to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:24 | 22.11.2013

Πολιτική

Μέρκελ προς Σαμαρά: Χρειάζονται κι άλλες θυσίες

Ο έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με την καγκελάριο στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια «επανόρθωσης» των αρνητικών εντυπώσεων από το προηγούμενο ολιγόλεπτο τετ-α-τετ. Δήλωση «στήριξης» αλλά και επιμονής στην προώθηση της μνημονιακής πολιτικής από την Ανγκ. Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, με ιδιαίτερη αναφορά στην «ξαφνική» εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος. «Ο Αντ. Σαμαράς συναντά την κα Μέρκελ για να την παρακαλέσει να τον λυπηθεί», η απάντηση του Αλ. Τσίπρα σε σχετική ερώτηση.


Σάββατο 23/11

Για την πιστή τήρηση των δεσμεύσεων, ώστε να δοθούν τα υπεσχημένα στους δανειστές, δεσμεύτηκε στο γερμανικό ακροατήριο ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο της εφημερίδας "Sueddeutsche Zeitung" σήμερα, επιβεβαιώνοντας τα όσα είπε χθες στην Άγκελα Μέρκελ.

Με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε το Σάββατο το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς.

***********

Σχόλιο Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

για τη χθεσινή συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά

Η συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά ήταν άλλη μια ευκαιρία διαβεβαίωσης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι το μνημονιακό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλες του τις διαστάσεις, ανεξάρτητα από το κοινωνικό κόστος.

Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε με περηφάνια τον πιο αντιαναπτυξιακό και αντικοινωνικό προϋπολογισμό και απέσπασε την αναμενόμενη στήριξη της καγκελαρίου στη συνέχιση της ίδιας συνταγής λιτότητας και ισοπέδωσης.

Αυτό είναι η ουσία της «διαπραγμάτευσης» αλά Σαμαρά, να αποσπά τους καλούς βαθμούς από τους δανειστές επειδή καταδικάζει τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση.  

___________________

Με την Άγκελα Μέρκελ συναντήθηκε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, στο Βερολίνο. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, η γερμανίδα καγκελάριος προέβη στις αναμενόμενες διακηρύξεις στήριξης προς την πολιτική του Αντώνη Σαμαρά, αλλά παρέπεμψε οποιαδήποτε ουσιαστική συνομιλία στα αποτελέσματα των συναντήσεων με την Τρόικα.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην «ξαφνική» εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματας (σημάδι δυσπιστίας προς την παρουσιαζόμενη από τον Αντ. Σαμαρά εικόνα της οικονομίας) λέγοντας ότι «έχουμε μεν ξαφνικά ένα πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα (...) αλλά αυτό ήταν μόνο μία από τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί». Aναφέρθηκε επίσης εμφατικά στις θυσίες που πρέπει να κάνουν οι Έλληνες για να πάρουν και την επόμενη «υποδόση» του 1 δισ. ευρώ.

Ο Αντ. Σαμαράς στις δικές του απαντήσεις έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην παρουσίαση της«επίτευξης» πρωτογενούς πλεονάσματος - ουσιαστικά το μόνο επικοινωνιακό επιχείρημα που μπορεί να προτάξει - , επέμεινε στη φορολογική του πολιτική, και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό προσπαθώντας να πείσει για την επιτυχία της πολιτικής του.

(Photo Eurokinissi)

Οι δηλώσεις Σαμαρά

Mε κύριο επιχείρημα την «επίτευξη» πρωτογενούς πλεονάσματος (χωρίς φυσικά να αναφέρει με ποιον τρόπο αυτό προέκυψε), εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ ο Αντ. Σαμαράς.  «Σε ότι αναφορά την δημοσιονομική προσαρμογή έχουμε πιάσει τους στόχους μας. Θυμίζω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί σαν στόχος για το 2014», τόνισε, ενώ μίλησε γενικόλογα για  «σημαντικά οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».  Σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά, «Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται αισθητές και το εμπορικό μας ισοζύγιο εξισορροπήθηκε μετά από δεκαετίες. Όλα γίνονται με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και πρέπει να γίνουν κι άλλα. Μπαίνουμε όμως σε φάση ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ και αυτό θα ενισχύσει και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού (!) σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το σημαντικό δείγμα για την έξοδο από την κρίση. Μιλήσαμε για την τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα, για εκατοντάδες παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς, που καταργούν εμπόδια και στρεβλώσεις και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα».

Σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά, η συζήτηση με την Α. Μέρκελ αφορούσε «το ελληνικό ταμείο ανάπτυξης στο οποίο θα συμβάλλει η ΚFW που θα ενισχύσει την ρευστότητα. Μιλήσαμε για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας. Επίσης για τις προοπτικές που ανοίγονται με την ελληνική προεδρία». Ο Αντ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει  την καγκελάριο «για την διαρκή της στήριξη όπως και τους άλλους ευρωπαίους εταίρους για την αλληλεγγύη». Δεν μπόρεσε βέβαια να μην επαναλάβει τα περί success story: «Το ταξίδι της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί και θα είναι επιτυχία και για την Ευρώπη».

Αλέξης Τσίπρας: Ο Σαμαράς παρακαλάει την Μέρκελ να τον λυπηθεί
 
 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κα Μέρκελ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

 

«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση. Ας μην γελιόμαστε. Έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος σήμερα θα συναντήσει την κα Μέρκελ για να την παρακαλέσει να τον λυπηθεί, μεταφέροντας δηλαδή τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις για νέα επιβάρυνση και νέα μέτρα μετά τις ευρωεκλογές. Και με μοναδικό επιχείρημα, λυπηθείτε μας γιατί θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το επιχείρημα του πρωθυπουργού και δεν ξέρω αν η κυρία Μέρκελ θα τον λυπηθεί. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι σίγουρα είναι αξιοθρήνητος»

Το χρονικό πριν την επίσκεψη Σαμαρά:


Μετά το γεύμα εργασίας θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι αφορμή της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο αποτελεί η συμμετοχή και ομιλία του στο οικονομικό συνέδριο της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung».

«Πάντα επιμέναμε η Ελλάδα να αποδεικνύει αξιοπιστία στην εφαρμογή του προγράμματος και ότι τότε βεβαίως σε αυτό θα «σταθεί απέναντι» η αξιοπιστία των Ευρωπαίων εταίρων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι από την συνάντηση «αυτό που μπορεί κανείς να περιμένει είναι ότι η Καγκελάριος θα ακούσει με μεγάλο ενδιαφέρον πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την κατάσταση στην χώρα του και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

«Θέλω για άλλη μια φορά να επισημάνω, σε περίπτωση που υπάρχουν λανθασμένες προσδοκίες, ότι η συνάντηση δεν είναι μια συνάντηση για διαπραγματεύσεις. Η τρόικα είναι αυτή η οποία κάθε φορά ελέγχει πώς προχωρά η εφαρμογή των συμφωνηθέντων από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι διμερές θέμα κάποιων εθνικών κυβερνήσεων. Εμείς θεωρούμε τον εαυτό μας πολύ στενό εταίρο των Ελλήνων σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο. Έχουμε μεγάλο σεβασμό για τις μεταρρυθμίσεις και για τις δυσκολίες οι οποίες πρέπει να υπερπηδηθούν στην Ελλάδα, καθώς και για την σκληρότητα την οποία πολλοί άνθρωποι πρέπει να υποστούν σε αυτή την διαδικασία. Παραταύτα πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα, ο οποίος δείχνει και τις πρώτες επιτυχίες και ο οποίος θα φέρει τη χώρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πίσω σε έναν καλό σταθερό και βιώσιμο δρόμο. Για όλα αυτά η καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συζητήσουν και για την Καγκελάριο μπορώ να πω ότι προσβλέπει σε αυτή την συνάντηση» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ. (Πηγή: Ημερησία)
 

Π. Σκουρλέτης: «Με την πλάτη στον τοίχο ο κ. Σαμαράς»


Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση τόνισε:

«Νομίζω, κατ΄ αρχήν, η συνάντηση αυτή που, απ΄ όσο ξέρω, γίνεται με πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά έρχεται κυρίως για να διορθώσει την άσχημη εντύπωση που είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη πεντάλεπτη συνάντηση που είχαν, η οποία δεν είχε τελικά κανένα περιεχόμενο ουσιαστικό και είχε γίνει μια προσπάθεια από τους κυβερνητικούς κύκλους να παρουσιαστεί ως μία κίνηση ενταγμένη σ΄ αυτή την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση.

»Νομίζω ότι εδώ που έχουμε φτάσει δεν θα πρέπει να μιλάμε ούτε εμείς ως κόμματα, ούτε, θα έλεγα, και οι δημοσιογράφοι τελικά να υιοθετούν τον όρο «διαπραγμάτευση». Αυτό το οποίο έχει φανεί είναι ένα στρατηγικό αδιέξοδο μιας πολιτικής σε όλο της πια το μεγαλείο. Είναι πράγματι με την πλάτη στον τοίχο ο κ. Σαμαράς…»

Süddeutsche Zeitung: Ο Σαμαράς θα ζητήσει ελάφρυνση χρέους - Μέρκελ: «Δεν έχουν γίνει όλα...»

Ο Αντ. Σαμαράς πρόκειται να θέσει στη συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο το θέμα του χρέους με «όπλο» το [κατασκευασμένο] πρωτογενές πλεόνασμα, ζητώντας μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης ή επιμήκυνση της αποπληρωμής τους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η Suddeutsche Zeitung


Η εφημερίδα αναφέρει ωστόσο πως το μήνυμα που έχει εκ των προτέρων δώσει η Άνγκελα Μέρκελ είναι σαφές, σημειώνοντας πως ναι μεν έχουν συντελεστεί αλλαγές, αλλά «αυτό δεν σημαίνει πως έχουν γίνει όλα». (Πηγή: ThePressProject)

Φωτ. αρχείου από προηγούμενη συνάντηση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)