to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:28 | 22.08.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτισμός

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2012: Καθρέφτης της κρίσης των ΔΗΠΕΘΕ

Καθρέφτη της κρίσης στην οποία βυθίζονται τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα αποτελούν τα φετινά «Μερκούρεια». Στη φετινή θεατρική συνάντηση που διοργανώνεται για 18η χρονιά στη Θεσσαλονίκη, από τον Δήμο Νεάπολης - Συκεών, στη μόνιμη πλέον στέγη της, το ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Μάνος Κατράκης», από 21 έως 30 Αυγούστου, η συμμετοχή είναι πενιχρή: μόλις τέσσερα ΔΗΠΕΘΕ (Λάρισας, Ρούμελης, Βέροιας και Ιωαννίνων) θα παρουσιάσουν τις καλοκαιρινές παραγωγές τους στο θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης.



Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, τα φετινά Μερκούρεια επιδιώκουν να στείλουν ένα μήνυμα αντίστασης στην απαισιοδοξία και την ηττοπάθεια. «Πιστοί και σταθεροί σε αυτό που αποφασίσαμε προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη, με βάση το όραμά της για την πολιτιστική αποκέντρωση, διοργανώνουμε για ακόμη μία χρονιά τα Μερκούρεια, με στόχο να διατηρήσουμε ζωντανό το βήμα ανάδειξης των δημοτικών σκηνών, που τόσο το χρειάζονται», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Την αυλαία θα ανοίξει σήμερα το Θεσσαλικό Θέατρο, με το έργο του Μολιέρου Γιατρός με το στανιό, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και πρωταγωνιστές τους Σταύρο Νικολαΐδη, Ελένη Ουζουνίδου και Περικλή Καρακωνστάνογλου. Στη συνέχεια, το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης θα παρουσιάσει τον Επιθεωρητή του Νικολάι Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία Λίλυς Μελεμέ, με τους Παναγιώτη Μπουντούρη, Νικολέττα Βλαβιανού, Δημήτρη Μυλωνά (22/8). Ακολουθεί το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και η Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη και τους Στέλιο Μάινα, Μηνά Χατζησάββα, Καριοφυλιά Καραμπέτη, Ιωάννα Παππά και Γιάννη Στάνκογλου (23-24/8), ενώ το Σάββατο 25/8 το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων παρουσιάζει τον Μαδραγόρα του Μακιαβέλι, σε σκηνοθεσία Περικλή Παπαδόπουλου και τους Ξανθή Γεωργίου, Άρη Τσαμπαλίκα και Αθηνά Τσικνή.

Τα φετινά "Μερκούρεια" θα κλείσουν με το Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης και τη Λιολά του Πιραντέλο σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη με τους σπουδαστές του θεατρικού εργαστηρίου (28/8) και το Δημοτικό Θέατρο Συκεών με το έργο Ενός λεπτού σιγή, που στηρίζεται σε ποιήματα παλαιότερων και νεότερων Ελλήνων ποιητών, σε σκηνοθεσία του Τάσου Ράτζου (30/8).


Πηγή: Η Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)