός από την κυνική αυτή ομολογία, τα όσα ανακοινώθηκαν αποτελούν συνέχιση της πολιτικής που στηρίζει και επιδοτεί την αισχροκέρδεια των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, τροφοδοτώντας τα υπερκέρδη τους από την τσέπη των πολιτών, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Η αναδρομική αποζημίωση των οικιακών καταναλωτών για το διάστημα Δεκεμβρίου-Μαΐου, που με στόμφο και “όριο τα 600 ευρώ” ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αποδεικνύεται μία επικοινωνιακή “φούσκα”, καθώς για 4,2 εκατ. καταναλωτές διατίθενται 280.000.000, δηλαδή μεσοσταθμικά 66,6 ευρώ για όλο το εξάμηνο.

Παράλληλα, για τους επόμενους δύο μήνες οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να παθαίνουν ηλεκτροσόκ από τους λογαριασμούς και η κυβέρνηση θα επιδοτεί την αισχροκέρδεια, όπως κάνει από τον Σεπτέμβριο του 2021. Επιβεβαιώθηκε εξάλλου περίτρανα η ψευδής δέσμευση του κ Μητσοτάκη ότι θα υπήρχε κάλυψη του 80% των αυξήσεων.

Ακόμα, όμως, και στις ανακοινωθείσες επιδοτήσεις υπάρχουν πολλά κενά όσον αφορά τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, τους αγρότες, τις ΔΕΥΑ και Δήμους.

Ο θολός μηχανισμός για τη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που παραπέμπεται για τον Ιούλιο, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά χτύπημα του προβλήματος στη ρίζα του, αλλά επιβεβαιώνει το πάρτι σε βάρος της κοινωνίας που έχει στήσει εδώ και 9 μήνες η κυβέρνηση.

Τίποτα νέο δεν ειπώθηκε για τον υπολογισμό και τη φορολόγηση των υπερκερδών, που συνεχίζουν να σωρεύονται ενώ ο κ. Μητσοτάκης ακόμη τα αναζητά.

Καμία παρέμβαση δεν υπάρχει για το γενικευμένο και σαρωτικό κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα και βασικά αγαθά. Καμία παρέμβαση δεν ανακοινώθηκε για την αναστολή των ρευματοκοπών στους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής του κ. Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά αρνείται την άμεση επιβολή μέτρων για την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, την εφαρμογή του μοντέλου της Ιβηρικής και διατηρεί για τους επόμενους μήνες τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη.

Ο λογαριασμός θα της επιστραφεί από την ίδια την κοινωνία».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Η κυβέρνηση ομολογεί ότι η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας που ζητά το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είναι η ενδεδειγμένη ρυθμιστική παρέμβαση»

Επιμένει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στην πρόταση του για την καθιέρωση πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας ασκώντας αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα που ανακοίνωσε.

«Καθυστερημένα και χωρίς να προσδιορίζεται πως θα επιμεριστεί το κόστος σε όλους τους συντελεστές της αγοράς, η κυβέρνηση έρχεται στα λόγια μας ομολογώντας επί της ουσίας ότι η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, που συνεπώς ζητά το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής και απαξίωναν, είναι η ενδεδειγμένη ρυθμιστική παρέμβαση», αναφέρει χαρακτηριστικά σχόλιο του γραφείου Τύπου του κόμματος τονίζοντας ότι «η δική μας πρόταση μπορεί να ισχύσει από αύριο το πρωί. Ο κ. Μητσοτάκης παρατείνει την αγωνία και την αδικία για ακόμη μερικούς μήνες».

Επισημαίνει ότι «τα επιδόματα δίνουν μια μικρή ανάσα αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που έχει γιγαντωθεί από την ατολμία και την απραξία του όλο το προηγούμενο διάστημα».

ΜέΡΑ25: Μέτρα υπερχρέωσης της χώρας και των επόμενων γενιών, ώστε να μη χαλάσει η κυβέρνηση τη σχέση της με τους ολιγάρχες  

«Η εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, ήδη αναδεικνύουν τα ψεύτικα επικοινωνιακά νούμερα της δήθεν "γενναίας ενίσχυσης", η οποία δεν συνιστά τίποτε άλλο πέρα από περαιτέρω υπερχρέωση της χώρας και των επόμενων γενιών, με δανεικά από την τρόικα, ώστε να μην χαλάσει η Κυβέρνηση την σχέση της με τους ολιγάρχες που ξεκοκκαλίζουν την τέως ΔΕΗ και λεηλατούν τον κόσμο»,υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

«Χθες, προειδοποιούσαμε την κυβέρνηση πως αν δεν βάλει πλαφόν, επιλέγοντας να επιδοτήσει τους λογαριασμούς επειδή επιλέγει να μη στενοχωρήσει τους ιδιοκτήτες της «Μητσοτάκης Α.Ε.», ο κόσμος εκεί έξω θα καταλάβει ότι επέλεξε να χρεώνονται τα παιδιά και τα εγγόνια μας, ώστε να μην πληγούν τα υπερκέρδη των αφεντικών της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

«Επιπλέον λέγαμε πως αν μπει ένα μόνο πλαφόν, ή κρατηθούν τα πλαφόν ψηλά, και πάλι θα φανεί η κοροϊδία ενός λαού που δεν μπορεί να κοροϊδεύει πλέον η Κυβέρνηση, διότι την μήνι του πολλαπλώς λαβωμένου αυτού λαού, των ίδιων των ψηφοφόρων ακόμα και της ΝΔ, δεν θα την γλυτώσει ο κ. Μητσοτάκης, όσα επικοινωνιακά τερτίπια κι αν στήσει με ή χωρίς τη "λίστα Πέτσα"», συνεχίζει το ΜέΡΑ25 και προσθέτει:

«Τελικά η Κυβέρνηση επέλεξε να διαγωνιστεί με την Αξιωματική Αντιπολίτευση σε "ευφυολογήματα" και δεν αναφερόμαστε μόνο στο ότι "η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ", όπως μας είπε ο άριστος απόφοιτος του Χάρβαρντ, αλλά και στο "έμμεσο πλαφόν" που θα ναι σαν πλαφόν, αλλά δεν είναι και ακριβώς πλαφόν, κάτι δηλαδή σαν το "Δ" του κ. Τσίπρα στην ΔΕΗ, που δεν θα επανέλθει με επανακρατικοποίηση, αλλά με άλλους τρόπους - ίσως να περιμένει κι εκεί κάποια απόφαση του ΣτΕ». 

«Απέναντι σε αυτή την κοροϊδία, εμείς θα επιμένουμε στην επιβολή διπλού πλαφόν ανά μονάδα παραγωγής, στο δημοψήφισμα για την κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας, στην επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ και σε ένα μορατόριουμ για να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε όλα δηλαδή εκείνα που πραγματικά θα μπορούσαν να ανακουφίσουν άμεσα την κοινωνία, στεναχωρώντας όμως τους ολιγάρχες προστάτες του μνημονιακού τόξου», καταλήγει η εν λόγω ανακοίνωση.


 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)