to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μέσα Ενημέρωσης και υποκλοπές

Δυστυχώς η προσπάθεια άρνησης και συγκάλυψης των υποκλοπών, συνιστά δημοκρατική εκτροπή, καθώς το δικαίωμα της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, βρίσκεται στον πυρήνα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.


Οι παράνομες υποκλοπές έχουν πιστοποιηθεί από την ΑΔΑΕ και έχουν ομολογηθεί μετά την άρνηση του κ. Μητσοτάκη (πολιτικού υπεύθυνου της ΕΥΠ) να τεκμηριώσει, ποιοι λόγοι εθνικής ασφάλειας επέβαλαν την παρακολούθηση πολιτικών, ανώτατων αξιωματικών (των οποίων ανανέωσε τη θητεία), δημοσιογράφων κλπ.

Δηλαδή για την «ταμπακιέρα» απόλυτη σιωπή!

Παράλληλα όμως προωθείται και μια συστηματική προσπάθεια (νομικού, πολιτικού και επικοινωνιακού περιεχομένου) συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, που συνιστούν εξ’ ίσου σοβαρή δημοκρατική εκτροπή.

Στην «επιχείρηση αυτή» δυστυχώς εμπλέκεται και ένα σημαντικό μέρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Τα «εργαλεία» που χρησιμοποιούνται, δεν είναι πρωτότυπα, είναι τα συνηθισμένα.

Πρώτον, η υποβάθμιση του σκανδάλου. Το βασικό «μότο» είναι, «αυτά πάντα συνέβαιναν στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες». «Τα έκαναν όλες οι Κυβερνήσεις». Με «παρανομαστή» το επιχείρημα της «νομιμότητας» των παρακολουθήσεων, υποτιμώντας την παραβίαση των ορίων της Συνταγματικής ρύθμισης και υπονομεύοντας τον ελεγκτικό ρόλο της ΑΔΑΕ.

Βέβαια υπάρχει και η τεχνική πλευρά της υποβάθμισης. Οι «τίτλοι», η «έκταση», και η «ιεράρχηση» στα πρωτοσέλιδα (και στις μέσα σελίδες), στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, στις ενημερωτικές εκπομπές κλπ.

Δεύτερο «εργαλείο», η απόκρυψη και η παραποίηση των πραγματικών και νομικών δεδομένων του σκανδάλου των υποκλοπών, με «σημαία το απόρρητο των παρανομιών που συντελέστηκαν» και τη «γνωμοδότηση» του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αποτέλεσμα, ήταν, να κινηθεί ένα σύστημα στοχοποίησης κυρίως του Προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Χρήστου Ράμμου και δευτερευόντως των Συνταγματολόγων και της πλειοψηφίας του Νομικού Κόσμου, που στάθηκαν απέναντι στην εκτροπή.

Τρίτο «εργαλείο», ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός, μέσω συμψηφιστικής λογικής, του σκανδάλου των υποκλοπών. Δηλαδή, μιας μείζονος θεσμικής εκτροπής, με την υπόθεση «Καλογρίτσα», την περίπτωση της «Μαρίας του Έβρου», του «προστατευόμενου μάρτυρα» της Novartis κλπ. Στόχος προφανώς η αποδυνάμωση της υπόθεσης των υποκλοπών.

Και τέταρτο «εργαλείο», το «πολιτικό πλαίσιο» διαχείρισης του σκανδάλου των υποκλοπών, που έχει σταθερό «μότο», ότι «Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν ενδιαφέρει τους πολίτες….. Γιατί άλλα είναι τα πραγματικά τους προβλήματα». Λες και οι θεσμοί, τα δικαιώματα και η Δημοκρατία, είναι «αγαθά πολυτελείας» που αφορούν….. «μόνο τους πλούσιους» και όχι την πλειοψηφία των πολιτών.

Αλλά από την άλλη μεριά, παρ’ ότι το σκάνδαλο «δεν ενδιαφέρει τους πολίτες», οι αποκαλύψεις όπως υποστηρίζουν «αποδυναμώνουν την κανονικότητα, ενισχύουν την τοξικότητα και δημιουργούν διχασμό»!
Αυτοπαγιδεύονται. Γιατί το ακριβώς αντίθετο ισχύει. Η εκτροπή αποδυναμώνει την «κανονικότητα» ενισχύει την «τοξικότητα» και διευκολύνει τον «διχασμό»….

Το «μόνο καλό» είναι ότι το πλήγμα των υποκλοπών και οι εκλογικές συνέπειές του για την ΝΔ, την εξαναγκάζουν σε πλειοδοσία οικονομικών υποσχέσεων, που το μεγαλύτερο μέρος τους θα κάνει μια …. άλλη Κυβέρνηση μετά τις εκλογές!

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στις αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες, αποτελούν μέρος του «δημοσίου χώρου», που διαμορφώνει την κοινή γνώμη. Κατά συνέπεια, η δεοντολογική λειτουργία τους είναι κρίσιμο στοιχείο για την ποιότητα και το βάθος της Δημοκρατίας μας.
«Δεοντολογική λειτουργία» σημαίνει σεβασμό σε ορισμένες αξίες όπως: ο πλουραλισμός, η αμεροληψία, η ανεξαρτησία από κέντρα εξουσίας, ο διαχωρισμός της είδησης από την άποψη, η σωστή ιεράρχηση ανάλογα με την αξία της είδησης κλπ.

Ο αντίλογος είναι, ότι όλα αυτά συνιστούν μια εξιδανικευμένη περιγραφή.

Το ερώτημα πάντα είναι, ο «βαθμός απόκλισης». Ή με άλλη, πιο πολιτική διατύπωση, ο βαθμός απόκλισης από το ευρωπαϊκό δημοκρατικό υπόδειγμα.

Δυστυχώς η προσπάθεια άρνησης και συγκάλυψης των υποκλοπών, συνιστά δημοκρατική εκτροπή, καθώς το δικαίωμα της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, βρίσκεται στον πυρήνα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Δηλαδή, πρόκειται για μια εκτροπή, που η απόκλιση της από το ευρωπαϊκό υπόδειγμα, είναι μη αποδεκτή. Εξ’ ου και τα καταγγελτικά δημοσιεύματα σε εγκυρότατα διεθνή μέσα. Εξ’ ου και η ανησυχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την αρμόδια επιτροπή να ετοιμάζεται να θέσει ερωτήματα στην Κυβέρνηση για το θέμα των υποκλοπών.

Και κάτι ακόμα: Η θεσμική απόκλιση από τα πρότυπα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας είναι στενά συνδεδεμένη και επηρεάζει αρνητικά και το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.

Όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να καταρρέει το κράτος δικαίου και να ευημερεί η οικονομία μάλλον δεν «Μένουν Ευρώπη» …

*Ο Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου (Παν-Παν) είναι δημοσιογράφος

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)