to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 02.12.2012

Διεθνή

Μέρκελ: Δεν αποκλείει κούρεμα του ελληνικού χρέους

Η καγκελάριος φροντίζει, για εσωτερικούς λόγους, να αποδώσει εύσημα στην κυβέρνηση Σαμαρά, με την οποία «πολλά πράγματα μπαίνουν μπροστά».


Την αποφασιστικότητα να αλλάξει τη χώρα και να δημιουργήσει νέες δομές, διαπιστώνει στην ελληνική κυβέρνηση η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην Bild am Sonntag. Η κ. Μέρκελ τονίζει ότι «υπό τη νέα κυβέρνηση Σαμαρά πράγματι πολλά πράγματα μπαίνουν μπροστά» και εξηγεί ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, παρά τη θέλησή της, θα κόστιζε πολύ περισσότερα χρήματα. Μάλιστα αναφέρει ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να γίνει μετά το 2014-15.

«Φυσικά νιώθω το σκεπτικισμό πολλών πολιτών και τον κατανοώ εν μέρει και επειδή η Ελλάδα κατά τα περασμένα χρόνια συχνά απογοήτευσε τους εταίρους της», δηλώνει η καγκελάριος και προσθέτει ότι «πολλά από αυτά που είχε υποσχεθεί η ελληνική ηγεσία, δεν τα τήρησε». Ωστόσο παρατηρεί πως με τη νέα κυβέρνηση Σαμαρά το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώνεται όπως και το μισθολογικό κόστος. Σύμφωνα με την Μέρκελ, ανοίγεται, έτσι, η ευκαιρία ώστε να δημιουργηθεί σιγά σιγά ανταγωνιστικότητα και να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη. «Αισθάνομαι στην ελληνική κυβέρνηση επιτέλους μια αποφασιστικότητα να αλλάξει τη χώρα, να δημιουργήσει σύγχρονες δομές - η Γερμανία θα συμμετάσχει σε αυτό, με λόγια και με έργα», προσθέτει.

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες για τον ελληνικό λαό, η καγκελάριος κάνει λογο για «μεγάλες θυσίες» με τις οποίες είναι συνδεδεμένη αυτή η μεγάλη αλλαγή για τους περισσότερους Έλληνες. Ειδικά οι φτωχότεροι ζουν πολύ δύσκολους καιρούς, επισημαίνει αλλά απευθύνει έκκληση «να μη σκεφτόμαστε συνεχώς την αποτυχία και τα σενάρια τρόμου, καθώς η οικονομία, όπως ξέρουμε από τον Λούντβιχ Έρχαρτ, αφορά κατά 50% ψυχολογία, αλλά να συνοδεύσουμε θετικά την επίπονη αλλαγή στην Ελλάδα, ώστε στο τέλος να γίνουν πραγματικότητα πιο θετικά σενάρια».

Η κ. Μέρκελ εξηγεί ακόμη ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας καθώς όλα τα μέτρα λαμβάνονται με το βλέμμα στο σύνολο της Ευρωζώνης και υπηρετούν έτσι κάθε κράτος - μέλος. και τη Γερμανία.

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς των Σοσιαλδημοκρατών ότι δεν λέει στους πολίτες όλη την αλήθεια για το ελληνικό πρόγραμμα, η καγκελάριος χαρακτηρίζει την κριτική «αντιπολιτευτική γλώσσα» και τονίζει: «Γνωρίζω το καθήκον μου και για αυτό λέω στους πολίτες πάντα πώς είναι η κατάσταση. Και θα συνεχίσω να κάνω ό, τι είναι καλύτερο για τη Γερμανία και για την Ευρώπη και ό,τι έχει τις μικρότερες οικονομικές επιπτώσεις και δε μας εκθέτει σε υπερβολικούς κινδύνους».

Ανάλογη είναι η απάντησή της, όταν καλείται να σχολιάσει και την άποψη του Οικονομικού Συμβουλίου του κόμματός της περί «αναβολής χρεοκοπίας» της Ελλάδας, ενώ τάσσεται υπέρ μιας νομικής διαδικασίας για τα κράτη που δεν αντεπεξέρχοντα στις υποχρεώσεις τους. «Μακροπρόθεσμα, είμαι της άποψης να σκεφτούμε πώς θα αναπτύξουμε στο νομικό μας σύστημα διαδικασίες για κράτη, τα οποία δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους» αναφέρει, αλλά επαναλαμβάνει πως η ιδέα ότι η Ελλάδα πρέπει ενάντια στη βούλησή της να φύγει από το ευρώ, θα κόστιζε πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι ο δρόμος «που χαράξαμε και θα ζημίωνε βαριά την οικονομία μας και πρέπει να αποφύγουμε τις ανασφάλειες».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και το εάν για κάτι τέτοιο περιμένει πρώτα να γίνουν οι εκλογές στη Γερμανία, η κ. Μέρκελ σημειώνει: «Το ισχύον πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα "τρέχει" ως το 2014. Για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων του προϋπολογισμού, δώσαμε στους Έλληνες δύο χρόνια ακόμη, ως το 2016. Όταν η Ελλάδα, μια μέρα, θα έχει επάρκεια με τα δικά της έσοδα, χωρίς να δημιουργεί νέα χρέη, τότε θα πρέπει να δούμε την κατάσταση και να την αξιολογήσουμε. Αυτό δεν θα γίνει πριν από το 2014-15, εάν όλα κυλήσουν βάσει σχεδίου».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση, εάν η ίδια συνδέει το πολιτικό της μέλλον με την έκβαση της ευρω-κρίσης, η Αγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι δεν σκέφτεται καθόλου έτσι, καθώς, όπως λέει, εργάζεται με όλη της τη δύναμη για να κρατήσει το ευρώ σταθερό κα να το ενισχύσει. «Διακυβεύονται τόσο πολλά περισσότερα από μόνο το νόμισμά μας. Πρόκειται για το ιστορικό ευτύχημα της ευρωπαϊκής ενότητας των τελευταίων δεκαετιών. Επιθυμώ η Ευρώπη, ως η ήπειρος της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, να έχει ένα καλό μέλλον και να παραμείνει ελκυστική για όλους στον κόσμο», καταλήγει.

Πηγή: Ναυτεμπορική

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)