to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:40 | 30.05.2019

Διεθνή

Μεσόγειος: Ιταλικό πολεμικό πλοίο κάνει πως δεν βλέπει βάρκα με μετανάστες που κινδυνεύουν

Η Sea Watch αναφέρει ότι 90 μετανάστες βρίσκονται σε πλοιάριο στη θάλασσα εδώ και περισσότερες από 35 ώρες, ενώ ένα πεντάχρονο παιδί που βρίσκεται στο πλοιάριο έχει πεθάνει - Σε απόσταση 9 ν.μ. βρέθηκε ιταλικό πολεμικό πλοίο - Σε άλλο περιστατκό, 75 μετανάστες που διασώθηκαν από μαλτέζικο πολεμικό πλοίο κρεμόντουσαν από έναν ιχθυοκλωβό καλλιέργειας τόνου στη μέση της θάλασσας μέχρι τη διάσωσή τους


Το Πολεμικό Ναυτικό της Μάλτας ανακοίνωσε σήμερα ότι διέσωσε 75 μετανάστες στη Μεσόγειο και 103 άλλοι αποβιβάστηκαν το βράδυ στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, ενώ ένα άλλο πλοιάριο εξακολουθεί να κινδυνεύει στη θάλασσα.

Οι μετανάστες που διασώθηκαν από τους Μαλτέζους κρεμόντουσαν από έναν ιχθυοκλωβό καλλιέργειας τόνου στη μέση της θάλασσας, εξήγησε το Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Οι διασωθέντες αναμένεται να αποβιβαστούν στη Μάλτα μέσα στην ημέρα. Η κατάσταση της υγείας τους αλλά και η εθνικότητά τους δεν είναι προς το παρόν γνωστές.

Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι δύο πλοιάρια με 46 και 57 μετανάστες έφτασαν τη νύκτα στη Λαμπεντούζα.

«Πολύ κουρασμένοι και παγωμένοι» αναχώρησαν από τη Λιβύη «πριν από τουλάχιστον τρεις ημέρες» και περισυνελέγησαν από ψαράδες, διευκρίνισε η UNHCR.

Εξάλλου η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Watch the Med, που διαχειρίζεται τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης Alarm Phone, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή από χθες Τετάρτη με τους επιβάτες ενός πλοιαρίου που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους επιβάτες, υπάρχουν 90 άνθρωποι σε αυτό, ανάμεσά τους περίπου 15 παιδιά.

Άλλη γερμανική ΜΚΟ, η Sea Watch, επεσήμανε ότι οι μετανάστες αυτοί είναι στη θάλασσα εδώ και περισσότερες από 35 ώρες, ενώ ένα πεντάχρονο παιδί που βρίσκεται στο πλοιάριο έχει πεθάνει.

«Το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό περιμένει την επέμβαση της “ακτοφυλακής” της Λιβύης ακόμη και εις βάρος της ανθρώπινης ζωής; Η ανάγκη για διάσωση δεν εξαφανίζεται όταν κοιτάς αλλού», τόνισε η ΜΚΟ σε tweet της.

Εκατοντάδες μετανάστες φαίνεται ότι επενδύοντας στον καλό καιρό διακινδυνεύουν τον διάπλου της Μεσογείου παρά τη σκληρή στάση που διατηρούν οι αρχές της Ιταλίας απέναντι στους μετανάστες.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας τηρεί εξαιρετικά σκληρή στάση στο ζήτημα της μετανάστευσης, που έχει προκαλέσει διαμάχες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ποιος πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα.

Από πέρυσι, όταν ανέλαβε την εξουσία η σημερινή κυβέρνηση της Ιταλίας, έχουν υπάρξει επανειλημμένα συγκρούσεις ανάμεσα στη Ρώμη και μη κυβερνητικές οργανώσεις που σώζουν μετανάστες στη θάλασσα για να τους μεταφέρουν σε ευρωπαϊκά κράτη. Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές οι άνθρωποι που διασώθηκαν χρειάστηκε να περιμένουν για μέρες και ακόμη κι εβδομάδες, συχνά υπό επικίνδυνες συνθήκες στη θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)