to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μέσω τρίτων εταιρειών επιχειρούν οι ξενοδόχοι να «παρακάμψουν» τη ΣΣΕ

Τα πρώτα «κρούσματα» εμφανίστηκαν στην Αθήνα και έχουν προκαλέσει ανησυχία στο υπουργείο Εργασίας και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων


Ένα «κόλπο» που εκ πρώτης όψεως φαντάζει νομότυπο, φαίνεται ότι ακολουθούν ορισμένοι ξενοδόχοι προκειμένου να μην εφαρμόσουν την (μεγαλύτερη εν ισχύ) κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ) των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, η οποία επεκτάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη και καλύπτει συνολικά περίπου 114.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Όπως καταγγέλλει στο Left.gr o γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης, σε ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε ξενοδοχεία της Αθήνας, διαπιστώθηκε ότι αρκετοί εργαζόμενοι αναγκάζονται από τους εργοδότες να παραιτούνται από την σύμβαση που έχουν υπογράψει και να υπογράφουν νέα σε τρίτη, εργολαβική εταιρεία, η οποία συνήθως έχει τη μορφή της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ) και η οποία δεν είναι υποχρεωμένη να δίνει την αμοιβή που προβλέπει η κλαδική ΣΣΕ.

Το τέχνασμα θυμίζει τη συνηθισμένη λογική των εργολαβιών, που χρησιμοποιούνται, όπως έχουμε καταγράψει αναλυτικά (ΕΔΩ ο σχετικός φάκελος με όλα τα δημοσιεύματα), ως σύγχρονες «δουλεμπορικές» επιχειρήσεις, προκειμένου να παραβιάζονται βασικά εργασιακά δικαιώματα. Όπως σημειώνει ο κ. Νεφελούδης, το φαινόμενο καθιστά αναγκαία την άμεση παρέμβαση του υπουργείου, ώστε να κατοχυρωθούν μισθολογικά δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ανεξάρτητα από το σε ποιας μορφής εταιρεία θα υπογράφουν κάθε φορά σύμβαση. 

Ενδεικτικό του μεγέθους της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του asfalistiko.gr, είναι το γεγονός ότι, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, από τους 82 εργαζόμενους μόνο 7 έχουν σύμβαση με την ξενοδοχειακή επιχείρηση, ενώ οι 75 εργάζονται μέσω εργολάβου και αμείβονται με τον κατώτατο μισθό! Παράλληλα, σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Ξενοδοχεία - Επισιτισμό - Τουρισμό Ν. Αττικής, «σε πολλά μεγάλα κεντρικά αθηναϊκά ξενοδοχεία οι μόνιμες καμαριέρες αποτελούν μια μικρή μειοψηφία των εργαζομένων στο τμήμα της οροφοκομίας, ενώ όλες οι υπόλοιπες εργάζονται με συμβάσεις μιας ημέρας από δουλεμπορικά γραφεία (ΕΠΑ, ΙΚΕ κ.ά.)».

Την μεθόδευση για τη μετατροπή των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε ενοικιαζόμενο προσωπικό επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού - Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, Παναγιώτης Προύντζος, δηλώνοντας στο Left.gr ότι έχουν υπάρξει καταγγελίες εργαζομένων στην Ομοσπονδία. 

«Μετά την επέκταση της ΣΣΕ στον κλάδο, αρκετοί ξενοδόχοι, με πρώτους αυτούς της Θεσσαλονίκης που ανάγκασαν εργαζόμενους να υπογράψουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, παρ' ότι εργάζονταν με πλήρες ωράριο ή προχώρησαν σε απολύσεις, επιχειρούν να παρακάμψουν την ΣΣΕ», επισημαίνει.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Καλή ήταν παλιά η αδήλωτη εργασία, τώρα να συνηθίσουμε στην κανονικότητα των κλαδικών συμβάσεων»

Αξίζει να τονίσουμε ότι το «μέτωπο» των ξενοδόχων δεν είναι ενιαίο, όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατη επέκταση και τοπικών κλαδικών συμβάσεων (Χανιά, Λασίθι, Ρόδος), επέκταση που, πέραν της επιστροφής στην εργασιακή κανονικότητα, σηματοδοτεί και τη συναίνεση ξενοδόχων με την τακτική της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η οποία συμμετείχε στην διαδικασία επέκτασης της ΣΣΕ συνολικά στον κλάδο. 

Ωστόσο, τα απαράδεκτα φαινόμενα που προαναφέραμε, προκαλούν εύλογες ανησυχίες για το αν θα ισχύσει στην πράξη η ΣΣΕ για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)