to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:34 | 16.05.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Μέρκελ- Ολάντ: Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ

Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και «θα μείνει στο ευρώ» διεμήνυσαν από το Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ μετά την πρώτη τους συνάντηση, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η τήρηση των δεσμεύσεων από πλευράς της Αθήνας.


Το ζήτημα της Ελλάδας ήταν από τα πρώτα στα οποία αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση της με τον Φρανσουά Ολάντ, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ξεκινώντας την κοινή συνέντευξη Τύπου, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στο θέμα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι "οι Ελληνες έχουν δείξει ότι επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ". Επανέλαβε, δε, πως η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να εξετάσει επιπλέον μέτρα για προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, τονίζοντας πως σέβονται την απόφαση για νέες εκλογές.

Τόσο η Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ, περιέγραψαν ο καθένας με τον δικό του τόνο, τη σημασία των εκλογών λέγοντας: «Οι Έλληνες «πρέπει να δείξουν κατά πόσο τάσσονται υπέρ της Ευρώπης» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, «ελπίζουμε πως η Ελλάδα μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη και πως οι πολίτες της θα ψηφίσουν υπέρ αυτού» σημείωσε η Μέρκελ.

Η Γερμανία και η Γαλλία είναι έτοιμες «να μελετήσουν την πιθανότητα συμπληρωματικών μέτρων για την ανάπτυξη στην Ελλάδα» αν η χώρα το ζητήσει, τόνισε.

«Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία για ανάπτυξη» είπε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ. Επίσης έστειλε σαφές μήνυμα στην Αθήνα πως «η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει βήματα για την ανάπτυξη».

Επισήμανε ωστόσο ότι κάποια από τα κόμματα τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ και κάποια όχι και τόνισε: «Στις εκλογές θα μιλήσουν οι ίδιοι Έλληνες θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα. Η δική μου ευθύνη όμως είναι να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους Έλληνες. Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι θα εισηγηθούμε μέτρα ανάπτυξης», σήμειωσε ο Φρανσουά Ολάντ. Αλλά οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν, τόνισε ο ίδιος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)