to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:25 | 08.06.2018

Πολιτισμός

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για τον Πολιτισμό

Η διασφάλιση της προστασίας, της ανάδειξης και του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η μεγιστοποίηση και κινητοποίηση των εσόδων από την αποτελεσματική διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς περιλαμβάνονται στους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης για τον Πολιτισμό


Η διασφάλιση της προστασίας, της ανάδειξης και του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η μεγιστοποίηση και κινητοποίηση των εσόδων από την αποτελεσματική διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς περιλαμβάνονται στους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης για τον Πολιτισμό, όπως αυτοί περιγράφονται στο πολυνομοσχέδιο "για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022".

Συγκεκριμένα:

  • Οι διαρθρωτικές δράσεις και πολιτικές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού υπηρετούν τους ακόλουθους στρατηγικούς στόχους:
  1. Διασφάλιση της προστασίας, της ανάδειξης και του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς
  2. Μεγιστοποίηση και κινητοποίηση των εσόδων από την αποτελεσματική διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην κατεύθυνση αυτή, δρομολογούνται οι ακόλουθες δράσεις, οι οποίες πρόκειται να έχουν, παράλληλα, σημαντική συμβολή στην επίτευξη των στόχων του ΜΠΔΣ 2019 - 2022.

  • Επικαιροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής εισιτηρίων, των δικαιωμάτων εισόδου (μειωμένη και ελεύθερη είσοδος) και των ημερών ελεύθερης εισόδου για τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία, καθώς και των ημερών που παραμένουν κλειστά.
  • Επικαιροποίηση του πλαισίου για τις διαδικασίες και τα τέλη παραχώρησης των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων.
  • Ανάπτυξη εκδόσεων και πολιτιστικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και αισθητικής προς διάθεση στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων, καθώς και στις μεγάλες πύλες εισόδου της χώρας.
  1. Διαμόρφωση της οπτικής ταυτότητας και επικοινωνίας των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων.
  2. Επικαιροποίηση και εμπλουτισμός των εκδόσεων και των ενημερωτικών εντύπων που απευθύνονται στους επισκέπτες - περιηγητές.
  3. Ανάπτυξη ηλεκτρονικών εκδόσεων και ψηφιακών εφαρμογών ξενάγησης - περιήγησης.
  4. Ανάπτυξη σειρών σύγχρονων χρηστικών αντικειμένων, εμπνευσμένων από τους συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία στα οποία θα διατίθενται.
  5. Υπηρεσίες μεταφοράς στο εσωτερικό και το εξωτερικό (domestic courier / international transportation services).
  6. Ηλεκτρονικές πωλήσεις (e-commerce).
  • Κατάρτιση και υλοποίηση προγράμματος αξιοποίησης των αναψυκτηρίων αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων, καθώς και ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ιδίως για την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών εστίασης υψηλής ποιότητας και την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
  • Συνδυασμένη εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (Enterprise Resource Planning - ERP), ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-Ticket), συστήματος ελέγχου πρόσβασης (Access Control) και συστήματος διαχείρισης πωλήσεων (Retail Management System) στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία.
  • Νέος Οργανισμός του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ).
  • Επίλυση χρονιζόντων θεμάτων του Μουσείου Ακρόπολης.
  1. Λύση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και απορρόφησή του από το Μουσείο της Ακρόπολης.
  2. Επικαιροποίηση του οργανογράμματος του Μουσείου.
  3. Εναρμόνιση δικαιωμάτων εισόδου (μειωμένη και ελεύθερη είσοδος) και ημερών ελεύθερης εισόδου μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων και του Μουσείου Ακρόπολης, καθώς και των ημερών που παραμένουν κλειστά (βλ. παραπάνω).
  4. Επικαιροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής εισιτηρίων του Μουσείου Ακρόπολης με βάση τις κατευθυντήριες για τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία (βλ. παραπάνω).
  5. Απόδοση ποσοστού από τις εισπράξεις των εισιτηρίων του Μουσείου Ακρόπολης στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Μουσείου, προκειμένου να συμβάλλει στη χρηματοδοτική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
  • Αναδιοργάνωση, λειτουργική αναβάθμιση και εξοικονόμηση κόστους των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Τομέας Σύγχρονου Πολιτισμού):
  1. Θέσπιση οργανογραμμάτων, περιγραμμάτων θέσεων εργασίας και κανονισμών λειτουργίας. Διάκριση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από τη διοικητική οργάνωση και την οικονομική διαχείριση.
  2. Απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών.
  3. Κατάρτιση και παρακολούθηση υλοποίησης επιχειρησιακών σχεδίων (business plans).
  4. Οικονομίες κλίμακας μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες για προμήθειες, εργασίες και υπηρεσίες.
  5. Συνεργασίες με το Εθνικό Τυπογραφείο και το Τυπογραφείο της Βουλής των Ελλήνων για την κάλυψη των αναγκών σε εκτυπώσεις (εκδόσεις, ενημερωτικά έντυπα, φυλλάδια, προγράμματα εκδηλώσεων κ.λπ.).
  • Ένταξη κτηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και εποπτευόμενων φορέων του σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας δημοσίων κτηρίων.
  • Επικαιροποίηση του πλαισίου για τις πολιτιστικές χορηγίες, με στόχο την κινητοποίηση πόρων για την ενίσχυση του πολιτισμού σε μεγάλη και μικρή κλίμακα.
  • ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)